Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Rekonstrukcija Vlade nužna opcija za Krivokapića

Vujović se osvrnuo i na to sto je vd direktora ANB-a Dejan Vuksić odao tajne podatke jedne bezbjednosne agencije NATO članice. To će, prema njegovom misljenju, narušiti našu poziciju u NATO-u

Predsjednik Upravnog odbora CEMI-ja Zlatko Vujović smatra da premijer Zdravko Krivokapić neće imati izbora, te da će izaći u susret predstavnicima DF-a za rekonstrukcijom Vlade.

Očekuje da će DF insistirati na usvajanju tužilačkih zakona, ali da će na kraju ipak popustiti zbog ostanka vlasti.

U više navrata Demokratski front je najavljivao da će usloviti podršku Vladi, pa ne iznenađuju zahtjevi njegovih lidera za rekonstrukcijom nakon nikšićkih izbora, mišljenja je predsjednik Upravnog odbora CEMI-ja Zlatko Vujović. Smatra da premijer Zdravko Krivokapić neće imati izbora.

“Iz razloga što zavise ne samo zakoni o njihovim usvajanjima, već i usvajanje budžeta. To je nešto što je očekivano. Ono sto će biti u narednim danima , ja pretpostavljam da se vode pregovori, da se pokušava i jedna i druga strana da dobiti što više, naravno upitno je da li će ta rekonstrukcija podrazumijevati jedan neki širi paket, više naravno od onoga što je ponudio liderima Demoktatskog fronta Krivokapić”, rekao je on.

Vujović vjeruje da taj dogovor ne podrazumijeva samo ministarske pozicije, već i pozicije unutar javnih preduzeća. Demokratski front ranije je najavio da neće glasati ni za jedan zakon pa ni budžet ukoliko se ne usvoje tužilački zakoni. Bez obzira na izričitost DF-a, Vujović vjeruje da će ovaj politički savez ipak na kraju popustiti zarad ostanka u vlasti.

“Mislim da je to realni scenario, da DF povuče i da odustane od svojih zahtjeva, bez obzira na izričitost koja je saopštena, nego da Ura i Demokrate a i sama vlada rizikuje zaoštravanje regiona sa zapadnim partnerima. Vlada je napravila puno grešaka, punon da kažem faulova i sad ovako demonstriranje ove parlamentarne većine, da želi da ide u pravcu konflikta zapadnim partnerima, bilo bi moguće samo shvatiti da je to razilaženje, rastanak”, rekao je direktor CEMI-ja.

Ukoliko bi se dogodilo da tužilački zakoni, ovakvi kakvi jesu, budu usvojeni na insistiranje DF-a postavlja se pitanje da li su Demokrate i Ura spremni da uđu u direktan sukob sa zapadnim partnerima.

“Ja vjerujem da u koliko bi Ura i poslanici Demokrata glasali za te zakone da bi bili prekriženi od strane zapadnih partnera, da ih više niko tamo ne bi doživljavao kao partnera, već bi ih doživljavali kao snage koje ih doživaljavaju kao proruske snage. Ništa od onog sporazuma koji je potpisan između nosilaca tri liste koje bi jasno formirala ova vlada. Međunarodne zajednice ne bi ostale, to je već propala priča”, rekao je on.

Vujović se osvrnuo i na to sto je vd direktora ANB-a Dejan Vuksić odao tajne podatke jedne bezbjednosne agencije NATO članice. To će, prema njegovom misljenju, narušiti našu poziciju u NATO-u.

“Moje shvatanje je da je grubo prekršio zakone i izašao iz svoje nadležnosti, odnosno narušio, da kažem zloupotrebio ovlašćenja i nanio tehničku štetu, ne samo interesima CG i našeg bezbjednosnog sektora. Uradio je jedan gotovo jedan neprijateljski potez prema ključnom savezniku. To jednostavno se ne može tolerisati. Odgovornnost je Vlade, iz razloga što ga je presjednik Vlade podržao”, smatra on.

Ono što izaziva zabrinutost zapadnih partnera je i zakon o državljanstvu budući da je namjera predsjednika Vlade, kako kaže Vujović, da što veći broj državljana Srbije i BIH pod pretpostavkom srpske nacionalnosti dobije državljanstvo čime se i otvara pitanje promjene orijentacije biračkog tijela u CG.

“Ne samo da bi se narušio taj koji mi doživljavamo kao odnos državljana kao prosrpske crnogorske snage već bi se narušio odnos prozapadne i proistočne snage. Tako da bi ta promjena zabetonirala jednu novu većinu koja ne bi bila prozapadno proorijentisana, ona bi bila proruskli orijentisana i to je jedan sofisticirani pokušaj da se promjeni orijentacije spoljno politička ali u okviru NATO-a”, zaključio je Vujović.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Samir
29.03.2021-18:12 18:12

Vide Gradjani CG.da je cijela vlada Cetnicka i niko vise ne moze da ih gleda i slusa njihov Cetnicki nacionalizam !

SASA
29.03.2021-18:23 18:23

Najvaznije je da sacuvamo brastvo jedinstvo a ne cijelo vrijeme ovaj je sprzio zemlju ovaj je pokrao -50% su kriminalci CG nazvati drzavu SPRZENOM ZEMLJOM ODMA GA U ZATVOR pet godina PA NEK SE TAMO ONI PRZE to je izdaja svake drzave cus sprzenom zemljom sto zivi onda ovde !