Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Vladi Crne Gore dani odbrojani, Abazović je za Beograd potrošena roba

''On je jednostavno nastavljao da i dalje manipuliše i obmanjuje ne samo javnost nego i svoje partnere. Ovo što se dešavalo sa najavama da će na današnji dan biti potpisan Temeljni ugovor, koje je on proteklih dana demantovao i nazivao ih lažnim, spinovima, govori o tome da je čovjek davno prestao da govori istinu i više se ne doživljava kao ozbiljan sagovornik ni Zapada ni političkih partija u Crnoj Gori''

Realno sagledavajući iz svega što se moglo saznati vladi Dritana Abazovića su dani odbrojani. Čini mi se da i on to počinje da shvata, kaže u razgovoru za Danas Zlatko Vujović, predsjednik UO Centra za monitoring i istraživanja (CEMI).

Možda je Abazović vjerovao, na bazi informacija koje je dobijao iz Beograda, da se to neće desiti ali o svemu je bio unaprijed informisan, potezi su bili najavljeni ne samo njemu nego i javnosti Crne Gore, dodaje Vujović.

“On je jednostavno nastavljao da i dalje manipuliše i obmanjuje ne samo javnost nego i svoje partnere.

Ovo što se dešavalo sa najavama da će na današnji dan biti potpisan Temeljni ugovor, koje je on proteklih dana demantovao i nazivao ih lažnim, spinovima, govori o tome da je čovjek davno prestao da govori istinu i više se ne doživljava kao ozbiljan sagovornik ni Zapada ni političkih partija u Crnoj Gori”.

Rijetko ćete tako o nekom političaru čuti, ukazuje Vujović, da vam veliki broj diplomata i političkih lidera vlasti i opozicije u neformalnim razgovorima kažu da se sa njim jednostavno ne možete ništa dogovoriti, iz razloga što njegova riječ apsolutno ništa ne znači.

*Ugovor sa SPC je na kraju ipak potpisan u tajnosti. Sem TV Hram nikome od medija nije bilo dozvoljeno prisustvo niti je sam čin najavljen.

Moram istaći ovdje da smo, nakon što je Vlada usvojila takozvani usaglašeni Temeljni ugovor, imali jednu simuliranu javnu raspravu.

Prvo, Vlada apsolutno nije učestvovala u izradi Temeljnog ugovora, to je velika istina. To je verzija koju je dostavila SPC. Znači ne postoji nijedan trag u Vladi, to su tražile i NVO, da je bilo šta rađeno sa vladine strane oko toga.

Što znači da je riječ o jednom dokumentu koji je dostavljen, đe Vlada jednostavno nije apsolutno smjela da se miješa u njegovu sadržinu.

Pod pritiskom javnosti, Zapada, nakon što je usvojen taj tekst pokušano je, dakle, simuliranje javne rasprave.

Dostavljeni su značajni argumeniti i analize. I Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) je veoma detaljno, sa aspekta imovinsko-pravnih odnosa, čisto stručno, objasnila zašto je ovaj dokument jednostavno neprihvatljiv.

I sa istorijskog aspekta, u tom dokumentu su iznijete neistine, laži, falsifikovana je istorija.

NVO su se, takođe, veoma jasno izrazile. Imali smo ponovo buđenje civilnog sektora koji je na neki način bio tih u ove dvije godine nadajući se da će se neke stvari mijenjati u ovom društvu. Naprotiv, vidjeli smo da su stvari išle u pogrešnom smjeru, sve gore i gore.

Abazović je ignorisao tu raspravu, sakrio je dokumente CANU koji su, u međuvremenu, bili objavljeni u javnosti, nije prihvatio nijedan prigovor. I politički čak vidite da je to besmisleno. Organizovali ste javnu raspravu i odbili ste svaki, ali baš svaki prigovor. Što znači da se gospodin Abazović nije pitao ni toliko da se makar simulira da prihvati nekoliko argumenata i da kažu eto uvažili smo neke.

Jednostavno u Beogradu, koji je odlučio o svemu ovome i za koji je Abazović očigledno beznačajna figura ima jednu potrošnu vrijednost i biće odbačen sada, nisu htjeli ni toliko da prihvate da ga makar, uslovno rečeno, ispoštuju da nešto sitno promijeni.

To apsolutno govori da njima nije stalo do njega, on je očigledno “isplaćen” pa samim time ne postoje nikakve dalje obaveze prema njemu.

Mi smo došli do trenutka da je kompletna jedna partija – URA,  od koje se puno očekivalo, kompromitovana. A očekivalo se iz razloga zato što dosta njenih članova dolazi iz civilnog sektora.

Svi su mladi, građanski, procrnogorski, proevropski orijentisani i onda su oni sa podrškom birača koji su kažnjavali DPS zbog korupcije, dalje nastavljali korupciju, kritikovali su DPS i kažnjavali ga zbog partijskog zapošljavanja i zloupotrebe resursa, a oni su to isto radili.

Otišli su čak i dalje – rušili su građansko ustrojstvo ove zemlje.

Vidjeli smo izjavu jedne Suade Zoronjić (poslanica URA) koja gotovo nikad ne uzme riječ, koja neće da glasa da je bio genocid u Srebrenici, a sada izbacuje istorijski neutemeljnu priču da su Crnogorci izvršili prvi genocid u Evropi u 20.vijeku.

Abazović je dobio mandat da se brzo ispuni nekoliko uslova da bismo mogli da postignemo neke minimalne uslove da se Crna Gora veoma brzo učlani u EU. Umjesto toga, Abazović je ispunjavao agendu Vučića.

A strateški interes Vučića jeste da ne dozvoli brzo članstvo Crne Gore u EU. Abazović je bio jedna obična figura koja je žrtvovana da kažemo u ovoj partiji šaha koja se regionalno vodi na Zapadnom Balkanu.

*Klubovi poslanika DPS, SDP-LP, SD, DUA predali su u skupštinsku proceduru Predlog da se glasa o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore. Šta možemo očekivati?

Očekujem da će biti izglasano nepovjerenje ovoj Vladi. I vjerujem svakako da će biti formirana nova vlada bez obzira da li će to biti vlada koja treba da odradi posao do kraja mandata parlamenta ili će to biti neka tehnička vlada izbornog povjerenja koja će pripremiti uslove za održavanje narednih parlamentarnih izbora.

U svakom slučaju ne postoji u ovom trenutku većina u parlamentu koja je spremna da nagradi Dritana Abazovića za sve ovo i da ga čuva da i dalje bude na vlasti. To je očekivano.

Svjesni smo i da je pritisak Vučića ogroman, da je pristisak obavještajne i paraobavještajne strukture Srbije i Rusije ogroman da se sačuva Dritanova vlada.

*Demokrate su već nagovijestile da bi glasale protiv ove vlade?

Iz svega što se može čuti čini se da su Demokrate spremne da glasaju za rušenje ove vlade.

Oni na to nisu bili spremni dok se ne potpiše Temeljni ugovor s obzirom na njihove relacije sa SPC.

Međutim, postoji i druga dimenzija a to je snažan sukob Demokrata, sa jedne strane, i SNP i URA sa druge strane. Ove dvije partije su jurišale na biračko tijelo Demokrata i pokušavale na svaki način da im preuzmu birače, diskredituju lidere itd.

Sad je pitanje da li će oni prihvatiti to ili će pod pritiskom Beograda morati da slušaju.

S obzirom na Abazovićevu upornost u iznošenju neistina i obmanjivanja javnosti napravio bih jednu paralelu i ukazao na nešto što je Lord Kerington rekao tokom pregovora sa liderima bosanskih ili hrvatskih Srba: „Ja znam da oni lažu, oni znaju da ja znam da lažu ali oni i dalje lažu“.

Čini mi se da bi se sa gospodinom Abazovićem mogla napraviti takva jedna paralela jer javnost je znala a on je opet imao potrebu da kao predsednik vlade iznosi u kontinuitetu neistine.

Na svaku kritiku da je njegova vlada uradila loše on bi kazao ′to su elementi organizovanog kriminala′. Tako su i ključni lideri u NVO sektoru povezivani sa organizovanim kriminalom.

Bojim se na kraju da će se više saznati o njegovim simpatijama, da ne upotrebim težu riječ, sa organizovanim kriminalom nego o onima koje je on kritikovao i optuživao.

*Pozicija Demokratskog fronta je potpuno jasna.

Da, oni su partija koja je potpuno pod kontrolom Vučića, kao i SNP. Vučić je, treba reći, uspio na neki način do sada – dobio je tu partiju i protiv Zapada i uspio je jednostavno da stavi pod svoju kontrolu one partije koje ne bi smjele da budu pod njegovom kontrolom kao što je recimo URA, koja je odustala od prozapadne orijentacije.

Sad zvuči apsurdno da jedna partija koja je zvanično pro-NATO, prozapadna, pro-independistička danas slijedi nacionalističku agendu zvaničnog Beograda odnosno predsednika Vučića.

Crna Gora je uvela Rusiji sankcije a sad imate akviziciju da ruska kompanija kupuje ponovo jednu sumnjivu crnogorsku kompaniju.

Takođe, oko potvrđivanja članstva Švedske i Finske u NATO-u bilo je pokušaja iza kulisa i od SNP-a i Abazovića da odlože to glasanje u Skupštini. Ipak, pritisak zapadnih partnera, ključnih ambasadora, je bio toliko veliki da su oni jednostavno morali da odustanu od nekakvih zakulisnih radnji.

*Da li ćemo u novoj vladi vidjeti Socijaldemokrate?

Mislim da bi trebalo napraviti jednu vladu koja će održavati izbornu volju birača što znači da imate okupljene one političke partije, poslanike, koji su prozapadno, proevropski orijentisani, koji su spremni da ispoštuju agendu koju nam je EU dala.

Tu šansu, koja se polako zatvara, ipak treba iskoristiti u posljednjem trenutku i na taj način spriječiti plan gospodina Vučića koji je izvršavao Abazović o apsolutnoj blokadi evropskih pregovora.

URA je krivac zašto nisu do sada ispunjeni ti uslovi. Gospodin Abazović nije dozvoljavao da se izabere Vrhovni državni tužilac, što je jedan od zahteva, URA je, takođe, blokirala izbor sudija Ustavnog suda. Iako sad postoji neka šansa da budu izabrani članovi Sudskog savjeta značaj Sudskog savjeta je neuporediv u odnosu na sudije Ustavnog suda ili Vrhovnog državnog tužioca.

Znači, vučeni su potezi čisto da se malo kupi vremena ali realno je postojao kontinuirani pokušaj gospodina Abazovića da po nalogu Vučića zaustavi evropske integracije Crne Gore odnosno brzo učlanjenje i da to traje u nedogled.

*DPS kaže da će Temeljni ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore, biti suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade.

Postoji mogućnost. Treba, takođe, reći da mi ne znamo šta su oni potpisali. To se nikad ne zna. Ako je usvojena ona verzija koja je usvojena na sjednici Vlade onda realno i pravno gledajući taj ugovor nema neki značaj.

To je jedan dokument koji nije ni ugovor međunarodnog prava, nije ni ugovor unutrašnjeg prava to bi mogli nazvati nekom vrstom memoranduma o saradnji bez obzira što se zove Temeljni ugovor, gde je saglasnost volja i ne postoji mehanizam koji će onu drugu stranu natjerati da ga poštuje.

S druge strane, vi imate u tom Temeljnom ugovoru jedan veliki broj ništavnih odredbi koje se ne mogu primijeniti.

Ne možete vi primijeniti nekakav ugovor dvije strane, pa makar ona bila i Vlada, a da time suspendujete važenje pozitivnih zakonskih propisa u Crnoj Gori, niti da suspendujete Ustav.

Činjenica je da se pitanje rješavanja odnosa među pravoslavcima u Crnoj Gori mora riješiti i ta priča će se nastaviti.

Ono što ja snažno zagovaram jeste nužnost uključenja Vaseljenskog patrijarha koji će jednostavno svojim angažovanjem i akcijama dovesti do stvaranja jedne Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, u koju će ljudi ići zbog toga što su vjernici a da ta crkva ne bude instrument ničije politike ni u Podgorici niti u Beogradu.

Neka ljudi praktikuju vjeru a nikako da crkva učestvuje na izborima i da ne govorim o nekim drugim radnjama koje su van zakona.

IzvorDanas

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
04.08.2022-12:23 12:23

Gospodine Vujoviću, u Crnoj Gori može postojati samo Crnogorska pravoslavna crkva. Ta crkva kroz svoju vjekovnuistoriju nikad nije dijelila ljude po naciji. Uvijek je rradila na dobro svih pravoslavnih vjernika i pomagala im u njihihovoj borbi za opstanak. Srpskoj okupatorskoj crkvi niko ne smeta da se registruje u Crnoj Gori, i da okuplja one koji kažu da su srpske vjere. Srećn o im bilo. ALI NAPOLJE SRPSKA CRKVA IZ CRNOGORSKIH SVETINJA ZAJEDNO SA KRIMINIALOM I ZLOČINIMA KOJE NJEGUJE I RAZVIJA.

Uros
04.08.2022-19:11 19:11

Ti si nesto pobrkao