Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Vukčević zaključio sjednicu OIK, članovi nijesu glasali o dnevnom redu

Sekretar Opštinske komisije Glavnog grada poručio da će čekati da Državna izborna komisija donese odluku

Predsjednik Opštinske izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević zaključio je današnju sjednicu nakon što članovi nijesu izglasali dnevni red.

Na dnevnom redu je bilo razmatranje tri prigovora, ali ne i utvrđivanje konačnih rezultata izbora – uprkos tome, Radosav Jokić iz Demokratskog fronta (DF) je predložio dopunu dnevnog reda, zahtijevajući da prva tačka bude utvrđivanje konačnih rezultata za izbor odbornika za Skupštinu Glavnog grada.

Uslijedila je rasprava, a potom je predsjednik Opštinske izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević kasnije predložio da se izjasne o prigovorima.

U tome ga je prekinuo sekretar OIK Vladimir Vujović koji je kazao da predsjednik komisije nema pravo da ocjenjuje ustavnost ili zakonitost.

– To o čemu govorite ne pripada pojedincu – to može da cijeni onaj čije je to ustavno pravo. Vi morate da primijenite poslovnik, član 13 – član komisije ima pravo da predloži izmjenu i dopunu dnevnog reda. Ne možete to da izbjegnete ako ćete da poštujete pravo. Ovaj poslovnik je uputstvo za vaš rad, a komisija će donijeti odluku koja podliježe ocjeni ustavosti i zakonitosti – rekao je Vujović.

Vukčević mu je kazao da su poslovnik i zakon vodilja njegovog postupanja.

– Vi možete ovdje da predložite ako imate dovoljan broj glasova da se Putin razriješi, možete o tome i da se izjasnite, ali to nije svrha našeg okupljanja. Vi slično to predlažete, sličan vam je dnevni red kao to – rekao je Vukčević.

Nikola Terzić iz Građanskog pokreta URA je kazao da se nijesu izjašnjavali o dnevnom redu.

– Neke kolege su glasale, međutim predsjedniče pored toga što tumačite zakon, sad pogrešno tumačite i poslovnik i preduzimate na sebe stvari koje vam ne idu u prilog. Molim vas da uvrstite na glasanje predlog za dopunu dnevnog reda – rekao je on.

Radosav Jokić iz DF-a je poručio da je svima jasno da je obaveza predsjednika da stavi prijedlog za dopunu dnevnog reda na glasanje.

– Inicijator sam i molim članove dnevnog reda da se izjasne ko je za to da se izjasne za dopunu dnevnog reda – rekao je Jokić.

Sekretar Vujović ga je pozvao da glasa i rekao “neko vam nalaže da radite nešto što ne treba”.

Predsjednik OIK Veselin Vukčević im je poručio da se varaju.

– Hiljadu puta vam kažem da se varate, vaša percepcija člana 98 zakona je za raspravu na okruglom stolu u kafani, ovdje ćemo se striktno držati zakona – poručio je on.

Vukčević je potom poručio da neće dozvoliti ništa mimo zakona.

– To je moja obaveza! Stekli su se uslovi da zaključimo sjednicu – poručio je Vukčević.

Nikola Terzić (GP URA) je potom rekao da će napraviti službenu zabilješku da je većina članova bila za dopunu dnevnog reda.

Sekretar Vujović je citirao poslovnik u kojem se kaže da član komisije ima pravo da predloži dopuni dnevnog reda.

– Većina je i insistirala da se izjasnimo o predlogu za dopunu, predsjednik je rekao da neće. Odgovor može biti da se izjasni komisija, sam je rekao da on i dalje neće. Riječ je o formalnim pitanjima, ima različitih mišljenja o primjeni zakona, a predsjednik je dao sebi za pravo da brani zakon od nas, ne pripada mu da preispituje da li je nešto zakomito ilo ustavno. Komisija će, većinski dio komisije sačiniti zabilješku i sa odgovarajućim prigovorom je uputiti diku – poručio je on.

On je rekao da će čekati odluku Državne izborne komisije.

– Prigovor će ići danas, sa konstatacijama koje ste čuli, čekamo da DIK donese odluku – poručio je Vujović.

On je rekao da će poštovati poslovik i formu, te da neće nećemo posezati za nečim što bi dovelo u pitanje zakonitost procesa.

– Čućemo šta može DIK, nadamo se da će dati uputstvo predsjedniku OIK koje ga obavezuje – rekao je Vujović, ukazujući na to da je današnja sjednica prekinuta prije izjašnjenja o dnevnom redu.

Jokić zahtijeva da se utvrde konačni rezultati, Vukčević: Tražite od mene da prekršim zakon i ne postupim po mišljenju DIK

Predsjednik Opštinske izborne komisije Veselin Vukčević predložio je da se izjasne o prigovorima, a u tome ga je prekinuo sekretar OIK Vladimir Vujović koji je kazao da predsjednik komisije nema pravo da ocjenjuje ustavnost ili zakonitost.

– To o čemu govorite ne pripada pojedincu – to može da cijeni onaj čije je to ustavno pravo. Vi morate da primijenite poslovnik, član 13 – član komisije ima pravo da predloži izmjenu i dopunu dnevnog reda. Ne možete to da izbjegnete ako ćete da poštujete pravo. Ovaj poslovnik je uputstvo za vaš rad, a komisija će donijeti odluku koja podliježe ocjeni ustavosti i zakonitosti – rekao je Vujović.

Vukčević mu je kazao da su poslovnik i zakon vodilja njegovog postupanja.

– Vi možete ovdje da predložite ako imate dovoljan broj glasova da se Putin razriješi, možete o tome i da se izjasnite, ali to nije svrha našeg okupljanja. Vi slično to predlažete, sličan vam je dnevni red kao to – rekao je Vukčević.

– Druga tačka da bude razmatranje i usvajanje finansijskog izvještaja predsjednik izborne komsije i glavnog grada vezano za izbore koji su održani, i treća tačka da bude razmatranje prigovora – tražio je Jokić.

Iako poslovnik ne zahtijeva dodatno obrazlaganje, on je kazao da je opšte poznato da su se stekli uslovi za proglašenje konačnih rezultata.

– Izbor odbornika i poslanika 99 je precizirano da nadležna izborna komisija, u ovom slučaju komisija glavnog grada najkasnije u roku 15 dana utvrđuje rezultate – rekao je Jokić na sjednici Opštinske izborne komisije Glavnog grada.

Vukčević ga je ispravio i posavjetovao da pročita zakon.

– Nakon stečene prakse u određenim opštinama gdje su određene opštinske izborne komisije već utvrdile konačne rezultate stekla se praksa već u Crnoj Gori i to nam je argument da danas konačno utvrdimo rezultate izbora koji su održani 23 oktobra – rekao je Jokić.

On je pitao da li je moguće da neko ima toliku moć da ne proglasi konačne rezultate i “pokušava da opstruira konačnu odluku naspram evidentnih rezultata”.

– Nakon prigovora koje je odbila i ova i Državna izborna komisija da li je moguće neko da opstruira proglašenje konačnih rezultata izbora. To je najkraće što imam da kažem povodom ovog zahtjeva za predlog – dodao je Jokić.

Rekao je i da je drugi prijedlog za razmatranje finansijskog izvještaja obaveza komisije.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević je ukazao na to da je prekršen Član 98 koji kaže da se konačni rezultati utvrđuju nakon što Ustavni sud odluči po žalbama.

– Vi ste se pozvali na član 99 koji propisuje objavljivanje – da bi se objavili moraju biti utvrđeni. Ne mogu biti utvrđeni dok Ustavni sud ne odluči po žalbama, o tome imamo obavještenje ustavnog suda koja sam vam i doastavio. U prilog vašem predlogu imamo i mišljenje Državne izborne komisije koje ste dobili u kojem se izričito kaže da konačni rezultati izbora ne mogu biti utvrđeni prije nego se Ustavni sud izjasni o žalbama i tražite od mene da prekršim zakon i ne postupim po mišljenju DIK – podvukao je Vukčević.

On je rekao da neće prekršiti Zakon o izboru odbornika i poslanika.

– I neću da ignorišem mišljenje dik i praksu koja je više decenija postojala u našem sistemu. Neću da učinim krivično djelo, ja sam i vas molio da to ne radite, pozivao sam vas nekoliko puta, vi i dalje na tome insistirate. Vi ste taj zahtjev potpisali i meni su ti potpisi dragocjeni. Što se tiče zahtjeva da se razmatra finansijski izvještaj komisije nijeste u pravu izborni proces još nije završen. Komisija će biti upoznata kada se za to steknu uslovi – kada se izborni proces završi. Preporučujem da me ne dovodite u situaciju da se danas oko ovih stvari puno ne trošimo – rekao je Vukčević.

Terzić: I da se na Ustavnom sudu usvoje prigovori oni ne mogu da utiču na konačne rezultate

Nikola Terzić iz Građanskog pokreta URA smatra da je to sprava za raspravu.

– Nemam ništa protiv da nastavimo raspravu. Komentarišem da je predsjednik komisije rekao da neće on da prekrši zakon – podsjećam ga da nije on komisija, komisija donosi odluke i ona je kolegijalni organ koji većinom glasova donosi odluke – rekao je Terzić.

Sa druge strane, on je ocijenio da su predložene tačke dnevnog reda za utvrđivanje konačnih rezultata u skladu sa zakonom.

– Čisto zbog javnosti i zbog teze Vukčevića da bi utvrđivanje konačnih rezultata ga uvelo u zonu krivične odgovornosti smatram da to nije tačno. Pošto govori da neće kršiti zakon ja sam analizirao norme i mogu da navedem koje se norme krše ne utvrđivanjem konačnih – 14 član utvrđivanje mandata se vrši 30 dana od održavanja izbora, član 19 izborne komisije traju 4 godine, ono što je česta zloupotreba od strane predsjednika – neće prekršiti mišljenje DIK-a, ali se ispravio i rekao uzeće u razmatranje – da vas relaksiram mišljenje DIK-a ne morate da poštujete. Poslovnik jasno propisuje koje vrste dokumenata ste u obavezi da poštujete – poručio je Terzić.

On je ukazao na to da su prigovori jednoglasno odbijeni i od OIK i DIK.

– Prigovori sve i da se usvoje na Ustavnom sudu, a nemoguće je, ne mogu da utiču na konačne rezultate i ne mogu da dovedu do ponavljanja izbora – u ovom slučaju ne postoji bojazan da bi ti prigovori koji su jednoglasno odbijeni mogli da proizvedu neki efekat. Ono što bi napomenuo jeste da ovakvom primjenom ,strogom i formalnom, gdje se ne razmišlja o smislu norme, povređujemo i poništavamo brojna ustavom zagarantovana prava. Pored ovih normi i ZIOP povrijeđena su aktivna i pasivna biračka prava, pravo na lokalnu samoupravu. Ustavni sud je progslaio odluku o pomjeranju izbora neustavnom znate da je trenutni sastav lokalne samouprave sporan po pitanju legaliteta i legitimiteta – rekao je Terzić.

On je Vukčeviću poručio da je ušao u “ličnu bitku”.

– Vidjeli ste da su određene OIK utvrdile rezultate, da su određeni članovi iz vaš partije glasali za utvrđivanje.. Tako da smatram da nema potrebe da nam držite katedru i učite nas tumačenju prava, svaki član Izborne komisije ima pravo da dopuni dnevni red. Nemate pravo da osporite osnovanost toga, a imamo pravo da glasamo ili ne za to. Ako ste zamislili ovu sjednicu kao neku vrstu svog performansa da ne radite to – poručio je Terzić.

On je rekao da Vukčević “tajno i organizovano” radi na njegovoj diskreditaciji.

– Neće vam to proći – poručio je on.

On je rekao da je jedini tajni i organizovani rad bio prije dvije godine “kada su članovi vaše partije pokušali krivično djelo”.

– Vi ste sad podnijeli krivičnu prijavu, obuhvatili ste i gospodina vujovića sekretara, to je na vama. Što se tiče zakonitosti i odgovornosti ne određujte vi, to će uraditi državni organi. DIK vam je ekspeditivno poslao odgovor na krivičnu prijavu da ste bili u obavezi da sazovete sjednicu. Ja vas molim da ne prisvajate komisiju – rekao je Terzić.

Sekretar Opštinske izborne komisije Glavnog grada Vladimir Vujović je citirao poslovnik koji kaže da član komisije ima pravo da predloži izmjenu i dopunu dnevnog reda i rekao da “ako on ima to pravo, komisija ima pravo da se izjasni o tome”.

– To je suština u dijelu odgovornosti, ja ne želim da komentarišem. To da vas neko tjera da činite krivično djelo nije u redu to da pominjete, vi kao predsjednik komisije kao i članovi imate pravo da glasate, ali nemate pravo da bilo čije drugo pravo suspendujete, ako se ne izjasnimo o ovom predlogu onda suspendujete pravo komisije da se izjasni – rekao je on.

Vukčević je Terziću odgovorio da cijeni njegovu mudrost.

– I divim se vašoj hrabrosti, ali ona ne dolazi iz subjektivnog osjećaja da jednog dana neće doći na viđelo i da će se o toj hrabrosti suditi državni organi. Preporučujem Vam da se naoružate strpljenjem i voljom za poštovanjem zakona i postupanjem po mišljenju DIK. Od predsjednika nećete dobiti niti potvrdu kršenja zakona niti ignorisanje mišljenja DIK. A sve što ste rekli o nadležnostima ustavnog suda i rokovima za postupanje ustavnog suda jide u prilog moje teze da ne treba kršiti član 98. da je ustavni sud funkcionalan mi bismo imali odluku ustavnog suda i domah bih sazvao sjednicu i utvrdili bismo konačne rezultate – poručio je Vukčević.

On je Demokratama poručio da ne postoji opcija da ga primoraju ili ucijene da prekrši član 98.

– Ta sila ne postoji. Onoga momenta kad dobijemo odluke Ustavnog suda, istog momenta predsjednik komisije zakazuje sjednicu radi utvrđivanja rezultata i biće objavljeni isti dan i onda se stiču uslovi za konstituisanje sjednice skupštine, jer svi rokovi teku od dana objavljivanja konačnih rezultata i za potvrđivanje mandata, ne sumnjam da vi to dobro znate – poručio je Vukčević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve