Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

VUKADINOVIĆ: Licemjeran i nezreo potez GP URA

Njihova inicijativa pokazuje da GP URA samo ucjenama i licemjerstvom ostvaruje svoju politiku. To je očajnički potez GP URA, koja pokušava da se spasi kraha na izborima u Nikšiću, gdje ih najvjerovatnije čeka politička katastrofa i gubitak planiranih odborničkih mjesta, smatra politički analitičar Srđa Vukadinović.

Politički analitičar Srđan Vukadinović kaže da je najava GP URA o pokretanju inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti nezrela i licemjerna i predstavlja očajnički potez ove partije, jer joj je jasno da svakodnevno ima sve manje onih koji je podržavaju.

Iako su prvobitno glasali za njega, klub poslanika “Crno na bijelo” Božena Jelušić, Miloš Konatar, Suada Zoronjić i Srđan Pavićević sada je podnio inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe člana 12 Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Poslanica Božena Jelušić kaže da su ispunili ono što su obećali prije usvajanja zakona, da će URA kada izmjene budu usvojene njih dati na provjeru ustavnosti.

“Lično držim da je zakon dobar, ali da među građanima treba razjasniti sve sumnje i jasno adresirati gdje leži eventualna krivica zbog knjiženja sakralne imovine i odnosa prema kulturno-istorijskim spomenicima Crne Gore u ranijim decenij ama”, kazala je CdM-u Jelušić.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik GP URA Dritan Abazović juče je rekao da je na Zakon o slobodi vjeroispovijesti stavljena tačka.

“Inicijativa ima za cilj da stavi pečat na cijelu priču da će kulturna dobra Crne Gore završiti negdje drugo, što bi oni rekli ‘u Čačak’. To je i teoretski nemoguće, ali je dobro da i Ustavni sud, ovakav kakav je, da potvrdu toga. Naši poslanici su dva puta glasali za Zakon i smatramo da je liberalan, dobar i pravedan, pa samim tim i rješenje za naš pravni sistem”, rekao je Abazović.

Na drugoj strani, Srđan Vukadinović smatra da se GP URA igra državom i sa četiri poslanička mandata su došli u situaciju to da rade.

“Njihova inicijativa pokazuje da GP URA samo ucjenama i licemjerstvom ostvaruje svoju politiku. To je očajnički potez GP URA, koja pokušava da se spasi kraha na izborima u Nikšiću, gdje ih najvjerovatnije čeka politička katastrofa i gubitak planiranih odborničkih mjesta. Izjavom Abazovića da se stavlja tačka na Zakon o slobodi vjeroispovijesti pokušavaju da pokažu da su oni vlast, a tu tačku, valjda, treba da stavi Ustavni sud”, kaže Vukadinović.

I ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić smatra da novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti sadrži i djelove iz obrazloženja presuda Evropskog suda za ljudska prava, tako da je u potpunosti neoboriv.

Vukadinović ističe da GP URA pokušava da podigne svoj rejting sedam dana prije izbora u Nikšiću.

“Oni su ispod cenzusa i to im nije nimalo prijatno, jer će to ugroziti i njihov položaj u crnogorskom parlamentu i treba očekivati da dožive sudbinu Pozitivne Crne Gore” kaže Vukadinović.

Otkrivaju pravo lice

“GP URA, ako je imala sumnji u Zakon, a trebala je da ih ima, ne bi glasala za njega, već bi sačekala mišljenje Venecijanske komisije. Sada potežu ovo pitanje zbog izbora u Nikšiću, gdje se nadaju da prođu kao u Budvi i dobiju makar jednog odbornika. Nadali su se i da bude kao na državnom nivou, da budu faktor koji je nemoguće zaobići. Ova priča o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti razotkriva pravo lice GP URA, ali i pravo lice njihovog lidera. Ovo je potez nezrelih ljudi, kojim neko upravlja kao daljinskim upravljačem. Da misle da duže traju na političkoj sceni, ne bi povlačili takve poteze. Tražili su da se stopiraju zakoni o tužilaštvu, ali nijesu to tražili za Zakon o slobodi vjeroispovijesti. GP URA je jednostavno velika politička nesreća koja je pogodila Crnu Goru”, kaže Vukadinović.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Slaven
08.03.2021-08:35 08:35

GP URA-DEMOKRATE su velike političke nesreća koje su pogodile Crnu Goru na podjelu i njihov sovinizam”,