Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuković: Podrška DPS-a manjinskoj vladi nije bezuslovna

''Mi smo skloni tzv. manjinskoj vladi i voljeli bi da se akteri dogovore. Ukoliko ne – prijevremeni izbori su nešto za šta smo spremni u svakom trenutku, ili opcija tzv. tehničke vlade. Ona bi, ukoliko dođe do tog scenarija, podrazumijavala učešće svih parlamentarnih stranaka kako bi se stvorili uslovi za održavanje izbora'', kazala je Vuković

Demokratska partija socijalista ne komentariše i ne miješa se u pregovore povodom formiranja manjinske vlade, želeći da doprinese njenom brzom formiranju, saopštila je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković, u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

“Ja sam od onih koji vjeruju u krilaticu “ko odgađa – ne pogađa”. Ako smo tako efikasno srušili anticrnogorsku i antievropsku vladu, koju je predvodio Zdravko Krivokapić sa svojim apostolima, smatram da je trebalo efikasno i zamijeniti i smijeniti je u formalnom i suštinskom smislu i početi proces kojem težimo. DPS neće učestvovati u toj tzv. manjinskoj vladi, ali kao državotvorna i evropska partija koja jedva čeka da vidi Crnu Goru u EU, želimo da, time što ne komentarišemo i ne miješamo se, doprinesemo ubrzanom formiranju te vlade koja bi, što je naš prioritet, odblokirala pregovarački proces”, kazala je Vuković.

Navodi i da, dok traju pregovori, “štetočinska Krivokapićeva vlada” radi svoj posao iako bi, dodaje, trebalo da zna šta podrazumijeva tzv. tehnički mandat.

“DPS zanima koncept, a ne pojedinci koji će biti u Vladi”

Poslanica DPS-a ističe i da manjinska vlada ima smisla samo ukoliko se obezbijedi podrška 49 poslanika, neophodnih za rješavanje važnih pitanja.

“Za DPS su najvažnija pitanja: zdravstvena situacija i razrješnje COVID krize u kojoj se permanentno nalazimo i kojoj ova vlada nije našla odgovor. Drugo, ekonomska situacija koja je u Crnoj Gori, prema našem mišljenju, veoma loša, s obzirom na investicioni bum koji smo imali, a zatim i krah investicija. I, naravno, odblokirati proces i konačno uspostaviti pravosudne organe – izabrati vrhovnog državnog tužioca, sudije i sutkinje Ustavnog suda i članove i članice Sudskog savjeta”, ističe Vuković.

Iako je manjinska vlada jedno od mogućih rješenja, Vuković naglašava da DPS ima “i plan A i plan B”.

“Mi smo skloni tzv. manjinskoj vladi i voljeli bi da se akteri dogovore. Ukoliko ne – prijevremeni izbori su nešto za šta smo spremni u svakom trenutku, ili opcija tzv. tehničke vlade. Ona bi, ukoliko dođe do tog scenarija, podrazumijavala učešće svih parlamentarnih stranaka kako bi se stvorili uslovi za održavanje izbora”, kazala je Vuković.

Komentarišući kritike potpredsjednice GP URA Jovane Marović na račun DPS-a, Vuković odgovara:

“U ovom teškom trenutku za Crnu Goru, treba da nađemo makar dvije sličnosti za DPS i GP URA, a prva je želja da se otkoči integracioni proces i stabilizuje pravosudni sistem, kako bismo došli do ideja URE, čemu se mi u DPS-u veoma radujemo. Ako se formira manjinska vlada – jedva ćemo dočekati da glasamo za Zakon o porijeklu imovine”, poručila je Vuković.

Nije željela da komentariše spekulacije o imenima mogućeg mandatara i novog predsjednika Skupštine.

“Baš nas i ne zanimaju ta imena. Nadam se da će biti uljudni, da će to biti postavka koja će znati šta treba da radi, jer joj je rok trajanja oročen. Nadam se ozbiljnom sastavu koji će doprinijeti onome što su naši interesi – DPS interesuje koncept, a ne pojedinci”, istakla je ona.

Demokrate ne nude rješenje, građani se zasitili

Na protestima koje organizuju Demokrate, naglašava, suštinski se ne nudi rješenje, nema novih, modernih ideja, već ima samo kritika na račun DPS-a.

