Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Sve partije vlasti idu u desno

Za očekivati je bilo, kaže Vujović, da dio osnivača i rukovodstva URE istupi iz tog političkog saveza. Odstupanje od političkih načela, poručuje, nije dobra odluka

Tamo gdje se nameću pitanja identitetskog karaktera, uvijek postoje problemi, a sa njima se, očekivano, ovih dana suočava GP URA, poručuje politički analitičar Zlatko Vujović, koji se ne bi iznenadio ni da odlazaka iz tog pokreta bude još. Vujović je, analizirajući političku situaciju, ocijenio i da je vlast Evropi vrlo jasno poručila da je integracije ne zanimaju. To će, kako tvrdi Vujović, dokazati ukoliko tužilačke zakone, i pored međunarodnih pritisaka, ponovo usvoji.

Za očekivati je bilo, kaže Vujović, da dio osnivača i rukovodstva URE istupi iz tog političkog saveza. Odstupanje od političkih načela, poručuje, nije dobra odluka.

“Što je otprilike i ono što im značajan broj javnosti spočitava da su odstupili biračima, i naravno da će to uticati na buduće poteze samog jednog konstituenta vladajuće strukture. Naravno Abazović će pokušati da obezbijedi na Kongresu na ključna mjesta one kadrove koji će biti realni, ali je pitanje kako će reagovati biračko tijelo”, navodi Vujović.

Naročito zato što se, kaže Vujović mijenja struktura biračkog tijela URE.

“Da ono sve više ulazi u biračko tijelo Demokrata, da se Demokrate bore sa DF, tako da su sve te političke partije koje čine sada vladajuću strukturu idu ka desno, i pitanje da li će tamo biti dovoljan rezervoar glasova da bi oni recimo na izborima obezbijedili apsolutnu podršku birača”, kaže Vujović.

U odnose između vladajućih partija EU se ne miješa, ali je jasna po pitanju tužilačkih zakona, poručuje Vujović, koji tvrdi i da se preporuke Venecijanske komisije moraju ispoštovati, ukoliko smo i stvarno na putu ka EU.

“Đukanović je iskoristio jednu priliku, a to je da je time što je usporio stupanje na snagu zakona, otvorio prostor da se u međuvremenu usvoji izvještaj EP, da se situacija učini kristalno jasnom. Dao je prostora da međunarodni akteri pojačaju jasnoću svojih stavova i sada je više nego jasno da kada se usvoje ti zakoni, a ja vjerujem da će usvojiti, da će poruka vladajuće većine biti da nijesu spremni da poštuju zahtjeve i to će usporiti procese”, smatra Vujović.

Proces pregovaranja Crne Gore se EU je inače gotovo stao, primjećuje Vujović, koji tvrdi i da Vlada ne bi smjela da bude toliko nezainteresovana za taj proces. Brisel očekuje i razrješenje ministra pravde.

“Pri DPS-u stoji izbor da li će glasati, ili će ostaviti da se ovim problem bavi Vlada. Jer, realno Vlada je u problemu i treba da ga razriješi, a ako se ne smijeni Leposavić svima je jasno da će se Vlada suočiti sa izolacijom. Mislim da su stavovi Stejt dipartmenta veoma jasni”, ističe Vujović.

Ukoliko DPS istraje u namjeri da bojkotuje Parlament, Vujović kaže da ga ne bi iznenadila rekonstrukcija Vlade tokom koje bi bio smijenjen i Vladimir Leposavić.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve