Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vuksanović: Pravedno je da obećanja sprovode, oni koji su od njih politički profitirali

Dodao je da zabrinjavaju i ikonografija u noći pobjednika i neke poruke podrške koje su tokom kampanje stizale Jakovu Milatoviću

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, gostujući u jutarenjem programu TV7 saopštio je da su prostorije te stranke kamenovane tokom kampanje za predsjedničke izbore, ali da to nije želio da iznosi u javnost kako ne bi doprinosio podizanju tenzija.

„Manjine se od svih ovih političkih previranja i prevrata osjećaju tjeskobno. Neću nabrajati sve one neugodnosti sa kojima smo se suočavali i sa kojima se suočavamo od kamenovanja na dalje. Samo ću vam reći da su pred predsjedničke izbore kancelarije HGI u Kotoru bile kamenovane. Ja to sada iznosim. Nijesmo to iznosili u javnost da ne bismo pomagali onima koji su htjeli da podignu tenzije. Ali još niko nije otkriven ko je to uradio. Postoje još mnoge stvari. Svjedoci smo da imamo razne pojave na društvenoj sceni koje ohrabruju sve one koji smatraju da mogu i da treba da se služe nekim vulgarizmima i neprimjerenim izrazima kako bi nas zaplašili“, kazao je Vuksanović u jutarnjem programu TV7.

Dodao je da zabrinjavaju i ikonografija u noći pobjednika i neke poruke podrške koje su tokom kampanje stizale Jakovu Milatoviću.

„Sve te slike koje smo vidjeli te noći i sve te pobjedničke egzaltacije u mnogo čemu unose određeni vid tjeskobe. Činjenica je da se čitava kampanja svela jedino na antagonizaciju prema gospodinu Milu Đukanoviću i politici koju je on sprovodio. S druge strane sve što smo svjedočili ne donosi neko ohrabrenje i ne uliva nadu“, kazao je Vuksanović.

Govoreći o ishodu predsjedničkih izbora lider HGI je kazao da njegova politička stranka prihvata rezultat izbora kao izraz volje građana Crne Gore.

„Nijesmo u ovom izbornom procesu imali nikakve kalkulacije kao što ih nijesmo imali ni kada smo se osnivali četiri godine pred referendum kada smo rekli da ćemo se zalagati za nezavisnost Crne Gore i njeno članstvo u NATO i EU. Gospodin Đukanović je uspješno vodio i obnovu crnogorske nezavisnosti i učlanjenje u NATO. Imali smo dobar i dinamičan put u evropskim integracijama. To ga je preporučilo da mu damo podršku i to smo uradili bez ikakve kalkulacije. Što se tiče gospodina Milatovića mi prihvatamo činjenicu da je on pobijedio, čestitamo mu, želimo mu da bude dobar predsjednik jer će to biti dobro za sve nas. Ali mu takođe želimo da se distancira od svih onih koje smo slušali iz Beograda, od poruka koje su stizale od Vojislava Šešelja, Aleksandra Rakovića i svih onih propagatora ‘Srpskog Sveta’ i te jedne nakaradne ideje koja sad ima samo ime, a nažalost je zapravo ideja iz devedesetih i dalje, a koja se sada, vidimo, samo institucionizirala“, kazao je Vuksanović.

Predsjednik HGI je ocijenio da je rezultat izbora određen ekonomskim populizmom i kazao da smatra da je pravedno da obećanja pokušaju da sprovedu oni koji su na osnovu njih politički profitirali.

„Negdje je pravedno da oni koji su se bavili takvim ekonomskim programom, kako ga nazivaju, da preuzmu odgovornost i da pokažu koliko su oni sposobni. Nema niko ništa protiv da primanja budu toliko koliko oni najavljuju, ali da to bude ekonomski realitet. Ne možete vi ekonomiju zasnivati na pukom zaduživanju. Treba li sada da podsjećam kolike su kamatne stope za ovo posljednje zaduživanje, to samo govori o lošem kreditnom ali bojim se ne samo kreditnom nego i svakom drugom rejtingu koji Crna Gora ima u međunarodnoj javnosti i institucijama. Pošteno je i dobro da oni koji su nametnuli taj program, a onda određenim političkim dešavanjima izašli iz izvršne vlasti, budu u izvršnoj vlasti pa da ga onda i sprovedu kako ne bi bili konstantno van izvršne vlasti i van odgovornosti i imali to opravdanje: mi bismo bolje, ali nemamo mogućnosti jer nemamo vlast. Tako da je dobro da oni budu u vlasti i da sprovedu to što oni misle da mogu i da budu oni koji će biti u direktnom smislu najodgovorniji za taj ekonomski program koji nema svoj realitet. On se ne zasniva na realnim ekonomskim parametrima već na određenim političkim odlukama koje su devastirale naše zdravstvo“, rekao je Vuksanović.

Lider HGI je kazao da ne sumnja u superiornost ideja i politike građanske Crne Gore, ali je dodao da smatra da suverenističke stranke treba da sprovedu temeljne reforme i formulišu novi narativ.

„Nemoguće je u ova dva mjeseca do izbora sprovesti ozbiljnu reformu. Reforma ne podrazumijeva puku zamjenu ljudi. Podrazumijeva novu paradigmu. Mislim da je suverenističkom bloku potrebna nova paradigma. Kad god smo je imali išli smo naprijed. Društvo doživljava progres kad teži ispunjavanjima određenih paradigmi i ciljeva. Vidimo na suverenističkoj strani jedan zamor, bojim se nekada šaljemo i poruke koje zbunjuju naše građane. Siguran sam da će doći do kristalizacije suverenističkog bloka u smislu nove paradigme i ljudi koji su novi na sceni, a koji će biti nosioci tih i takvih ideja“, zaključio je Adrijan Vuksanović, predsjednik HGI-ja u jutarnjem programu TV7.

IzvorTV 7

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve