Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuković: ”Srpski svet” pandan ruskom, Balkan u opasnosti

Miješanje Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore osjećaju svi trezveni građani, navodi, a jasno je iskazan stavom ruske pravoslavne crkve prema događajima na Cetinju 5. septembra kada su, kako je rekla, optužili predsjednika Mila Đukanovića i poslanike DPS-a da su podstrekivali i izazivali sukobe

Uticaj Rusije na dešavanja na Zapadnom Balkanu i u Crnoj Gori vidljiv je kroz karikaturalni projekat nazvan “srpski svet” koji je vrsta pandana “ruskom svetu”, ocijenila je u poslanica DPS-a Aleksandra Vuković u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

Miješanje Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore osjećaju svi trezveni građani, navodi, a jasno je iskazan stavom ruske pravoslavne crkve prema događajima na Cetinju 5. septembra kada su, kako je rekla, optužili predsjednika Mila Đukanovića i poslanike DPS-a da su podstrekivali i izazivali sukobe.

Projekat “srpskog sveta” uveden je u Crnu Goru na “mala vrata”, kaže Vuković, na način što je aktuelni rektor UCG Vladimir Božović prije sedam godina rekao da je Crkva Srbije neiskorišćeni element ruskog uticaja u Crnoj Gori.

“I to se dogodilo smišljeno i kulminiralo je političkim protestima koji su nazivani litijama i svoj paroksizam doživjelo formiranjem Vlade u jednom manastiru”, istakla je Vuković.

Građanski protesti na Cetinju 5. septembra intrigantni su, kaže, iz više razloga i za vlast i za opoziciju.

“Za opoziciju jer su podrazumijevali odbranu državnog i nacionalnog dostjanstva Crne Gore, a osujećeni zasipanjem ogromne količine suzavca na tako mali broj ljudi koji se u jutarnjim satima nalazio na trgu. To su potvrdili ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor policije Zoran Brđanin na skupštinskom Odboru za bezbjednost, koliko god pokušavali da uglade situaciju”, naglasila je Vuković.

Situacija na Zapadnom Balkanu se komplikuje, a sukob Srbije i Kosova reflektovaće se, smatra, i na druge države Zapadnog Balkana.

“Treba da nas je strah s obzirom na prethodna iskustva koja smo imali i terminologiju koju međunarodni subjekti, uključeni u rješavanje toga sukoba, upotrebljavaju. Već koriste glagol deeskalirati – znači smatraju da je došlo do eskalacije odnosa između dvije države”, kazala je Vuković.

Ona je podsjetila da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova i da “ta velika epopeja između Kosova i Srbije traje dugo”.

“Analitičar Dušan Janjić dao je dobar odgovor na sve što se dešava između Kosova i Srbije. Rekao je da treba razlikovati princip reciprociteta koji se sprovodi između dvije države od politike reciprociteta koja traje sve vrijeme. Kada se principi, koji znače određena neslaganja u odnosima dvije države, pretvore u politiku – e onda to može biti problem. Mislim da sada imamo takvu politiku na sceni i da je Zapadni Balkan zbog tih sukoba u velikoj opasnosti”, poručila je Vuković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve