To što se opozicija nije dogovorila o jedinstvenoj izbornoj listi, bilo je očekivano, smatra analitičar Srđan Vukadinović. Sve i da su se dogovorili, kasnije bi se pojavili problemi, jer bi čelnici opozicije bili marginalizovani. Vukadinović kaže i da jedinstvena lista nije moguća zbog ogromnih razlika i sukoba između opozicionih čelnika, a opoziciji savjetuje da na izbore izađe u što manjem broju kolona.

Još jedan neuspjeh pokušaja opozicije da napravi jedinstvenu listu – za analitičara Srđana Vukadinovića nije, kaže, iznenađenje.

“Razlog neuspjeha ovakvih i sličnih sastanka je očito u tome što ne postoji neki kohezioni faktor koji bi to povezao u jednu čvrstu cjelinu koja bi se zvala jedinstvena lista. Nema tog faktora bilo da je u pitanju pojedinac bilo da je u pitanju politička partija, čak je i bilo pitanje da li bo bila SPC budući da se ova religijska dešavanja koja predstavljaju neko lutanje ulicama Crnu Goru vežu za jednu političku grupaciju iz ovog opozicionog saveza”, kaže Vukadinović.

Tako će opozicija opet razjedninjena izaći na crtu Demokratskoj partiji socijalista i njenim koalicionim partnerima, upkos tome što su, ocjenjuje Vukadinović, poslanici DF-a i Demokrata bili spremni da ne budu na listi. Sve i da su se juče dogovorili , kasnije bi se, kaže, svakako pojavili problemi, jer bi čelnici opozicije bili na margini.

“Tako da ne treba očekivati bilo kakav pozitivan ishod kada je ovo u pitanju, opoziciona lista nije moguća jer su u opoziciji velike razlike i programske i ideološke a da ne govorimo o odnosu pojedinih lidera prema onima drugima koji su razvili sukobe između sebe do neslućenih razmjera”, smatra analtičar.

Još jedan od razloga kraha pregovora je i činjenica da za stolom nije bila cijela opozicija, jer SDP nije ni pozvan.

“SDP ne pripada po svom programskom konceptu opozicionoj sceni u Crnoj Gori, jer očito da sva ona dešavanja oko određenih religijskih zbivanja pa i dešavanja u Budvi pokazuju da su ona više usmjerena na rušenje nekakvih ključnih temelja i postulata Crne Gore nego što je to razvoj nekih demokratskih principa. Sigurno da SDP tu za sebe ne vidi svoje mjesto”, navodi Vukadinović.

Opozicija će se, vjeruje Vukadinović, vratiti provjerenom receptu.

“Ono što opozicija treba da uradi u narednom periodu jeste da ide na izbore u što manjem broju kolona, 3 je minimum, nemojmo ni tu da imamo iliziju da će to biti manje kolona jer sigurno da Demokrate neće odustati da se bore za prevlast makar na opozicionoj sceni. Slično je i sa DF- I ta treća grupacija koju može činiti SNP sa tim manjnim grupacijama. A SDP treba da nađe svoj samostalan put.”

Jer se, kako zaključuje Vukadinović, može očekivati da DPS na izborima dobije ubjedljivu većinu a pitanje je ko joj može nadomjestiti dvije trećine glasova u Parlamentu, kako bi profunkcionisale one istitucije koje su u VD stanju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve