Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vuksanović: Najbolje rješenje tehnička vlada oročena na godinu dana

Vuksanović kaže da ova Vlada ne funkcioniše.

Predsjednik HGI Adrijan Vuksanović ističe da je na početku lanca politika i ako nema političke stabilnosti, onda nema ni ekonomske ni socijale, pa ni zdravstvene, i to se najbolje vidi na primjeru Crne Gore. Kako je kazao u Jutarnjem programu RTCG, za politički subjekt koji predstavlja, najbolji model za poboljšanje političke situacije bi bilo formiranje tehničke vlada oročene na godinu dana.

Vuksanović kaže da ova Vlada ne funkcioniše.

“Iza toga stoje i činjenice. Jedan događaj je jasan znak, a to je da nedavno Vlada nije imala kvorum da zasijeda, parlament i sudstvo su nam u blokadi, dakle vidimo jednu sistemsku nefunkcionalnost. Ova Vlada još ne zna je li ekspertska ili politička, kako će raditi sjutra. Sigurno da to i ministrima stvara probleme, jer ne znaju koliko vremena imaju na raspolaganju. Ekonomski parametri su nam sve lošiji, gorivo je postupilo 14. ili 15. put. Kad vam cijene godiva skaču i druge cijene rastu, što dovodi do pada standarada građana”, Kazao je Vuksanović.

Dodaje da nije ekonomista da bi mogao detaljnije da komentariše Maršalov plan, ali koliko je čuo od ekonomista to je jedan propagandni plan.

“Svi su oduševljeni i lijepo je to čekati, ali da li je to ostvarivo. Što vam znači da imate veću platu, ako imate rast cijena i jednu nesrazmjeru između toga. Volio bih da je to ostvarivo, ali vidimo i da sam ministar Spajić locira odgovornost za neuspjeh plana na neko drugo mjesto, pa kaže da ako poslanici ne uđu u Skupštinu i ne izglasaju što treba neće doći do povećanja plata”, kaže Vuksanović, dodajući i da su brojni analitičari kazali da je to u ovom trenutku nemoguće.

“Spajić je političar i ovo je jedna predizborna kampanja za formiranje buduće stranke u kojoj će on imati značajno mjesto, i kako bi osigurao bolju startnu poziciju za izborni proces”, ocjenjuje predjednik HGI.

Za njih je kako je naglasio najbolji model tehnička vlada oročena na godinu dana.

“I sami činovi ove vlasti su svjesni da nije funkcionalna. Premijer Krivokapić odavno nema legitimitet i to ga čini hendikepiranim”, kazao je Vuksanović.

Komentarišući natpise o putovanjima predsjednika Mila Đukanovića Vladinim avionom bez pokrića, Vuksanović ističe da državnici imaju svoje dužnosti i da su službena putovanja neophodna, te da gdje je bio Đukanović i šta je radio ne bi da komenatariše.

Činjenica je, kaže, i da se drugi ne ponašaju drugačije. Ne vidi da su službena putovanja od velikog značaja, važno je da treba sve da bude transparentno.

“Ovaj ambijenat i vrijeme je uslovljeno vremenom iza nas i posljedica je prošlosti i ako uzmemo u obzir da smo često bili i na ivici sukoba, moramo dodatno uložiti napore da bi sve bilo po propisima i po stanadarima evropskih zemalja. Ovakve priče zahvalna tema za populizam”, smatra Vuksanović.

Podsjeća i da su prvog dana predstavnici nove Vlade na posao došli taksijima, ali to je trajalo samo jedan dan.

Komentarišući epidemiološku situaciju u Crnoj Gori smatra da je ona loša.

“Ovo što se dešava sa epidemijoj u CG je strašno. Nije ni čudno ako znamo da imamo premijera koji se nije vakcinisao. Vidimo jednu neozbiljnost. Mada premijer je možda i konzistentan i on smatra da se kovid može liječiti i na druge načine, ali ga u tome ne podržavam”, ističe Vuksanović.

Izvorrtcg

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve