Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Vuković: U Crnoj Gori cinizam hrani primitivizam, kada ne pobjeđujemo zajedno, gubimo svi pojedinačno

''Mi smo slobodni ljudi, mi smo svoji na svome, mi drugo nemamo i nećemo, a to što imamo nikada nam niko neće uzeti'', poručio je Ivan Vuković, potpredsjednik DPS-a i kandidat za poslanika liste ''Zajedno! Za budućnost koja ti pripada''

Hvala vam što ste se okupili u ovolikom broju da svijetu pošaljemo poruku da pristojna građanska evropska Crna Gora i dalje živi, da mrak koji nas okružuje nikada neće ugasiti luču crnogorske slobode i da će biti neprestana naša borba za ljudsko i državno dostojanstvo i normalan život u ovoj zemlji. Mi smo slobodni ljudi, mi smo svoji na svome, mi drugo nemamo i nećemo, a to što imamo nikada nam niko neće uzeti”, poručio je Ivan Vuković, potpredsjednik DPS-a i kandidat za poslanika liste “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada” sa sinoć održane konvencije u Podgorici.

On je okupljenim simpatizerima koalicije DPS – SD – LP – DUA u punoj sali Univerzitetskog sportskog centra u Podgorici zahvalio i na tome što su u prethodnom periodu ostali zajedno, okupljeni na zajedničkim vrijednostima, te kazao da nakon tri godine u kojima su bili u manjini, od nedjelje opet biti u većini.

“I koliko god nas bilo, dokazali smo da ćemo jednako voljeti Crnu Goru i jednako ćemo vjerovati u vrijednosti na kojima ova zemlja počiva i jednako ćemo slaviti njenu istoriju i jednako ćemo raditi u interesu njene bolje budućnosti. I zato vam hvala drage moje sugrađanke i sugrađani, i svi naši dragi gosti večeras. Hvala vam jer znam koliko vam je bilo teško u proteklom periodu, teško da gledate u šta pokušavaju da pretvore ovu zemlju. Teško da ignorišete njihovo neznanje i primitivizam, teško da ne odgovorite na njihove uvrede onako kako se u Crnoj Gori tradicionalno odgovaralo. Bilo je teško ali ostali smo zajedno. Ostali smo zajedno jer nikada nijesmo imali dilemu zbog čega smo zajedno, jer za razliku od nekih nikada nijesmo zaboravili zašto smo zajedno”, kazao je Vuković.

On je poručio da su ostali zajedno.

“Večesas smo zajedno i večeras je sa nama čovjek koji nas je proveo kroz sve crnogorske oluje i koji nam nikada nije dozvolio da posustanemo na putu koji su trasirali naši slavni preci, a koji vodi u srećniju budućnost za naše potomke naš predsjednik Đukanović. Tu je naš Danijel iza kog smo stali i mi iz DPS-a i nas saborci iz SD-a, DUA i Liberalne partije, svi kao jedan, odlučni da preskočimo svaku prepreku na tom putu”, istakao je Vuković.

U svom daljem obraćanju prisutnima rekao je da nakon 11. juna čeka puno posla, da smo dok je trajala pandemija koronavirusa mislili da nas ne može snaći veća muka da teže i gore teško da može biti, ali da smo se ipak prevarili.

“Danas je naša Crna Gora država razorenih institucija, rasturenih javnih finansija, zaustavljena na putu ekonomskog razvoja, sa zdravstvenim sistemom na koljenima, sa poniženom prosvjetom i sa kulturom koja to nije. Do juče uzorni primjer stabilne multietničke demokratije danas je naša Crna Gora zemlja u kojoj se progone Crnogorci i pripadnici manje brojnih naroda. Donedavno lider u procesu evropske integracije i pouzdan saveznik državama NATO alijanse, danas je naša Crna Gora poligon za testiranje velikodržavnih ideja iz regiona. Tako to izgleda dragi prijatelji kad vas oslobađaju oni koji ne znaju što je sloboda, jer umjesto da sa nama grade našu i njihovu Crnu Goru nakon 2006. birali su da budu neslobodni i da služe tuđim interesima”, saopštio je potpredsjednik DPS-a.

Vuković je ocijenio da se, kako je rekao, tzv. premijer tzv. Vlade, kako najodgovorniji među njima skupa sa svojom cirkuskom trupom svakodnevno se trudi da takvo stanje maskira grajom i histerijom, provincijalnim manirima i lošim humorom.

“Ništa nije smiješno, ni tri godine koje smo kao država i društvo izgubili, ni one vakcine koje nijesu htjeli i živote koji smo izgubili tokom pandemije. Ni milijardu i kusur eura koje će naša đeca vraćati ni ona zaustavljena gradilište na Sjeveru đe je trebalo da radi crnogorska mladost, ni njihove međusobne optužbe, ni dokazivanje ko je od njih manji kriminalac, ni Belveder, ni skrnavljenje spomenika Ljubu Čupiću, ni “Pljevlja biće Srebrenica”, ni “nož žica Podgorica”, ništa nije smiješno. I zato će u neđelju morati da polože račune građanima Crne Gore, a uskoro nakon toga račune za svoja nedjela i štetu koju su učinili Crnoj Gori polagaće i neđe drugo. A mi ćemo u nedjelju polagati popravni ispit i u tom smislu dozvolite mi za kraj jedno kratko podsjećanje”, poručio je on.

Vuković je podsjetio da ono što je ukazivao i govorio uoči lokalnih izbora u Podgorici.

“Govorio sam tada o onome što smo vrijednim radom postigli za naš grad i sve njegove ljude Govorio sam i o potrebi da nastavimo tim putem i pobijedimo kako niko u Podgorici ne bi izgubio. Nijemo pobijedili. Dali smo sve što smo mogli i imali, nije bilo dovoljno. Objašnjavali smo da nije svejedno ko će odlučivati o tome u kakvom gradu ćemo živjeti, očigledno ne dovoljno dobro. Upozoravali smo na to da glas za Evropu sad i druge deklarativno građanske partije znači glas za Demokratski front, uzalud.
Ili pak nije uzalud. Ili smo naučili lekciju da u nedjelju moramo odgovornije i odlučnije i da iznad svega moramo složnije da u Crnoj Gori cinizam hrani primitivizam i da ukoliko ne pobjeđujemo zajedno gubimo svi pojedinačno. Siguran sam da jesmo i siguran sam da ćemo popravni u nedjelju položiti sa desetkom zajedno. Neka sunce našeg grada vječno sja i nek je vječna Crna Gora”, zaključio je Ivan Vuković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve