Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Stabilna Crna Gora važnija od ispunjavanja zahtjeva DF-a

On naglašava da aktuelna vlast umjesto dijaloga i poziva EU partnera odlučila se za poteze koje diktira Demokratski front, koji štete demokratskim procesima

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Ivan Vujović kazao je da odbijanje aktuelne vlasti da pokrene dijalog oko ključnih tema vodi politički sistem, a i ukupni društveni ambijent, u stanje pune nestabilnosti koje odgovara samo onima koji u krajnjem žele slabu Crnu Goru, koja bi tako bila plijen tuđih interesa i politika. Vujović je ocijenio da je stabilna Crna Gora važnija od ispunjavanja zahtjeva Demokratskog fronta, saopšetno je iz SDP-a.

Vujović ističe da zbog tog autističnog odbijanja vlasti da pokrene dijalog trenutno imamo situaciju da je proces izbora dvoje sudija Ustavnog suda blokiran i da se i ta institucija nalazi u stanju deficita ustavnog i demokratskog legitimiteta.

“Posebna je tema je izbor VDT i članova Sudskog savjeta koje institucije su takođe u VD neredovnom stanju, ponovo zahvaljujući odbijanju parlamentarne većine da pokrene dijalog o njihovom izboru za koji je potrebna kvalifikovana većina. Ni više od sedam mjeseci otkako je konstituisan Parlament nije učinjeno ništa da se uđe u proces širokih konsultacija i time pokuša napraviti dogovor, čime bi ukupna i politička i društvena klima bila neuporedivo povoljnija a i naš evropski put dobio novi zamah”, navodi u saopštenju.

On naglašava da aktuelna vlast umjesto dijaloga i poziva EU partnera odlučila se za poteze koje diktira Demokratski front, koji štete demokratskim procesima.

“Umjesto dijaloga vlast se, suprotno i pozivima naših EU partnera, opredijelila za jednostrane nedemokratske poteze kojima se želi na silu, mimo Ustava, zakona i demokratskih procedura, gotovo na revolucionarni način, tretirati tema pravosuđa kao nažalost i ostala veoma osjetljiva pitanja. Naravno, sve se to radi po političkom diktatu Demokratskog fronta, u kom procesu ostali akteri igraju ulogu pukih izvršilaca ovih, po demokratske procese štetnih, a po ukupnu političku i društvenu stabilnost, opasnih političkih poteza”, upozorava Vujović.

Dodatno navodi da SDP kao odgovoran politički subjekat, koji je uvijek stremio dijalogu kao rješavanju svih, posebno krupnih političkih izazova i sporova, još jednom poziva vlast da se dozove pameti i da se umjesto iskazanog i planiranog pravno-političkog nasilja, suprotstavi ucjenama DF i okrene demokratskim načinima rješavanja otvorenih pitanja.

“U suprotnom, vlast ulazi u zonu preuzimanja pune odgovornosti za dalju destabilizaciju ukupnog ambijenta, na štetu države, građana, demokratskih procesa i našeg evropskog puta”, zaključuje u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve