Utorak, 19 Marta, 2024
Rubrika:

Vuković: Zakon o predsjedniku bio ustavni puč

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković kazala je da je parlamentarna većina usvojila neustavan Zakon o predsjedniku kada je, kako dodaje, sve počelo

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije imao ustavnog osnova da raspusti Skupštinu, smatraju u Demokratskom frontu i Demokratskoj Crnoj Gori. Sa druge strane iz DPS-a poručuju da je Đukanović imao ne samo pravo, već i obavez da raspusti parlament, jer mandatar nije za 90 dana uspio da formira vladu.

Poslanik DF-a Dejan Đurović u emisiji “Argumenti” na TVCG kaže da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije imao zakonskog, ni Ustavnog osnova da raspusti Skupštinu.

Zbog toga se, kako kaže, parlamentarna većina obratila Ustavnom sudu sa inicijativom za ocjenu ustavnosti ukaza o raspuštanju Skupštine.

“Ja očekujem da će oni donijeti odluku”, kazao je Đurović.

On je dodao kao se u Ustavnom sudu može desiti da glasanje bude tri naprema tri.

“DF se zalagao za prijevremene izbore i ranije, bilo smo sigurni da će biti u principu ovakvi kakvi su bili na predsjedničkim izborima. U svakom slučaja vanredni parlamentarni izbori su za nas opcija koja pije vodu”, kazao je Đurović.

On kaže i da nije protiv vanrednih parlamentarnih izbora. “Ali poslaniku mandat prestaje onog časa kada se konstituiše novi saziv parlamenta”, kazao je Đurović.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković kazala je da je parlamentarna većina usvojila neustavan Zakon o predsjedniku kada je, kako dodaje, sve počelo.

Taj zakon je, kako ističe, bio ustavni puč u Crnoj Gori.

Podsjetila je i da se parlamentarna većina nije mogla dogovoriti o formiranja Vlade na čelu sa Miodragom Lekićem.

“Đukanović ne samo da je imao pravo da raspusti Skupštinu, on je imao obavezu da raspusti Skupštinu, koja na ovaj način funkcioniše”, poručila je Vuković.

Ona kaže da su lokalni i predsjednički izbori pokazali da su neophodni vanredni parlamentarni izbori jer je, kako kaže, vanparlamentarni pokret “Evropa sad” osvojio oko 29 odsto glasova.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kaže da se Đukanović u ukazu nije pozvao ni na stav jedan, ni na stav dva člana 92 Ustava Crne Gore.

“Bez ispunjavanja ovih uslova iz člana 92. predsjednik Crne Gore može učini pravni presedan i da svako jutro raspusti Skupštinu Crne Gore. Mislimo da je to jedan ozbiljan pravni presedan”, kazao je Šaranović.

I on smatra da parlament može da vrši svoju funkciju do izbora novog.

Sigurna je da će odgovor na ove pitanje dati Ustavni sud, a po osnovu Inicijative za ocjenu ustavnosti ukaza koji je Đukanović donio.

Potpredsjednik BS-a Damir Gutić kaže da ustavni osnov za raspuštanje Skupštine postoji, a da je povod to što mandatar u roku od 90 dana nije formirao Vladu.

“Smatramo da postoji ustavni osnov i da je predsjednik uradio ono što mu odgovornost nalaže i da su raspisani izbori”, kazao je Gutić i poručio da institucije ne funkcionišu, da je vlada u tehničkom mandatu.

“Oo je početak rješavanja tih problema, da se izađe na izbore”, kazao je Gutić.

Gutić kaže da bi poslanici i nakon raspuštanja parlamenta mogu da rade, jer legalitet Skupštine nije ugrožen. Ipak, kako poručuje legitimnost Skupštine, kako kaže, je ugrožena.

“Normalno bi bilo da u tom mandatu Skupština radi samo ono što je neophodno i da se ne ulazi u neke velike stvari”, kazao je Gutić.

On smatra da će se Ustavni sud oglasiti nenadležnim za odlučivanje po pitanju inicijative za ocjenu Ustavnosti ukaza predsjednika Crne Gore.

“Sve institucije treba da uđu u procedure, kako bi se spremili za vanredne izbore”, poručio je Gutić.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve