Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuksanović: Nova vlada mora imati brza rješenja i vidljive rezultate

On je potvrdio da će upravo evropske integracije biti u fokusu njegovog rada u izvršnoj vlasti, a da će zaduženja saznati na prvoj sjednici nove vlade

Mjesto ministra bez portfelja u vladi koja se nazire u bliskoj perspektivi je veliki gest i u skladu je s onim čime se često hvalimo – multinacionalnim skladom, uvažavanjem i poštovanjem manjinskih prava, što znači da Crna Gora ostaje posvećena tim vrijednostima”, kazao je Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i Skupštinskog Odbora za evropske integracije u prethodnom sazivu.

On je potvrdio da će upravo evropske integracije biti u fokusu njegovog rada u izvršnoj vlasti, a da će zaduženja saznati na prvoj sjednici nove vlade.

Kako je istakao, svakako će raditi na dobrom imidžu Crne Gore u međunarodnoj javnosti, te čvršćem povezivanju sa Hrvatskom. Ministarska pozicija namijenjena HGI, koja sada nije parlamentarna stranka, za njega predstavlja “priznanje Hrvatskoj i njenom doprinosu crnogorskim eurointegracijama”.

Podsjeća i da stranka na čijem je čelu obilježava dvije decenije postojanja, te da su ostali homogeni nakon svih potresa na crnogorskoj političkoj sceni.

Zajedničke vrijednosti

Kako je istakao, puno je pitanja na koja buduća vlada treba da odgovori, prije svega zbog lošeg nasljeđa od odlazeće izvršne vlasti. Navodi kako u društvu vlada “jedna vrsta rezigniranosti”, koja je posljedica djelovanje prethodne vlade i istovremeno je dovela do toga da ona bude smijenjena.

“Treba odati priznanje onima koji su ušli u formiranje manjinske vlade, pri punoj svijesti da ona prethodna očigledno nije mogla ni znala da pruži prave odgovore i vodi društvo i zemlju u pravom smjeru. Mora imati brza rješenja i vidljive rezultate. Politika mora da odgovori na sva pitanja koja su posljedice krize u kojoj smo bili”, dodao je on.

Vjeruje da su određene vrijednosti zajedničke za sve konstituente buduće vlade i da će rezultati biti za optimizam svih.

Takođe smatra da se nijesu mogli izbjeći lokalni izbori tokom juna, iako se termin poklapa sa početkom ljetnje sezone.

Pripreme za bolje

Ne može dati procjenu da li će Socijalistička narodna partija insistirati na potpisivanju Temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije, ali podsjeća da svaka partija vodi računa o biračkom tijelu.

“Na njima je da određuju svoj politički i ideološki kurs. Mislim da je dobro da su u vladi, jer to šalje poruku da možemo naći stepen razumijevanja i zajednički imenitelj kako bi društvo i država krenuli ka boljem”, rekao je on.

Uz to, očekuje da svi konstituenti buduće izvršne vlasti imaju istu želju.

Vuksanović ističe da je neophodno da naredne izbore “neko kvalitetno pripremi”.

“Malo se političara izjasnilo da sada želi nove izbore. I tu postoji uvod, a do sada su se kao rješenja za to pominjale tehnička i koncentraciona vlada. Sada smo došli do manjinske vlade koji će uraditi priremu za naredne izbore okvirno za godinu”, dodao je on.

Sjednica u Prijestonici 28. aprila za njega ima višestruki značaj, ali smatra da je neće pratiti tenzije. Kako je istakao, “Cetinje je posebno ne samo za Hrvate, već za sve one koji su u teškom vremenu sačuvali vlastiti i dignitet države”.

“Na Cetinju je atmosfera uvijek dobra, dostojanstvena, a Cetinjani su u svakom političkom i društvenom trenutku znali da budu na visokom nivou”, rekao je on.

Mićovićev stav izraz ličnog nezadovoljstva

Aktivista za ljudska prava i organizacioni aktivista GI “21. maj” Aleksandar Saša Zeković tražio je od nadležnih da utvrde da li u nedavnoj objavi Milutina Mićovića na Fejsbuku (o mogućim nemirima u Crnoj Gori nakon formiranja manjinske vlade) ima elemenata za krivično gonjenje. Tim povodom Vuksanović ističe da Mićović “može imati politički stav”, te da ga često iznosi.

“Ti stavovi imaju političku ekspresiju za koju ne smatram da je primjerena i ne čuvaju njegovo dostojanstvo. A onima kojima su upućene nisu važne, jer dignitet zavisi od nas samih. Kada je riječ o scenariju koji on nagovještava zbog ličnog političkog nezadovoljstva, od toga nema ništa. Crna Gora i njeni građani su u najturbuletnijim vremenima, onim 90-ih, to i pokazali – kada su vrijednosti nacionalnog i multietničkog sklada ‘hodale po ivici’ a u okruženju bjesnio rat, primili smo veliki broj ljudi iako smo i sami bili ugroženi”, dodao je on.

Ukazao je na činjenicu da “mnogima nedostaje racionalnog prosuđivanja” kada je riječ o ratu u Ukrajini. On je parafrazirao stav podgoričkog paroha Crkve Srbije Gojka Perovića da u slučaju ruske agresije na tu zemlju “nije važno ko je prvi počeo, samo da sukob što prije stane”.

“To govore isti oni koji su ljubitelji raznih tragedija i vole je vidjeti i tamo gdje je nema. Ali, to je politizacija teme. U Crnoj Gori neće biti Ukrajine jer je nije bilo ni onda kada je prijetilo da to bude. Odgovorili smo mnogo težim vremenima i kada smo imali mnogo teže izazove nego što je izjava gospodina Mićovića”, dodao je on.

Ukrajina homogenizovala EU

U svjetlu izbora u Francuskoj i Sloveniji, gdje su pobijedili Emanuel Makron i Robert Golob, Vuksanović ističe da oni koji su prognozirali njihove poraze, argumentaciju su crpili iz slabosti Evropske unije.

“EU je velika ideja. I samo velike ideje mogu da istrpe velike krize. Vjerujem u njen koncept sa svim slabostima, jer je ona najbolji odgovor na krize s kojima se suočavamo. Ono što se, na žalost, dogodilo u Ukrajini dodatno će homogenizovati EU i uozbiljiti je u preventivnom djelovanju u nekim drugim područjima”, dodao je.

Podsjetio je da su rezultati tih izbora pokazatelj stepena demokratije u tim zemljama, te da se treba ugledati na takva ponašanja u političkim utakmicama. S druge strane, navodi da je racionalan strah od širenja sukoba van granica Ukrajine, ali izražava nadu da do toga neće doći.

“Vjerujem da su Ukrajinci sa svojim herojskim otporom, uz pravo liderstvo Zelenskog u najgorim mogućim vremenima – kada već treći mjesec na njegov narod padaju granate – u moralnom i duhovnom smislu pobjednici. To su kategorije koje ne mogu biti ničim poništene”, zaključio je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve