Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuković: Nijedan ugovor ne smije povlađivati izvrtanju istorije

Vuković je, osvrćući se na primjere maltretiranja i višečasovnog zadržavanja i pretresanja poslanika crnogorskog Parlamenta na graničnim prelazima Srbije, kazala da je imala slično iskustvo na aerodromu, te ocijenila da je takvo ponašanje posljedica ''frustracija koju Srbija ima''

Zajednički nastup zemalja članica Otvorenog Balkana jasna je poruka iza koje stoji direktiva velikodržavnih projekata i od toga zebem, rekla je poslanica Demokratske partije socijalista(DPS) Aleksandra Vuković u emisiji “U sred srijede” na Gradskoj RTV.

Vuković je, osvrćući se na primjere maltretiranja i višečasovnog zadržavanja i pretresanja poslanika crnogorskog Parlamenta na graničnim prelazima Srbije, kazala da je imala slično iskustvo na aerodromu, te ocijenila da je takvo ponašanje posljedica “frustracija koju Srbija ima”.

Poslanica DPS-a kazala je da su uzroci trenutnih stavova srpske javnosti prema crnogorskoj suverenosti i crnogorskoj nacionalnosti televizije Pink i Happy.

“Mi ne pravimo nikakve dilove sa ljudima koji imaju umekšan odnos prema tome što se dogodilo u Srebrenici. Dogodio se genocid”, rekla je Vuković i dodala da osjećaj koji su poslanici u Skupštini imali onog dana kada su izglasali rezoluciju o genocidu nema cijenu.

Vuković je rekla da će jednog dana, kada sve ovo prođe, Srbija osjećati stid, dok se Crna Gora neće imati čega stidjeti.

“Ponosim se što Crna Gora nije uvela recipročne mjere, ali premijer Dritan Abazović u prvoj sljedećoj posjeti mora podvući da se ovakve stvari više ne smiju dešavati”, rekla je.

Vuković je kazala da su se u Crnoj Gori mijenjale Vlade, te da je Dritan Abazović vrlo kratko premijer, a vrlo brzo je ugovorio posjetu Srbiji i dodala da ona protiv toga nema ništa, ali smatra da se dobrosusjedski odnosi grade uzajamno.

“Ukoliko ne pokažete državno i lično dostojanstvo u odnosu sa drugima, kako će tek onda društvo koje pokušavate da uredite i vodite, cijeniti vas i vaš rad”, upitala je.

Na pitanje da li bi postojanje ambasadora Crne Gore u Beogradu uspjelo da doprinese smanjenju ovakvih postupaka, Vuković je odgovorila da “ukoliko bi ambasador bio neko ko bi čuvao crnogorski suverenitet i nacionalni identitet, onda naravno da bi”.

Govoreći o projektu Otvoreni Balkan, Vuković postavlja pitanje “da li mi OB zatvaramo pogled na Crnu Goru kao državu koja je najdalje otišla u procesu evropske integracije”.

“Ako ideja o ovom projektu dolazi od predsjednika Vučića, ako on do sada nije pokazao dobru namjeru prema Crnoj Gori, ako mediji koji su aktuelni kao proruski portali u CG prave vještačku svađu između Srbije i Crne Gore, a ona suštinski ne bi trebala da postoji – kako onda možemo kazati ‘da’ Otvorenom Balkanu”, zapitala se poslanica DPS-a.

Vuković je kazala da je DPS podržao manjinsku vladu u nadi da će poslanici i poslanice uspostaviti većinu za najvažnije zadatke, a to su, ističe, poglavlja 23 i 24.

“Veoma je čudno da se u Crnoj Gori, kao sekularnoj državi više zbori o crkvi nego u Svetoj stolici”, smatra poslanica DPS-a.

Objasnila je da ugovor koji država namjerava da potpiše sa Crkvom Srbije nije temeljni, jer SPC nema međunarodni subjektivitet.

“DPS je odbranio Crnu Goru i nasrtaje na nju za dvije godine vladanja nakaradne Vlade Zdravka Krivokapića, a ne da odbrani njene interese u Vladi koju podržavamo, koju smo iznjivili”, rekla je Vuković i dodala da će ugovor sa Crkvom Srbije biti potpisan, ali nijedan ugovor, kako je istakla, neće dati za pravo sastavljačima da izmišljaju istoriju.

Vuković je rekla da će tek onog trenutka kada svi akteri u Vladi budu imali afirmativan odnos prema CPC smatrati da se desio neki procvat u Crnoj Gori.

Premijeru Abazoviću je poručila da “ni ne pokuša da ugovorom koji će potpisati sa Crkvom Srbije toj vjerskoj zajednici udijeli bolji status u državi Crnoj Gori, nego što ga ona ima u Srbiji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
23.06.2022-10:11 10:11

Nevjernica!

RIR
23.06.2022-20:29 20:29
Reply to  Rovca

Rekao bih prije da si prije iz “Mrtva Duboka”
ti vjerniče “Rovca” /baš znaš da lupiš/
a vi srb bas ste vjernici —čim idete kod vaših pedofila i njihovih skrivača glibavih…