Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Potvrđeno da Otvoreni Balkan više šteti nego što koristi evropskom putu Crne Gore

Analiza Ministarstva evropskih poslova o Otvorenom Balkanu do kraja potvrđuje da ova Inicijativa mnogo više šteti nego što koristi evropskom putu Crne Gore, te da je suštinski zamišljena da za interese umišljenog balkanskog hegemona opstruira EU integraciju regiona a time i Crne Gore, ocijenio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović

Analiza Ministarstva evropskih poslova o Otvorenom Balkanu do kraja potvrđuje da ova Inicijativa mnogo više šteti nego što koristi evropskom putu Crne Gore, te da je suštinski zamišljena da za interese umišljenog balkanskog hegemona opstruira EU integraciju regiona a time i Crne Gore, ocijenio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

“Zadovoljstvo nam je što smo i iz tehničke Vlade dobili potvrdu ispravnosti zalaganja protiv inicijative Otvoreni Balkan, koje su veoma aktivno demonstrirali ministri SDP u manjinskoj Vladi u šta se javnost mogla uvjeriti u više navrata. Da nije bilo takvog snažnog oponiranja Otvorenom Balkanu i u samoj Vladi i u demokratskoj javnosti, Dritan Abazović bi sasvim sigurno odluku o pristupanju Vučićevoj inicijativi usvojio još u julu mjesecu ove godine”, istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, u međuvremenu je kao što se zna održan samit Berlinskog procesa kojim je ova inicijativa  obesmišljena, kao što je i u nedavno usvojenoj rezoluciji Evropskog parlamenta pozvano na snažnu uzdržanost prema Otvorenom Balkanu.

“Analiza Ministarstva evropskih poslova, koja je na istom fonu sa zaključcima Berlinskog procesa i nalazima Evropskog parlamenta, samo je dodatna potvrda stava da inicijativa Otvoreni Balkan nije u skladu sa državnim interesima i našim evropskim putem. I današnja ostavka potpredsjednice Vlade i ministrice za evropske poslove, koja je faktički autor analize, pokazuje da je posrijedi neslaganje po pitanju temeljnih i strateških stvari vezanih za evropski put Crne Gore. Sve ovo veoma upečatljivo i slikovito pokazuje koliko je štete evropskom putu, stabilnosti zemlje i međunarodnom imidžu Crne Gore nanio Abazović sa svojom politikom služenja tuđim interesima, kojom je pošto poto želio da Crnu Goru zaustavi u integracionom procesu kako bi ona takva postala lak plijen hegemonističkim ambicijama iz najbližeg susjedstva”, zaključio je Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve