Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Primjedbe HRA na tekst ugovora sa SPC pokazuju neusklađenost sa pravnim sistemom Crne Gore

Konkretne i pravno utemeljene primjedbe Akcije za ljudska prava (HRA) na tekst ugovora sa SPC vrlo jasno pokazuju u kojoj mjeri je ovaj dokument manjkav i neusklađen sa pravnim sistemom Crne Gore, kao i nekim opštim načelima na kojima počiva svaka ozbiljna sekularna država, ocijenio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović

Konkretne i pravno utemeljene primjedbe Akcije za ljudska prava (HRA) na tekst ugovora sa SPC vrlo jasno pokazuju u kojoj mjeri je ovaj dokument manjkav i neusklađen sa pravnim sistemom Crne Gore, kao i nekim opštim načelima na kojima počiva svaka ozbiljna sekularna država, ocijenio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

“Vjerujemo da je ovo ukazivanje, koje je samo jedno u nizu ali veoma precizno i argumentovano prezentirano, jasan signal svakome ko ima iole dobru namjeru prema državnim interesima da ovaj ugovor mora pretrpjeti ozbiljne izmjene”, poručio je Vujović.

“Vjerujemo da i premijer, kao najžešći promoter ovakvog ugovora do koga se došlo bez ikakve javne rasprave, sada više ne može reći da nije čuo nijedan argument protiv ovakvog teksta. I ovdje nije riječ o bilo kakvoj politizaciji ili ideološkom pristupu – riječ je naprosto o tome da je sadržaj ugovora, i u preambuli i normativnom dijelu, u više njegovih segmenata suprotan pravnom sistemu i interesima države Crne Gore”, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, da je bilo elementarno ozbiljnog pristupa premijera i nadležnih u Vladi da u fazi pripreme cijelog ovog posla saslušaju bilo koga drugog, sem isključivo one koji brinu o interesima SPC, kako kaže,  “sigurno da ne bismo došli u situaciju da imamo ovakav ugovor”.

“Kakogod, ukoliko se još jednom budu ignorisali argumentovani stavovi stručne javnosti ili opet, da parafraziramo premijera, ne budu čuli argumenti protiv, javnosti će biti i do kraja kristalno jasno šta su čije namjere i u čijem interesu se sprovodi projekat usvajanja tzv. Temeljnog ugovora, a sve na štetu državnih interesa i evropskog puta Crne Gore”, zaključio je Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve