Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuković: Imamo tiraniju deset poslanika pod rukovodstvom Abazovića koji koče izlazak iz institucionalne paralize

Poslanica DPS-a smatra da su vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje

Vanredni parlamentarni izbori su jedino rješenje da izađemo iz ovoga brloga u kojem se trenutno nalazimo, a za koji su zaslužni oni koji trenutno vrše vlast, kazala je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV.

Vuković je istakla da je vlast koja “ima fluidnu većinu” bila obavezna da ih pozove na razgovor, kako bi riješili jedno od gorućih pitanja – izbor sudija Ustavnog suda.

“U Crnoj Gori vlada Demokratski front koji je kišobran svim tzv. građanskim partijama koje se nalaze u parlamentu i koje koče izlazak iz institucionalne paralize”, ocijenila je Vuković, dodajući da se protesti pod nazivom “Ima nas” organizuju protiv uvođenja bezvlašća i haosa koji trenutno vlada u Crnoj Gori.

“Imamo tiraniju deset ili 11 poslanika pod rukovodstvom kvazipremijera Dritana Abazovića koji čine što im je volja i pokazuju da je Crna Gora nefunkcionalna država, kako bi isporučili sve ono što je smisao njihovog političkog trajanja svom političkom mentoru – predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Mi smo kazali ‘povucite zakon’ i mi ćemo glasati za jednog od ponuđenih sudija”, navela je Vuković.

Kada je pisan Ustav, ističe, zbog podjele vlasti je osmišljeno da sudska vlast treba da bude nezavisna.

“Po mom mišljenju, i supervizor svega onoga što se događa unutar vlasti – strah i trepet za sve druge političke aktere u državi. Ta instanca nikada i nikome ne treba da bude podređena. Posebno nad njom ne treba da postoji politički ili partijski uticaj i zbog toga je ustavotvorac predvidio dvotrećinsku većinu – da za izbor sudija Ustavnog suda, članove i članice Sudskog savjeta, kao i za izbor VDT-a ne može glasati većina od 41 poslanika, već je za to potreban dogovor parlamentarne većine sa manjinom”, naglasila je Vuković.

Podsjeća da je neophodan dogovor 54 poslanika, koja bi kasnije glasala za kandidata kojeg smatraju idealnim u datim okolnostima.

“U Ustavnom odboru u kojem tzv. parlamentarna većina ima većinu, DF se sa ostalim akterima dogovorio o četiri sudije Ustavnog suda bez ikakvog uključivanja DPS-a i drugih građanskih partija u crnogorskom parlamentu. Nikakvog dijaloga i konsultacije sa nama nije bilo i oni su s Ustavnog odbora isporučili četiri sudije”, kazala je Vuković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve