Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vukčević: Izbori pokazali da je dio građana nezadovoljan parlamentarnom većinom

Građani jesu spremni za otvorene liste, ali taj model je nešto o čemu treba da postoji baš širok konsenzus i uključenje kompletne stručne javnosti, prije nego se posegne za takvim rješenjem, smatra Bešić

Neizvjesnost u izbornu trku unijela je manje očekivana odluka iz takozvanog centrističkog bloka, da se kandiduju dva kandidata, ali je bilo izvjesno da će drugog kruga biti, kazala je Milena Bešić, direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) gostujući u emisiji “U sred srijede” na Gradskoj RTV.

“Ono što je mene iznenadilo jeste baš toliki rezultat Evrope sad, ali ne zbog popularnosti ili politike koju predstavljaju, već zato što je to mlada politička partija koja nema razvijenu infrastrukturu. Kada imamo tako ubrzan i neočekivan razvoj u popularnosti bilo partije ili ličnosti, to može donijeti dozu neizvjesnosti”, rekla je Bešić.

Ovo jeste bila atipična situacija, dodaje Bešić, ali je očekivano da kandidat i trenutni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uđe u drugi krug sa nekim iz partija koje predstavljaju većinu.

“Dogodila se jedna atipičnost, da je zapravo kandidat koji je ušao u drugi krug sa njim, kandidat iz vanparlamentarne partije koja znači nije ni u opoziciji ni u poziciji”, kazala je Bešić.

Građani jesu spremni za otvorene liste, ali taj model je nešto o čemu treba da postoji baš širok konsenzus i uključenje kompletne stručne javnosti, prije nego se posegne za takvim rješenjem, smatra Bešić.

“Mi smo do sada imali, u nekim drugim oblastima, napredne demokratske mehanizme koji su se u našem slučaju pretvorili u svoju suprotnost. Tako recimo sa kvotama za zastupljenost žena u parlamentu, i brojnim drugim mehanizmima koji su tu da doprinesu demokratiji u unaprijeđenju nekih standarda kod nas nađu svoju svrhu na način da se zloupotrijebe”, dodala je ona.

Bešić ističe da bi bila jako oprezna prilikom pristupanja tok procesu, jer je potrebno spremiti se za tako nešto.

“Osim otvorenih lista, koje su vrlo popularne kada se govori o izbornom zakonodavstvu, imamo zaista prečih stvari koje su neophodne i koje kada bi se sprovodile, mi bi imali znantno veći legalitet izbornih rezultata. Definisanje prava glasa, da li je to rezidencijalni uslov od 24 mjeseca ili ne, a to je nemoguće ukoliko se ne uporede biračka prava građana u jednoj ili u drugoj zemlji”, kazala je Bešić.

Predsjednički izbori su pokazali da je dio građana nezadovoljan parlamentarnom većinom i da su vanredni parlamentarni izbori nužni, ocijenio je profesor Pravnog fakuleteta na Univerzitetu Mediteran Miloš Vukčević.

“Kao građanina me nije iznenadio ulazak Milatovića u drugi krug, jeste broj osvojenih glasova. Kada je u pitanju gospodin Đukanović, za aktuelnog predsjednika to je bio neki projektovani dobar rezultat. Neke ankete koje sam mogao da vidim su pokazale da se njegova podrška kretala od 31 do 38 odsto, tako da je to jedan dobar rezultat. Što se tiče gospodina Milatovića jeste jedna vrsta iznenađenja, ankete su mu davale od 20 do 25 odsto”, kazao je Vukčević.

Jedan dio birača je bio nezadvoljan parlamentarnom većinom jer, kako objašnjava Vukčević, vidimo da je 30 odsto građana svoj glas poklonilo partiji koje nema u Parlamentu.

“I još jedna činjenica koja je pokazala da su Parlamentani izbori nužni. Ako vi imate da 30 odsto građana nema svoje predstavnike, onda to jeste razlog da se što prije održe izbori”, kazao je Vukčević.

U slučaju Mandića, kako kaže, došlo je do pada biračkog tijela.

“Isto je i sa Bečićem, nije me to iznenadilo. To je neki rezultat koji je manje više bio očekivan. Kada je u pitanju gospođa Vuksanović Stanković tu je došlo do pada i neočekivanog rezultata. Vidjeli ste da se ona za našu političku scenu, ponijela vrlo odgovorno i jedan je izuzetak i rijedak primjer. Tu odluku možete vidjeti kod nje i bivše ministarke Jovane Marović, a to nijeste mogli vidjeti kod ove naše muške populacije, takav jedan čin”, navodi Vukčević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve