Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vuković: Glavni grad spreman za izbore, ali je odlaganje dobra ideja

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi je na tragu prethodnih diskusija na temu objedinjavanja lokalnih izbora u Crnoj Gori, kazao je za Gradsku RTV gradonačelnik Podgorice i potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi je na tragu prethodnih diskusija na temu objedinjavanja lokalnih izbora u Crnoj Gori, kazao je za Gradsku RTV gradonačelnik Podgorice i potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković. U prethodnom periodu je ova ideja, kaže, uživala podršku praktično svih partija koje su zastupljene u crnogorskom parlamentu.

“Problem je bio samo naći adekvatan termin. Kao što znate, nekome jedan datum ne odgovara, nekome ne. U principu mislim da ćemo se lako dogovoriti da je ideja dobra, jer ovo što sad imamo je i skupo i neracionalno i za posljedicu ima podizanje političkih tenzija u Crrnoj Gori svako malo. Mislim da bi za sve nas, kao političku zajednicu, bilo dobro da imamo jedan datum kada bi se svi izbori ili većina izbora u crnogorskim opština desila”, smatra Vuković.

Kada je riječ o glavnog gradu, Vuković ističe da su spremni za izbore kao i da izborni proces neće uticati na način i dinamiku rada gradske uprave. Upitan da prokomentariše ocjenu dekana Fakulteta za državne u evropske studije Đorđija Blažića da se izbori u jednom danu i više opština mogu organizovati samo jedanput i da će svaki sljedeći biti problematičan, Vuković kaže da postoji rizik za to.

“Formiranje većine u nekom lokalnom parlamentu ne znači nužno da će ta većina ostati u tom formatu do kraja mandata. Hipotetički, moglo bi se desiti da se na neki srednji rok opet dogodi to mimoilaženje, kako kaže profesor Blažić”, kazao je Vuković.

Ipak, važno je napraviti prvi korak i sve normativno urediti, zaključuje Vuković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve