Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuković: Neophodno je zadržati evropsku perspektivu regiona

Na Forumu su o izazovima na Zapadnom Balkanu govorili i gradonačelnici Rijeke, Sarajeva i Tirane koji su takođe ukazali na važnost dobrih odnosa na ovom području

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković učestvovao je na Balkan Integration Forumu koji se održava pod nazivom „Proširenje EU na Zapadni Balkan: Kako pronaći put iz zastoja”. Tom prilikom, Vuković je pohvalio saradnju između gradova regiona, te istakao da je izuzetno važno da se pozitivan trend nastavi, saopšteno je iz Glavnog grada.

„Politički odnosi u regionu su komplikovani i plašim se da se, kao region, sve više udaljavamo od evropskog kursa”, kazao je Vuković, te naglasio značaj dobre saradnje, posebno imajući u vidu okolnosti i izazove sa kojima se svijet suočava.

Odgovarajući na pitanja, Vuković je kazao da je za razvoj i napredak neophodna dobra “komunikacija između države i grada što trenutno, kada je riječ o odnosu Vlade Crne Gore i Glavnog grada, nije slučaj”.

Na Forumu su o izazovima na Zapadnom Balkanu govorili i gradonačelnici Rijeke, Sarajeva i Tirane koji su takođe ukazali na važnost dobrih odnosa na ovom području.

“Gradonačelnici su se saglasili da je potrebno nastaviti sa osnaživanjem saradnje između lokalnih samouprava, koje predstavljaju temelj inkluzivnog, demokratskog razvoja društva i generišu socio-ekonomsku dinamiku koja direktno utiče na povećanje kvaliteta žvota građana”, navedeno je u saopštenju.

Takođe, napominju, naglašena je važnost zadržavanja evropske perspektive regiona i otklona od retrogradnih ideologija i retorike koje predstavljaju branu održivom demokratskom razvoju Jugoistočne Evrope.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve