Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Vlada sprema izborni inžinjering

Politički analitičar, Zlatko Vujović ocijenio je da bi smo ovim izmjenama dobili izborni redizajn biračkog tijela i pokušaj da se utiče na naredne izbore kroz politiku davanja državljanstva.

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da je za sticanje crnogorskog državljanstva, pored ostalog, neophodno da lice u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina prije podnošenja zahtjeva. Izmjene koje Vlada Crne Gore planira podrazumijevaju da se rok sa deset godina smanji na pet, i da lice koje je dobilo državljanstvo nakon dvije godine stekne rezidencijalni uslov za ostvarivanje biračkog prava. Analize pokazuju da bi izmedju 13 i 15 hiljada građana, shodno izmjenama postojećeg Zakona, steklo uslov za podnošenje zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo.

Politički analitičar, Zlatko Vujović ocijenio je za Gradski radio da bi smo ovim izmjenama dobili izborni redizajn biračkog tijela i pokušaj da se utiče na naredne izbore kroz politiku davanja državljanstva.

„Jasna je namjera Vlade da utiče kroz imjene Zakona o državljanstvu na promjene u biračkom tijelu, tj. da se poveća krug lica sa državljanstvom koji uz to već imaju prebivalište u CG. Samim tim bi ti građani, strani državljani u tom trenutku, stekli biračko pravo i glasali na narednim parlamentarnim izborima. Dominantno, riječ je o ljudima iz država koje su dosta liberalne, konkretno iz Srbije. To znači da ti građani čak i ako dobiju otpust iz srpskog državljanstva, dan nakon dobijanja crnogorskog mogu ga ponovo dobiti pod uslovom da se nacionalno izjasne kao Srbi. Nema institucialnog načina da se ti podaci uporede, budući da Srbija to odbije”.

Analize pokazuju da bi broj crnogorskih državljana koji bi iz biračkog spiska bio brisan odjavom prebivališta po službenoj dužnosti mogao biti 40 000. Vujović smatra da građani koji žive u inostranstvu i imaju inostrano boravište po Ustavu Crne Gore imaju pravo na crnogorsko državljanstvo.

„Plan je da se iz biračkog spiska uklone naši crnogorski državljani sa legalnim boravištem u inostranstvu. Istovremeno, lica sa nezakonito stečenim dvojnim državljanstvom ostaju u biračkom spisku i dobijaju pravo glasa. Riječ je o pokušaju izbornog inžinjeringa: s jedne strane uvozimo nove birače, a s druge brišemo one za koje sumnjamo da će svoj glas dati sadašnjoj opoziciji. U ovom slučaju najviše stradaju glasači manjinskih naroda, za koje se pretpostavlja da nikada neće glasati za aktuelnu vlast“

Nema sumnje da bi navedene izmjene uticale na demografsku struktru stanovništva Crne Gore, a time i na rezultat predstojeceg popisa stanovnistva. Drugim riječima, Crna Gora bi na ovaj način trajno izgubila postojeće državne i politicke atribucije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
S' balkona
07.04.2021-15:11 15:11

Znali smo da nam @nijemojavlda poslije smjene Leposavica sprema neko ludilo!!! Znaci TO je TO!!! U pamet se Crnogorci!!!!

Safet
07.04.2021-15:16 15:16

Crnogorci i manjinski narode CRNE GORE Budemo li ovo dozvolili okupatorima da usvoje -jedino nam je ostalo da pjevamo -bolje rat nego pakt ! bolje grob nego rob!