Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vujović: Spajićeva politička budućnost sada zavisi od Abazovića i Adžića, SPC podržava Mandića

''Moguće da stvari idu ka tome da kandidat bude Đukanović, govorim iz aspekta vremena. On ima navjeće šanse za uspjeh'', kaže Vujović

Zlatko Vujović, politički analitičar i predsjednik UO Centra za monitoring i istraživanje, komentarisao je odbijanje kandidature lidera pokreta Evropa sad Milojka Spajića.

“DIK je trebalo da traži eventualno koliko dugo Spajić ima prebivalište u Srbiji. Trebalo je da se zna koliko dugo traje to prebivalište. Državljanstvo je drugo pitanje.

Nije problem ima li neko dva državljanstva, može da ih ima u zakonitoj proceduri, nego da li ima državljanstvo Crne Gore. Nažalost DIK je dovedena u jednu situaciju da što god uradi ona je pogrešno uradila. Zašto? Ispunjeni su pravni uslovi za kandidaturu, ali sa druge strane znaju da mu je trebalo biti oduzeto državljanstvo ali nije”, kazao je Vujović u našoj emisiji “Dugačija radio veza”.

Vujović navodi da treba da se zna koliko traje prebivalište Spajića u Crnoj Gori.

“Ukoliko je njegovo prebivalište u Srbiji duže od pet godina on ne ispunjava uslov. Da sam na mjestu Spajića ne bih podnosio nikakav prigovor na ovo, uvlačio bi se dalje u blato koje je sam stvorio. Ako ima prebivalište od 2009. to znači da ne ispunjava uslov”, kazao je Vujović.

Spajićeva politička budućnost sada zavisi od Abazovića i Adžića, Srbija nikad neće dati podatke za Mandića

Upitan da prokomentariše navode da su Spajić, Filip Adžić i Dritan Abazović napravili dil da se sve razvlači dok ne stignu iz Beograda papiri koji bi ga održali u trci, te kako vidi ponašanje Podgorice i Beograda ovom slučaju, Vujović napominje da ovaj slučaj datira još iz 2021. kad je Srđan Perić podnio prijavu, u vezi sa dvojnim državljanstvom.

“Andrija Mandić ne ispunjava uslove za kandidaturu a ona je potvrđena”, kazao je Vujović, koji ističe da je Beograd odlučio da njihov kandidat bude Mandić.

Vidi se da postoji dil unutar DIK-a, kao i u Beogradu, kao i dil oko same dinamike odlučivanja oko Spajića, smatra Vujović.

“Spajić je javno priznao da ima srpsko državljanstvo. Mediji su objavili pasoš. MUP je morao brže da reaguje i da riješi tu dilemu. Spajić je napravio grešku, mogao je sve to da prevenira. Sada je u zamci, može biti ucjenjivan od Beograda, jer može da izgubi državljanstvo. Sada mu politička budućnost zavisi od Abazovića i Adžića, jer ako se ne dešava tu ništa Spajić će izgubiti državljanstvo ove sedmice”, kazao je Vujović.

Andrija Mandić je pokazao lojalnost Beogradu u Moskvi, ističe on.

Spajić, iako prosrpski orjentisan i blizak crkvi, može lako da se desi da promijeni to političko opredjeljenje, smatra Vujović.

“Vučić mu nije vjerovao, zato što je kruna velikosrpskih djelovanja pobjeda Andrije Mandića”, kaže Vujović.

Dokaz da je SPC uključena u izborni proces i da podržava Mandića 

Komentarišući vožnju u balonu u kojem su bili Mandić, Milutin Đukanović, Marko Kovačević i episkop budimljansko-nikšićki Metodije, kaže:

“Metodije je vojnik SPC, to je dokaz da je Crkva uključena u izborni proces i da podržava Mandića. To je šamar Spajiću od strane Vučića”, smatra Vujović.

Komentarišući način na koji se Spajić branio, Vujović kaže da pretpostavlja da je Spajić vjerovao da Beograd ovako neće postupiti u njegovom slučaju.

Evropa sad ovu aferu mora da pokuša da ostavi iza sebe, smatra Vujović.

“Njihov interes bi bio taj da što prije istaknu novog kandidata. Pominju se neke ideje podrške Bečiću, ali ako bi se to desilo, to bi im se negativno odrazilo na rejting, jer bi tako poslali poruku da pokušavaju da se izvuku po svaku cijenu, to bi bio politički poraz Evrope sad”, ističe Vujović.

Srbija neće nikad dati podatke za Mandića, uvjeren je Vujović.

“Vjerujem da ima srpsko državljanstvo, ali tako nešto se neće desiti”, kaže Vujović.

Nama je potrebno da imamo čiste biračke spiskove, jer da ih imamo Spajić ne bi mogao da bude u njemu, kaže Vujović.

U kampanju Mandića će, osim što ima podršku Beograda i Moskve, biti uložen ogroman novac, kaže Vujović.

“Činjenica je da on ima najveće resurse u tom bloku. DF ima ogromna sredstva iz budžeta, kontroliše najveće kompanije. Ulazak Mandića u drugi krug sve bi stavio u veoma nezgodnu situaciju. Njegove eventualne koalicione partnere, sa kojima je sad u koaliciji, jer to znači da bi morali da uđu u direktnu konfrontaciju sa Zapadom i sruše svoje pozicije za parlamentarne izbore. Pobjeda Mandića za predsjednika je najveći uspjeh Rusije na Zapadnom Balkanu uz kontrolu Srbije. Kao i uspjeh Vučića i zvanične srpske politike. Mandić gura Crnu Goru ka nekom referendumskom karakteru izbora”, kazao je Vujović.

Đukanović najbolji kandidat DPS-a 

Smatra da je jedini dovoljno profilisani kandidat DPS-a Milo Đukanović.

“Moguće da stvari idu ka tome da kandidat bude Đukanović, govorim iz aspekta vremena. On ima navjeće šanse za uspjeh”, kaže Vujović.

Vujović objašnjava da je Đukanović najbolji kandidat jer bi uspio da obezbijedi da glasači DPS-a glasaju za njihovog kandidata.

“Što možda nije bio slučaj u Podgorici. Tako da on u ovom trenutku garantuje ulazak u drugi krug i može da obezbijedi veliku podršku ostalih birača”, kaže on.

Beograd i Moskva daju milione, podrška Mandiću u drugom krugu direktna konfrontacija zapadnim partnerima 

Na sceni je veliki projekat Beograda i Moskve koji treba da rezultira time da DF bude dominantna, ako ne i partija koja ima apsolutnu podršku i zbog toga je uspjeh na ovim izborima značajan.

“Ne govorim samo o uspjehu Mandića kao predsjednika već o tome da bude kandidat sa najvećom podrškom, gdje će DF preuzeti veći dio kolača unutar tog vladajućeg bloka”, smatra Vujović.

U slučaju da Mandić i Đukanović budu u drugom krugu, kako očekuje da bi se ponašali glasači URE, Demokrata i Evrope sad, Vujović odgovara:

“Teško je procijeniti kako bi glasali birači, ali mislim da bi njihov veliki problem bio da javno podrže Mandića. Podrška Mandiću u tom krugu bi značila totalnu konfrontaciju sa zapadnim partnerima”, kaže Vujović i dodaje da ih ne doživljava kao građanske partije.

Vujović je govoreći o uključivanju Beograda i Moskve istakao da je riječ o sumama koje godišnje prelaze 100 miliona.

“I kad imate preko 100 miliona, ogroman broj ljudi dobija novac, koristi se za kupovinu glasova…To je količina novca koja se ne može ignorisati i ona daje određene rezultate”, kazao je Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve