Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Rekonstrukcija Vlade nakon nikšićkih izbora

''Premijer gubi u obje opcije - ako prihavti zatjev DF-a preći će crvenu liniju, što znači da neće više imati podršku EU i zapadnih partnera, znači vratio nas je u 90-te godine. S druge strane ako odbije, rizikuje da DF izazove nove parlamentarne izbore i postavlja se pitanje da li će više biti u poziciji da bude premijer''

Crna Gora se suočila sa dubokom parlamentarmom krizom, krizom parlamentarne većine, smatra politički analitičar Zlatko Vujović. Opcija koja predviđa rekonstrukciju Vlade nakon izbora u Nikšiću za Vujovića je logična.

Vujović smatra da se Crna Gora suočila sa dubokom parlamentarmom krizom, krizom parlamentarne većine. Jasno je, kaže, da koaliciju podržava 60% poslanika koji ne podržavaju posljendnji postupak Vlade da povuče “tužilačke zakone”. Postavlja se, kaže, pitanje ko podržava Vladu.

“Ako najveći dio koalicije neće podržavati zakone dovodi se u pitanje i funkcionisanje ne samo Vlade već i parlamenta”, kaže Vujović.

Ipak, smatra, da se ništa neće desiti prije izbora u Nikšiću.

On je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore ocijenio da premijer gubi u obje opcije.

“Ako prihavti zatjev DF-a preći će crvenu liniju, što znači da neće više imati podršku EU i zapadnih partnera, znači vratio nas je u 90-te godine. S druge strane ako odbije, rizikuje da DF izazove nove parlamentarne izbore i postavlja se pitanje da li će više biti u poziciji da bude premijer”, kazao je Vujović.

Opcija koja predviđa rekonstrukciju Vlade nakon izbora u Nikšiću za Vujovića je logična.

“Nije tajna da je DF razočaran sastavom Vlade i da oni smatraju da je Vlada loš posao”, kaže Vujović.

Ne iznenađuje ga najava DF-a da ide u rekonstrukciju ako ne, kako je kazao, ići će se u nove izbore. Smatra i da neće biti izazov samo “tužilački zakoni” već i bezbjednosni aspekt rada Vlade, izbor direktora policije i ANB-a.

“Ukoliko se desi za Vukšić ponovo bude izabran, to je neko ko ne odgovara zapadnim partnerima prije svega članicama NATO-a ta Vlada će biti u nezgodnoj situaciji. Zapadni partneri su poslali jasnu poruku da se ne može očekivati izbor onih kadrova koji ne djeluju u saglasju sa onim što se očekuje od zemlje koja je članica NATO-a. Tako da će i ova dva izbora u velikoj mjeri opredijeliti dalju budućnost vlade”, kaže Vujović.

Sadašnje nesuglasice smatra očekivanim jer je, kako je kazao, Vlada toliko heterogena.

“To je moglo a funkconiše prije izbora al kada uđete u Vladu ako ne postoji minimalni konsenzus to rezultira onim što smo vidjeli do sada, a to je da programski heterohgena Vlada teško može biti stabilna i teško može biti djelotvorna u onome što je obećala biračima”, kazao je Vujović.

I u Nikšiću se kaže, dešava ono što se i očekivalo. Svi akteri su proglasili izbore u Nikšiću kao kritične izbore, koji će donijeti neku značajnu odluku. Vujović ne misli da će biti tako. Oni, kaže ipak, jesu indikator u smislu podrške sadašnjoj parlamentarnoj većini i da li se prethodna vlast oporavila od tog prvog udara.

“Svjedočimo miješanju Srbije, SPC. Episkop Joanikije se otvoreno uključio u kapmanju, podržao je koaliciju Bečića i Krivokapića, odnosno njegove savjetnice ali je ostalo otvoreno da li će Joanikije održati i druge srpske liste ili samo ovu. Zbunjuje to što je rekao da je hram oronuo, to govori o očekivanu finansijske podrške od strane vlade SPC-u. Tu već možemo govoriti o zloupotrebi državnih resursa. Biće interesantno kojim novcem će Vlada i drugi državni organi podržati SPC nakon izbora”, kaže Vujović.

Situaciju smatra složenom. Puno je kaže aktera, puno novca, vjeruje i puno kupovine glasova.

“Sve je to u igri zbog predimenzioniranog značaja izbora. Bolje da su se bavili lokalnim temama nego što su nametnuli nacionalna i identitetska pitanja da dominiraju kampanjom”, naveo je Vujović.

Da li na izborima u Nikšiću može pobijediti DPS, kaže da je teško procijeniti.

“Prošli izbori bili su karakteristični jer je SPC nametnula temu koja je motivisala jedan dio birača. Postoji pitanje da li će oni biti motivisani da u istom broju izađu na ove izbore i glasaju za jednu od posvađanih opcija, al,i bilo bi veliko iznenađenje da DPS pobjedi”, zaključio je Vujović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve