Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuković: kada niste za stolom, onda ste na meniju

Beograd se već neko vrijeme projektuje kao centar u kojem se donose određene odluke koje oblikuju prilike u regionu i veoma je važno da se i crnogorski glas čuje upravo u tim situacijama, a ne da se podrazumijeva ili da se očekuje da Crna Gora samo prati ono što se već odlučilo u ime regiona na nekom generičkom nivou

Činjenica da Crna Gora nema imenovane ambasadore u brojnim državama, ali i međunarodnim organizacijama, govori o tome da država nema mogućnost da učestvuje u bitnim razgovorima na dnevnom nivou, kazao je za Gradsku RTV Siniša Vuković, profesor na univerzitetu Džons Hopkins.

“Prisustvo razgovorima vas čini relevantnim faktorom odlučivanja, a kada niste za stolom, onda ste na meniju. Od velike je važnosti za crnogorsko međunarodno pozicioniranje da se omogući što brže postavljanje kadrova koji su u stanju projektovati vanjskopolitičke prioritete Crne Gore na kredibilan i valjan način u tim važnim centrima”, objašnjava profesor.

Vuković dijeli mišljenje ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića da je, pored Vašingtona i Berlina, za Crnu Goru u ovom trenutku jedna od ključnih pozicija koje treba popuniti pozicija ambasadora u Beogradu. Ne treba zaboraviti, kaže, da se dobar dio diplomatskih odnosa Crne Gore odvija na nerezidentnoj osnovi, te da je veliki broj ambasadora stacioniran u Beogradu.

“Beograd se već neko vrijeme projektuje kao centar u kojem se donose određene odluke koje oblikuju prilike u regionu i veoma je važno da se i crnogorski glas čuje upravo u tim situacijama, a ne da se podrazumijeva ili da se očekuje da Crna Gora samo prati ono što se već odlučilo u ime regiona na nekom generičkom nivou”, ocijenio je Vuković.

Od nekadašnjih 38, Crna Gora trenutno ima svega 14 ambasadora. Kada je riječ o zemljama regiona, Crna Gora nema ambasadore gotovo ni u jednoj državi. Dodatno, ambasadori nijesu imenovani ni u Argentini, Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj, Kini, Njemačkoj, Poljskoj, Americi, Sloveniji, Svetoj Stolici, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Ujedinjenom Kraljevstvu, kao ni u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ljiljan
19.06.2022-09:24 09:24

Nudi se sin za ambasadora….

Terra_nova
19.06.2022-12:14 12:14

Sve su napravili da uruše sistem Crne Gore da bi nas Srbija što lakše preotela. Nećete Srbi, nikad više Crna Gora neće biti 27 izborna jedinica. Proći će i ovaj kudravi ka i svi izdajnici koji kratko traju, koji je izgleda tajno kršten u SPC.

Lolek
19.06.2022-19:13 19:13
Reply to  Terra_nova

Ko je tebi rekao da bi Srbija “preuzela” CG ? Da preuzima penzionere, neradnike i ostale rupe bez dna? Nikada niko u SR nije rekao da bi “preuzeo” CG. SR i CG su 2 nezavisne, bratske države…