“Stvara se zla mantra o nepoželjnosti DPS-a kao političkog subjekta i mislim da je to jedna od najopasnijih metoda koje se sprovode ovih mjeseci. Nije nimalo slučajna – vi na taj način potcjenjujete slobodnu volju, ako već govorite o narodnoj volji, 140 000 birača DPS-a koji slobodno odlučuju da je naša politika – politika progresa i budućnosti”, objašnjava ona.

Za najavljene proteste Demokratskog fronta se nada da će biti mirni i dostojanstveni.

 

“Dešavanja na Cetinju nanijela veliku ranu građanskom bloku”

Vuković se osvrnula i na događaje na Cetinju i ocijenila da je građanski blok toliko suveren da ga ništa ne može ugroziti, pa ni Vlada 12 apostola koja je radila sve da građanski koncept Crne Gore baci u ambis”.

Ne poriče, međutim, da su odluke oko formiranja vlasti na Cetinju uzdrmala građanski blok i nanijela mu veliku ranu. Cetinje, kaže ona, nije tek jedan grad i nije riječ o običnim lokalnim izborima.

“SDP je, kao i DPS, morala sa naročitom pažnjom da pristupi razrješenju te krize. Nažalost, SDP je ušao u koaliciju sa Starom Gardom. Lično imamo pravo da kažem “nažalost”, zato što ljudi iz Stare garde kažu da su izvorni suverenisti, pritom ne znam šta to znači. Ako hoće da kažu da proizilaze iz LSCG, u pamfletu koji su napisali o meni, početkom ove godine, sadržano je sve antiliberalno i antidemokratsko. Taj stepen mizoginije i seksizma nijesam doživjela nikada ni od jedne prosrpske partije, ni od jednog komentara, odnosno nepoznatog lica čak ni na portalima koje toliko kritikujem, kao što je IN4S. Ako je to izvorni suverenizam sa kojim je SDP, uz pomoć GP URA i Demokrata, napravio koaliciju, odbacujući DPS, zbog čega – da bi dobili mjesto gradonačelnika, a da bi zadovoljili potrebu Demokrata i GP URA da se smijeni DPS na Cetinju – svaka im čast. Mislim da nije trebalo to da urade. I posebno je opasno kada iznose tezu da se isto to događa na državnom nivou – situacija je potpuno drugačija i Andrej Nikolaidis je odlično rekao da se ovđe manjinska vlada formira da bi se srušila tzv. Joanikijeva vlada, a da se tamo stranci koju je podsticao mitropolit Joanikije daje pogonsko gorivo za život”, kaže Vuković.

Navodi i da je manipulacija SDP-a da je podrška GP URA i Demokrata bezuslovna.

“Ne postoji bezuslovna podrška, čak ni u životu. Svaka je uslovna, kao što je i podrška DPS-a na državnom nivou, mi nećemo dozvoliti da se dogodi ništa što šteti interesima Crne Gore”, objašnjava Vuković.

Više puta mi lomili automobil, ispisivali skaredne simbole”

Sagovornica Mirke Dević smatra da je mizoginija u javnom prostoru posljedica straha “jer su žene pokazale izuzetnu hrabrosrt u kriznim političkim momentima.”

Ističe i da nema strah od “slabića i kukavica”.

“Doživljavala sam fizičke atake, više puta su mi lomili automobil, ispisivali skaredne simbole na ogradi moje kuće. Ja nikada nijesam to iznosila u javnost, jesam prijavila Upravi policije – neka to ostane kao “tuga i opomena”, saopštila je ona.

Komentarišući uvredu koju je poslanik SDP-a Raško Konjević uputio književniku Miloradu Popoviću, gostujući u emisiji “Hej, Sloveni”, Vuković kaže:

“Sve sam u životu mislila, ali da ću Milorada Popovića i bilo kog crnogorskog intelektualca braniti od Raška Konjevića, to zaista nijesam. ‘Ni pred jednim ulazom ne gura se toliko prostote kao pred vratima istorije – kako je napisao Popović. Ja ću samo odgovoriti i kolegi Konjeviću i svima koji se usude da vrijeđaju intelektualce koji slobodno misle: da sam hiljadu puta mogla da zamjerim Popoviću na kvalifikacijama koje je iznosio na račun DPS, Andreju Nikolaidisu koji nas je prozvao na Cetinju 12. septembra, zar je trebalo da se svi skupimo i kažemo: “sram te bilo da radiš za nečije interese”.To ne smijemo nikad sebi dozvoliti”, poručila je Vuković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve