Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuković: Fotelja Zdravka Krivokapića pokorila državu

Kada nastupe složena politička vremena, koja podrazumijevaju sunovrat svih vrijednosti koje smo uspostavljali snažno okrenuvši državu prema zapadnoj putanji, kada državu vode neodgovorni i često zluradi bleferi žedni slave i moći nasuprot nacionalnim interesima, onda je strpljenje spasonosna opcija.

Crnu Goru prekrila je i pokorila fotelja Zdravka Krivokapića. Može država izdahnuti u ropcu pod pritiskom te fotelje, premijer se sa nje neće pomjeriti – kazala je u intervjuu Pobjedi Aleksandra Vuković, poslanica DPS-a, ističući da je crnogorska opozicija aktivna i da radi sve da ogoli prirodu režima koji hara Crnom Gorom „taman kao pandemija“.

Potpisan je Memorandum o saradnji manjinskih partija, Ure, SNP-a i Civisa. DF i Demokrate kažu da je to čamac za spašavanje DPS-a, te most ka manjinskoj vladi. Kako to komentarišete, je li to put ka manjinskoj vladi?

VUKOVIĆ: Prošlo je skoro godinu i po otkad je DPS na izborima poslat u opoziciju, a naši politički oponenti u svakom događaju na političkoj sceni vide zavjeru DPS-a protiv svih. Zaslijepljeni opstankom na vlasti po svaku cijenu i svojom političkom infatilnošću, oni ne razumiju političke procese koji proizilaze iz logike bavljenja tim pozivom. Vlada koja nema podršku u parlamentu samo je fiks ideja premijera Zdravka Krivokapića, koji kao duhom maše tzv. izbornom voljom građana, plašeći partije vladajuće strukture strašnom osvetom „divnoga naroda“, zbog koga on i njegovi eksperti moraju ostati na okupu, da svojim neznavenim vođenjem države okupiraju njen ekonomski, kulturni i politički razvoj.

U normalnim političkim okolnostima, potpisivanje Memoranduma bi imalo težinu i smisao, ali kad politika postane rijaliti, realno je očekivati lov u mutnom, trgovinu, senzacionalizam. Sve dobre namjere i dogovore, ova vladajuća struktura je pretvorila u sprdnju. Mučno je to gledati i imati neku prognozu, s obzirom na to da partije koje pominjete imaju patološki strah od povratka DPS-a na vlast. Podnosiće sva međusobna poniženja i neslaganja, da bi potopili čamac koji DPS-u obezbjeđuje 40 odsto podrške birača na gotovo svim izbornim utakmicama. Svjesni kakva je to moć, a politički nekorektni da je priznaju, oni svakodnevno zbunjuju građane i stvaraju narativ prema kome je DPS neprihvatljiv partner, iako i međunarodna i domaća javnost prema svemu što su njihovi politički potezi upravo njih smatra neželjenim evropskim partnerima.

Kako god, dobro je da je taj memorandum potpisan, kao najava saradnje programski bliskijih političkih subjekata koji bi zamijenili ultradesničarske koji sada dominiraju u vlasti.

Opozicija je povukla inicijativu za izglasavanje povjerenja Vladi. Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković rekao je da „neće proći mnogo, a ova većina neće držati građane kao taoce svoje politike“, ali nije govorio detaljnije, navodeći da DPS „ima razlog zašto ćuti“. Možete li nam otkriti koji je to razlog i hoćete li ponovo predlagati sličnu inicijativu i kad?

VUKOVIĆ: Kada nastupe složena politička vremena, koja podrazumijevaju sunovrat svih vrijednosti koje smo uspostavljali snažno okrenuvši državu prema zapadnoj putanji, kada državu vode neodgovorni i često zluradi bleferi žedni slave i moći nasuprot nacionalnim interesima, onda je strpljenje spasonosna opcija.

Razumijem ogorčenje građana kojima se nacionalizam i šovinizam koji trijumfuju godinu i više, nestručni kadar koji je sa površine litija kao političkoga protesta osmišljenog u dvama centrima suprotstavljenim evroatlantskoj orijentaciji Crne Gore, u Rusiji i Srbiji, dubinski zapośeo institucije, čine nepodnošljivim. I mi mislimo da treba stati na put divljanju tih provincijskih utvara koje prijete da Crnu Goru pretvore u balkansko strašilo koje će onemogućiti pristup progresu i modernosti, a ustoličiti ksenofobiju i narodni egoizam.

Crnogorska opozicija je aktivna i radi sve da ogoli prirodu režima koji hara Crnom Gorom taman kao pandemija. Možda nekome djeluje malo, ali smjena ministra Leposavića, otkrivanje suštine postupanja crnogorske vlasti na Cetinju, koja se pokazala kao izvršiteljka tuđih interesa u Crnoj Gori na štetu države, bezbjednosti i stabilnosti u njoj, interpelacije u Skupštini Crne Gore koje su dobile većinsku podršku, velika su postignuća opozicije. Da je, ponavljam, političke normalnosti, ovo bi bili razlozi za ostavku Vlade. To znaju svi elementarno politički pismeni ljudi. DPS i naši partneri će dobro sagledati situaciju.

Mi smo ozbiljni političari i poteze nedoraslih sagovornika, koji ni za što veliko nemaju petlju, pažljivo ćemo procijeniti. Mi nijesmo oni koji se potcjenjuju, niti nam pada na pamet da trgujemo Crnom Gorom. Vođeni jednim interesom, spasom građanske Crne Gore, bićemo partneri svim konstruktivnim akterima u političkoj zajednici. Sad je red na njihov potez. Sa nama su načisto.

Ćutanje ne znači odobravanje, nego davanje šanse da se dobro razmisli o svemu i ponudi strategija za izlazak Crne Gore iz ambisa u kome je već dugo.

Skupština je izabrala Tužilački savjet, bez šireg dijaloga, uprkos upozorenjima EK. Šta će značiti ovakav potez za Crnu Goru?

VUKOVIĆ: Ovaj potez udaljava Crnu Goru od cilja kome smo mi kao vlast težili, a današnji trokraki režim ga samo deklarativno podržava, fotografišući se s evropskim partnerima i bježeći od ozbiljnih razgovora sa njima, a to je uspostavljanje evropskih praksi u crnogorskim institucijama i nesmetano kretanje Crne Gore k EU. Oni ne razumiju suštinu evropske perspektive Crne Gore. Dok ćeraju mak na konac sa nama i sa samima sobom, a ne žele da odblokiraju poglavlja 23 i 24 i na taj način nas ubrzano uvedu u EU, izgledaju kao diletanti koji se igraju smrtno ozbiljnim stvarima.

Zamislite TS koji treba da bude vjesnik promjena u tužilaštvu, u kome je glavna referenca da postanete njegov član učešće na litijama i negatorski stav prema Haškom tribunalu. Ne sporim nikome pravo na mišljenje, ali mislim da matrica koja ujedinjuje sve aktere navodnih promjena u Vladi, Skupštini i pravosuđu jeste crkva, đe je vlada ugovorena i koja ispisuje program rada ovoga režima. To nam je sekularna, građanska i evropska Crna Gora?

Zamislite kada dođete na vlast s obećanjima da ćete odblokirati paralisano pravosuđe svojim novim stilom rada, konsenzualnim, a izglasate članove TS bez kvalifikovane većine, sa podrškom 41 poslanika, uz prethodno usvojen Zakon o državnom tužilaštvu, kojim se zanemarilo mišljenje VK i napravila kapija za uvođenje sudanije, revanšizma i političkih procesa u Crnoj Gori, kao u doba totalitarnih režima.

Ovaj potez je jedan u nizu činova ove vlasti kojim će se Crna Gora učiniti neozbiljnim pregovaračem s EK i koji će je od lidera u evropskim integracijama učiniti još jednom državom Zapadnog Balkana koja se oglušuje o evropski zov, prateći ,,zov divljine“ koji vodi u samoobmane, provincijalizam i despotiju klerikalizma.

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da neće potpisati interpelacije o smjeni troje ministara. Kako to komentarišete?

VUKOVIĆ: Viđeli ste, sve tri interpelacije opozicije su dobile zeleno svjetlo u parlamentu, ali to ne tangira premijera mesiju i njegove apostole. Nijesu oni postavljeni po zemaljskim, tj. skupštinskim zakonima, nego po nebeskim, i njih ne obavezuje stav institucije koja je predstavnički dom građana. Shvatite, Crnu Goru je prekrila i pokorila fotelja Zdravka Krivokapića.

Može država izdahnuti u ropcu pod pritiskom te fotelje, premijer se sa nje neće pomjeriti. Prije će kamila proći kroz iglene uši nego što će gdin Zdravko Krivokapić predati fotelju onima koji su mu je skovali. Prije će premijer u carstvo nebesko ući nego što će se odreći zemaljskoga, u kome, po crnogorskim aršinima, dubinski uništava institucije, služeći DF-u kao most za kadrovske osvajačke pohode.

Je li bilo pregovora DPS-a sa nekim političkim subjektom o formiranju vlasti na Cetinju i kako komentarišete poruke Stare garde da neće u zajedništvo sa DPS-om?

VUKOVIĆ: Mislim da se u ovome momentu svi prijatelji Crne Gore moraju solidarisati i izdići se iz svojih lokalnih pozicija i međusobnih nerazumijevanja. Danas se na lokalnim nivoima odlučuje sudbina Crne Gore.

Politika je umijeće pregovaranja. Što je kompromis veći, to su nevolje Crne Gore manje. Nikada nijesam razumjela „nikad nećemo s ovim ili onim“ u politici. Nijesmo mi vječno podijeljeno društvo i ne smijemo se taborisati na poželjne i nepoželjne. Takvo ponašanje je odraz političkog sebičluka i nezrelosti. Ako hoćete, i nedoraslosti za bavljenje politikom.

Cetinju treba dati priliku da se u njemu razriješi crnogorski sukob, kao što je Cetinje crnogorskom društvu dalo priliku da vrati crnogorsku samostalnost i uspostavi državno dostojanstvo.

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da „godinu završavamo trijumfalno“, a potpredsjednik Vlade Dritan Abazović da ulazimo u Novu godinu „sa većim platama i sa više pravde“. Kako, sa Vašeg aspekta, izgleda početak Nove godine i šta građani da očekuju u 2022-oj?

VUKOVIĆ: U pravu je premijer. Uži kabinet u čijem je središtu njegova fotelja može se pohvaliti trijumfalnom godinom. Trijumfuju populizam, klijentelizam, revanšizam i nepotizam. Sve te pojave su dostigle zenit prethodne godine, niti imaju đe gore, niti društvu može biti gore nego što je sada.

Pod magijskim dejstvom „Evrope sad“, uskovitlale su se nečiste sile crnogorskim parlamentom, glasalo se za slom Crne Gore, kako su naveli poslanici većine, ali pod diktatom građana. Iako su se, prema sopstvenom priznanju, sprdali, usaglasili su se da fotelju koju su sami izlili još valja sačuvati. Glasali su za neodrživi budžet poradi održivosti svoje vlasti. Svjesni balasti nametnute Crnoj Gori, ogradili su se od posljedica koje slijede, jer oni nijesu krivi zbog toga što su ih ministri Spajić i Milatović namamili u stupicu svoga populizma. Nijesu smjeli da im otkažu podršku u parlamentu iako su im mjesecima krčkali zapršku nepodnošljivog sadržaja. Bilo je mučno gledati i slušati, a biće još mučnije posmatrati kakvi će potresi zadesiti crnogorski ekonomski sistem. Shvatiće i kreatori ove laže i paralaže da njihov „paket aranžman“ ne košta samo Crnu Goru nego i njih. Platiće njihova politička reputacija.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović koji je iz DPS-a, povodom grafita sa likom Ratka Mladića, relativizovao je u svojoj izjavi napade na Bošnjake u tom gradu. Niko iz DPS-a se tim povodom nije oglasio. Kako to komentarišete i kako Vi doživljavate takve izjave?

VUKOVIĆ: Dugo se bavim problemom genocida u Srebrenici. Kao novinarka, istraživala sam užas toga što se tamo dogodilo svima nama i što nam se kao neupokojeni vampir dešava i danas. Svjedoci su u mojim emisijama pričali o katastrofi koja se desila, a nacionalisti koji su veličali zločince i njihovo nedjelo svoj prostor dobijali su u medijima koji danas afirmišu politiku vladajućeg režima u Crnoj Gori.

Veliku tragediju samo mali ljudi mogu relatizovati. DPS je postavio pitanje gdinu Leposaviću i nakon odgovora o genocidu tražio smjenu nedostojnog ministra pravde. DPS je sa poslanicima koji sa nama dijele iste vrijednosti izglasao Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Na poziv DPS-a, majke Srebrenice su pośetile Crnu Goru u toku glasanja o rezoluciji. Mislim da se treba obratiti gospodinu Goluboviću, s obzirom na njegov demanti koji je objavljen nakon toga intervjua za vaš list, kako bi se on izjasnio i razjasnio ovu situaciju.

Nikšić je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dobio dva miliona eura za projekte. Kako to komentarišete? Da li je to još jedan korak ka „srpskom svetu“?

VUKOVIĆ: U „Bitku za Nikšić“ uloženo je mnogo. Medijsko oružje, finansijska municija, crkvena potpora, sve je to bilo upregnuto u realizaciju ,,srpskog sveta“ tokom martovskih ida u Nikšiću. Bila je to gotovo vojna, a ne izborna parada, jer izborni sistem u Crnoj Gori ne pamti takav atak na sebe od druge države, medijski i finansijski. Tragično je što je on tražen i objeručke prihvaćen od sadašnjih vlastodržaca u tome gradu, jednako od onih koji su uzimali šakom i kapom od svojih vlasnika iz Srbije, i od onih koji su tu nezabilježenu prodaju grada, koji je srce Crne Gore, podržali kroz koaliciju sa DF-om, ustoličivši prvaka „srpskog sveta“ i Vučićevog piona da vedri i oblači Nikšićem. I sada nas čudi taj Vučićev dar. Nije darodavac problem, on darom pokazuje kako novcem može saviti crnogorsku i nikšićku kičmu, problem je daroprimac.

U svjetlu rastakanja crnogorskog identiteta, započetog pod krinkom navodne odbrane svetinja, ovaj novčani dar će biti iskorišten za afirmaciju ideja proklamovanih u ,,Miroslavljevim jevanđeljem“ nagrađenoj knjizi ,,Luče u tami Crne Gore“, a jedna od ideja jeste da ,,Crnogorci postaju niko i nula-ljudi kad isprazne iz sebe svoj duhovni sadržaj koji drži nacionalno-kulturna matrica srpstvo“.

Nezamislivo je da je ova opaka pojava prećutana u Crnoj Gori. Sa velikom čežnjom mislim o vremenu Miroslava Krleže ili Danila Kiša, tih prkosnih i rasnih branitelja etičkih i estetičkih principa u umjetnosti.

Crna Gora s ovom vlasti ne može imati drukčiji tretman, jer je njen duhovni i kulturni potencijal na najnižem nivou. Nadam se novoj generaciji intelektualaca koji će umjeti biti sudije od stila i moralni katalizatori svoga vremena. Novcem i apanažama kupljeno ćutanje kad nam se društvo pretvara u palanku platiće se „položajem daleke periferije Evrope“.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Husein
03.01.2022-09:13 09:13

Trebali ste usvojiti zakon ka u svakoj drzavi ona partija koja ima najviu podrsku i koja osvoji najvisi broj glasova Odlucuje i bira koga uzima za koaliciju ka svudj u SVIJETU a ne ka PROSJAK koji prosi slucaj u CG -DPS ima podrsku 40% on vlada samo usvojit zakon a ne ka URA  ABACOVIC 5% i prijeti da pola CG nece spavat !