Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuković sa BIF: Politički odnosi u regionu sve komplikovaniji, udaljavamo se od evropskog kursa

U toku je Balkan Integration Forum, pod nazivom ''Proširenje EU na Zapadni Balkan – kako pronaći put iz zastoja''

Politički odnosi u regionu postaju sve komplikovaniji dok su svijetla tačka odnosi gradonačelnika, kazao je prvi čovjek Podgorice Ivan Vuković prvog dana Balkan Integration Foruma koji se održava pod nazivom “Proširenje EU na Zapadni Balkan – kako pronaći put iz zastoja”. Prvog dana Foruma, o tome su govorili gradonačelnici Podgorice, Rijeke, Sarajeva i Tirane.

Vuković je još napomenuo važnost dobre saradnje države i grada što, kako kaže, u slučaju Podgorice i Crne Gore, nije slučaj.

Gradonačelnik Rijeke, trećeg po veličini grada u Hrvatskoj Marko Filipović, podsjeća da je Hrvatska sedam godina članica Evropske unije.

“Svi projekti koje realizujemo u Rijeci se finansiraju evropskim novcem. Da li je EU članstvo uspjeh, jeste”, ističe Filipović.

Filipović predlaže borbu za veću decentralizaciju jer su, kaže, zemlje Balkana prilično centralizovane.

Ističe da je loše imati ograde na granicama na Balkanu. “Sada je to nama, u EU, nevjerovatno”, dodaje on.

Lokalne samouprave u procesu pristupanja i pregovaranja nisu bili zastupljeni u Hrvatskoj. “Mislim da je trebalo biti više angažmana. Kao predsjednici opština, trebalo bi da budemo lideri promjena”, napominje Filipović.

“Treba da više sarađujemo kako bi imali jaču ulogu u EU procesu. Dugačak je spisak tema o kojima možemo da razgovaramo”, smatra Filipović i dodaje:

“Oni, čije države sad pregovaraju, mogu da uče iz naših grešaka”.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković smatra da je šteta što se predsjednici opština ne nalaze sa evropskim političarima ali pozdravlja to što među regionalnim gradonačelnicima postoje odlični odnosi.

“Politički odnosi u regionu su komplikovani, a plašim se postaju još komplikovaniji. Plašim se i da se se sve više udaljavamo od evropskog kursa kao region”, rekao je Vuković na Forumu i istakao da gradonačelnici uprkos tome dobro sarađuju te da je to dobra stvar.

Vuković, upitan da li pravi razliku to što su na vlasti u Podgorici i na državnom nivou različite partije, kaže da je lakše kad je Vlada na vašoj strani.

Kaže da je pokušao da uspostavi komunikaciju sa vlastima u više prilika.

“Prije 10ak dana sam pisao predsjedniku Vlade i tražio sastanak jer vidim grad koji doprinosi 60 odsto našem BDP-u i gdje živi trećina stanovništva države. Još čekam odgovor premijera za sastanak”, saopštio je Vuković.

“Mjesecima mi ne odgovora ni ministar finansija na pitanje: da li Podgorica može da dobije kredit za kupovinu autobusa, koji su nam prijeko potrebni”, dodao je gradonačelnik Podgorice.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić napominje da je članstvo u EU cilj Bosne i Hercegovine, između ostalog da se, kako kaže, “zlo koje se ovdje desilo ne bi ponovilo.”

Jedino kroz EU, istakla je Karić, “možemo obezbjediti trajni mir”.

“Ne moramo imati isto mišljenje o prošlosti, moramo se boriti za budućnost”, naglašava Karić.

Gradonačelnik Tirane Erion Veljiaj kaže da su finansijske institucije EU shvatile značaj gradova.

“Kad EU političari shvate koliko su važni gradonačelnici, obratiće se nama. Od Evropske unije za sad dobijamo samo konferencije i seminare. Još smo svjetlosne godine do toga da političari shvate značaj gradova”, smatra Veljiaj.

Novinar britanskog Ekonomista Tim Džuda koji je bio moderator večerašnjeg razgovora, napominje da bi gradovi trebalo da više učestvuju u politikama, da im to obezbijede države, kako bi evropski proces brže napredovao.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve