Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: SNP će u Vladi radikalizovati svoje prosrpsko djelovanje u interesu zvaničnog Beograda

Vujović ističe da sporazum, ako bude usvojen, sadrži elemente koji bi trebalo da ograniče uticaj osovine SNP-a i URA, odnosno spriječiti ih da donesu određena rješenja koja bi mogla biti u suprotnosti sa nacionalnim crnogorskim interesima

Sporazum SDP-a i URE u sebi sadrži određene momente koji bi trebalo da budu nesporni svim konstituentima vlasti, ocijenio je politički analitičar za Antenu M Zlatko Vujović. Kaže da zabrinjava i što je rizik je sami sastav Vlade, odnosno broj ministarstava koja poktriva SNP koja je jedina od tih partija koja nije ni proevropska ni prozapadna.

“Možemo reći da ukoliko se Vlada u ovom sastavu sastavi, ona neće biti proevropska ali će u njoj biti proevropska većina, kada govorimo o onim partijama minus SNP. Naravno postoji rizik, on će biti teret predsjedniku Vlade, a to je da dokaže u narednom periodu  da Vučić nema kontrolu nad većinom minstara članova Vlade u onim situacijama kada postoji jasan interes Srbije da utiče na odluke Vlade Crne Gore”.

Vujović ističe da sporazum, ako bude usvojen, sadrži elemente koji bi trebalo da ograniče uticaj osovine SNP-a i URA, odnosno spriječiti ih da donesu određena rješenja koja bi mogla biti u suprotnosti sa nacionalnim crnogorskim interesima.

“Tu se prije svega misli na pitanje Otvorenog Balkana, Temeljnog ugovora ili eventualno usvajanje popisa mimo međunarodnih standarda ili procedura”.

Dobro bi bilo, predlaže Vujović, da se definiše program Vlade u prvoj godini dana, i na taj način bi tu mogli biti predstavljeni koji su to sve projekti koje je Vlada dužna da sprovede u narednih godinu.

Ističe da je rizik taj što je trajanje sporazuma ograničeno na godinu.

“Postavlja se pitanje šta će se dešavati kad prođe godina, a eventualno se ne dođe do novog sporazuma ili se ne raspišu izbori u tom periodu. Postavlja se pitanje šta će se dešavati u među prostoru i kako će se ponašati akteri. Ostavljen je jedan prostor za moguću zloupotrebu onih koji nijesu spremni da usaglase politike tokom samog trajanja sporazuma”.

Upitan kako ocijenjuje dogovor o kvalifikovanoj dvotrećinskoj većini za odluke o ključnim stavkama sporazuma, te da li bi tu moglo doći do neslaganja SDP i SNP, te da li očekuje da možda SNP promijeni sada odluku, Vujović je kazao da je za očekivati da će SNP radikalizovati svoje proskrpsko djelovanje u interesu zvaničnog Beograda iz prostog razloga što će to biti njihova partijska strategija.

“Oni su jedina prosprska partija u Vladi. Oni su doživjeli dosta udara od svoje konkurencije, Demokrata prije svega i u narednom periodu će pokušati da se predstave da su oni garant srpskih nacionalnih interesa, pa će samim tim to voditi radikalizaciji djelovanja u samoj Vladi. To posebno zabrinjava kada govorimo o njihovom pokrivanju određenih resora, prije svega tu mislim na resor prosvjete, s obzirom da se tamo nalazi veliki broj kadrova koje je postavila Vesna Bratić i riječ je o velikom broju nacionalističkih i radikalno ekstremnih kadrova koji se nalaze na čelu obrazovnih institucija u Crnoj Gori. Mi u ovom trenutku ne znamo šta će se dešavati na tom polju”.

Vujović je mišljenja da će SNP proširiti podršku i da će imati ogroman benefit od ulaska u Vladu.

„Ukoliko formiranje manjisnke vlade ne bi uspjelo, onda bi najveći gubitnik bio SNP. Tako da je u njihovom interesu da ovaj projekat uspije i za očekivati je da popuste u nekim stvarima jer u protivnom će izgubiti puno“, zaključio je Vujović.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lolek
14.04.2022-16:35 16:35

Marš fašisto i nato sendvičaru !

pff
17.04.2022-12:54 12:54
Reply to  Lolek

Nema gorih fašista od vas srboida koji ste navikli da otimate tuđe teritorije, kulturu i istoriju. Bagro i ideološki potomci Ace Palikuće!