Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuković: SPC na sve načine pokušava da izlažira istoriju i podstakne duhove podjela u Crnoj Gori

Mitropolit Joanikije nastavlja da lažira istoriju i kapelu Karađorđevića iz 1925. prikazuje kao zadužbinu Petra Drugog Petrovića

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je prije tri dana kako mu se čini da je došlo vrijeme da se Njegoševa kapela vrati na Lovćen, nastavljajući time da manipuliše istorijskim činjenicama kako bi kapelu Karađorđevića, na čijem mjestu je izgrađen Mauzolej, prikazao kao zavjetnu crkvu koju je crnogorski mitropolit, pjesnik i državnik Petar Drugi Petrović Njegoš napravio u slavu svoga strica Svetog Petra Cetinjskog.

Mauzolej je sagrađen na Jezerskom vrhu umjesto u Drugom svjetskom ratu oštećene kapele Karađorđevića, posvećene Svetom Đorđu, koju je na mjesto Njegoševe, kao svoju zadužbinu, sagradio kralj Aleksandar 1925. godine nakon što je prethodno naredio da se do temelja sruši, umjesto sanira, u Prvom svjetskom ratu tokom austrougarskog granatiranja oštećena originalna Njegoševa zavjetna crkva iz 1845. godine. Po uzoru na nju sagrađena je nova, većih gabarita, za koju je korišćen kamen sa Venčaca iz okoline Aranđelovca, u Srbiji. Dakle, druga zadužbina, posvećena drugom svecu u zemlji saveznici iz Prvog svjetskog rata, koja je Podgoričkom skupštinom prisajedinjena Srbiji i zbrisana sa geografskih karata, a njena dinastija Petrović-Njegoš detronizovana.
Pozivanje na amanet

Poruku koju ponavlja sve učestalije, mitropolit Joanikije ovoga puta je poslao sa proslave Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, koja je 13. novembra u Podgorici obilježila dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, a ujedno taj dan od 2017. godine drži kao dan ogranka Matice.

– I da dođe taj blaženi momenat da vratimo Njegoševe mučeničke svetačke kosti u crkvu, da ispunimo njegov amanet, jer je on zaželio kao vladika crnogorski da počiva u crkvi koju je posvetio svome stricu na Lovćenu i da tamo sluša nebesku liturgiju, kroz sve buduće vjekove – poručio je Joanikije.

Ujedno je istakao kako se „vrlo vješto krilo“ da je Josip Broz stajao iza rušenja nekadašnje kapele na Lovćenu.

Istakao je i kako je Tito ,,ohrabrivao na zlo“ cetinjske odbornike.

– Kada se počelo govoriti o rušenju kapele i izgradnji Mauzoleja to nije bilo tako uvjerljivo, sve dok Broz nije posjetio cetinjsku opštinu i ohrabrio na zlo cetinjske odbornike, i tada se stvorila suluda fama, kao uvijek kada se uspostavljaju lažne vrijednosti, da će to donijeti veliku korist Crnoj Gori – naveo je Joanikije, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Rušenje kapele, kako je rekao Joanikije, predstavljalo je „nezakonit i protivprirodan spoj između nacizma i komunizma“, ponavljajući tezu da je Savić Marković Štedimlija, koji je proglašen sa saradnika nacista, pokrenuo ideju o rušenju kapele i gradnji Mauzoleja.
Matrica SPC-a

Poslanica Demokratske partije socijalista Aleksandra Vuković kazala je Pobjedi da su nepobitne istorijske činjenice da su Karađorđevići, umjesto Njegoševe zadužbine, na novim temeljima sagradili novu zadužbinu u čast rođenja Aleksandrovog sina, Petra Karađorđevića.

– Ta nova kapela bila je izraz slavljenja države Karađorđevića, nastale na ruševinama Crne Gore i njene dinastije Petrović, ali i njene autokefalne crkve, koja je svoju nezavisnost čuvala kroz vjekove. I kad je građen Mauzolej najvećem crnogorskome pjesniku i danas, SPC na sve načine pokušava da izlažira istoriju i podstakne duhove podjela u Crnoj Gori, namećući svoju matičnu državu Srbiju Crnoj Gori i njenoj slobodi, pojući sve vrijeme Njegoševe i stihove kralja Nikole, a u suštini podržavajući sljedbenike Karađorđevića, koji su dinastiju Petrović, sa još mnogim zlim volšebnicima, grdno obrukali kad su je 1918. godine svrgnuli i opovrgnuli na razne bestijalne načine – navela je Vuković.

Prema njenim riječima, stalno zapomaganje da je neophodno ,,obnoviti Njegoševu kapelu“ nije ništa do drugi pokušaj ponižavanja crnogorske državnosti i Petra II Petrovića Njegoša kao njenoga najvećega simbola.

– Najbolji pokazatelj odnosa vlastodržaca prema Njegošu i Petrovićima jeste način na koji su obilježili njegov dan. Pajački, neznalački, zlurado i antidržavno. Prije svega, nekulturno i palanački, kako im i priliči. Vezao se „neslik s neprilikom“ u ovoj tužnoj avgustovskoj većini koja misli da se ,,narod izveo iz svijesti“ i da ga ona može obmanjivati do besvijesti – poručila je Vuković.

Vlada premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića nije u nedjelju zvaničnim manifestacijama obilježila Njegošev dan, dok je prethodna sedmica protekla u znaku prepucavanja zašto praznik nije prenijet u ponedjeljak, 14. novembar, na čemu su, i pored jasnih zakonskih odredbi, insistirale Demokrate u parlamentu, ali i predsjednica Skupštine koja je proglasila neradni dan.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević poručio je sa obilježavanja Njegoševog dana u organizaciji mladih DNP-a, da kapela na Lovćenu treba da bude čin pomirenja između pravoslavnih Crnogoraca i Srba.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve