Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Ulazimo u ustavnu krizu, kompromis rješenje

Politički analitičar i direktor CEMI-ja Zlatko Vujović kazao je da kao država ulazimo u duboku političku i ustavnu krizu, a da njemu kao pravniku nije jasno zašto idemo u tom smjeru

Politički analitičar i direktor CEMI-ja Zlatko Vujović kazao je da kao država ulazimo u duboku političku i ustavnu krizu, a da njemu kao pravniku nije jasno zašto idemo u tom smjeru. On je u Dnevniku Radio i televizije Crne Gore (RTCG) naveo da je rješenje takve situacije u kompromisu.

“Predsjednik je u potpunosti iskoristio svoje ustavno pravo, koje proizilazi, između ostalog, iz toga što je izabran direktno na izborima. Ono što neki sudionici političke scene ne shataju da predsjednik i Vlada dijele izvršnu vlast, dok kohabitacija predstavlja model kada imamo situaciju da su predsjednik države i Vlada su iz različitih političkih partija i zbog toga dolazi dok nekih tenzija”, kazao je Vujović.

On je naveo da se u Crnoj Gori često nameće mišljenje da postoji Dan D i pojasnio da je Uprava za poslove imovine mogla da upiše imovinu svakog dana.

“Mi smo došli u situcaiju da smo zbog tumačenja oko kvoruma, bez potrebno, ušli u duboku krizu. S pravom se otvara pitanje da li je njen mandat tačan ili ne”, kazao je Vujović.

Ističe da postoje tri moguća razrješenja – da parlamentarna većina ponovi ovaj postupak i izvini se građanima zbog parlamentarnih grešaka, da Ustavni sud interveniše po svojim ovlašćenima ili na bazi određenih inicijativa i treća opcija da predsjednik Crne Gore potpiše nakon ponovnog odlučivanja Skupštine u ovom sastavu.

“Mi ulazimo u doboku krizu, potebna je s jedne strane intervencija Ustavnog suda. Može i parlamentarna većina da pokrene postupak ocjene da li je došlo do kršenja ustava od strane predsjednika. Teško možemo vjerovati da Ustavni sud donese odluku da Đukanović krši zakon ako ne potpiše, rješenje je u kompromisu, u dogovoru… Nije samo problem oko legalnosti odluka, već o cijelom političkom procesu, gdje su potrebni ne samo glasovi većine, već i opozicije”, naveo je Vujović za TVCG.

Zaključio je da ovaj problem može da ode prilično duboko i onda, kako navodi, niko neće izvuči ništa dobro, a posebno ne vlast.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve