Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuksanović: Nije ugodno, ali je časno biti njihova meta

Smatra kako protagonisti govora mržnje nijesu sukobljeni sa ličnostima, već sa istinom

“Kad tad ćemo se osvetiti, a tebe na ražanj, smeće hrvatsko. Trebalo je sve Hrvate iz tadašnje Jugoslavije pobiti i proćerati. Platiće i klerikalna ustaška hrvatska organizacija Bokeljska mornarica. Fašističko lice pokatoličenog Bokelja.”

Gornji citati nijesu kakvim vremeplovom dospjeli iz 1993.

To je tek dio poruka koje su minulih dana predsjedniku Hrvatske građanske inicijative Adrijanu Vuksanoviću, posredstvom nacionalističkih portala, slali različiti autori – od anonimnih sijača mržnje do sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Povod je bila njegova reakcija upućena predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, u kojoj je, između ostalog, saopštio kako ga želi osloboditi svake bojazni da će se “Oluja” ponoviti jer “više nikome neće pasti na pamet da osvaja hrvatske teritorije, da četiri godine vrši progon stanovništva, da bezdušno bombarduje gradove diljem Republike Hrvatske, kao i njen glavni grad, da više neko neće ići tenkovima na Vukovar dok ih na tom suludom putu mase građana egzaltirano pozdravljaju cvijećem…”

Vuksanovića je prvo targetirao portal “In4s”, vješto kroz naslov servirajući svojoj ciljnoj grupi kako je on “ideološko čedo Franja Tuđmana”. Bilo je to i više nego dovoljno za početak višednevnog govora mržnje, koji su juče osudili brojni društveni i politički subjekti. Reakcije izvršne vlasti, međutim, ovog su puta izostale, pa se čak ni iz ministarstava resornih za ljudska i manjinska prava ili medije nijesu oglasili ni slovom.

Čežnja za toplinom čopora

Prošle godine usvojeni Zakon o medijima jasno definiše pitanje komentara na internet portalima. To da se Vlada ne bavi sprovođenjem zakona, ipak, i nije neka vijest. No, mnogo ozbiljnije pitanje, kojim se očito malo ko želi baviti, glasi – kuda sve očitiji i prisutniji govor mržnje i fašizam može odvesti naše društvo?

O tim temama, za Portal Analitika govorio je upravo Adrijan Vuksanović, koji je juče i podnio prijave protiv internet portala “In4s” i njihovog anonimnog komentatora.

“Drukčijeg i Drugog se boje oni koji žive krizu vlastitog stajališta. Ako govorimo u kategorijama psihologije i sociologije, onda se jasno uočava iskompleksiranost koja utočište traži u što većoj brojnosti, a zapravo čezne za toplinom čopora. Često to izgleda smiješno, jer svjedočite grotesknim pojavama gdje neki, naočigled ozbiljni ljudi, idu okolo i sve vrijeme uvjeravaju druge da nijesu ono što jesu, a pritom svi bježe od njih, kao od neprijatnog mirisa”, tim je riječima počeo Vuksanović razgovor za Analitiku.

U sukobu su sa istinom

Smatra kako protagonisti govora mržnje nijesu sukobljeni sa ličnostima, već sa istinom.

“Oni nemaju problem s vama, već sa istinom, na koju, vidjeli smo, burno reaguju. Nakon moje izjave javili su se svi oni koji je i trebalo da se jave, a koji nijesu ništa drugo ni mogli biti, osim strašila poraženih ideologija. Na koncu, nije ugodno, ali jeste časno biti njihova meta”, naglašava Vuksanović.

Medij sa kojeg je došao govor mržnje osnovao je današnji rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lada
09.08.2021-23:41 23:41

Puna podrška gospodinu Vuksanivicu.