Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vujović: Poslanici Demokrata razmišljaju o institucionalizaciji Skupštine građana

Poručila je da će se Demokrate zalagati da se nastavi proces implementacije onih preporuka koje je moguće primijeniti, uvažavajući ustavnu ulogu poslanika i pravni poredak zemlje.

Poslanica Demokrata u Skupštini Crne Gore, Tamara Vujović učestvovala je na konferenciji Evropskog parlamenta na temu ,,Podrška parlamentarnoj demokratiji u svijetu – izgradnja demokratske otpornosti”. Vujović je saopštila da poslanici Demokrata razmišljaju o institucionalizaciji Skupštine građana, kroz prisustvo građana na sjednici Odbora ili tokom rasprave u plenumu kada se raspravlja o nekoj od preporuka građana.

Konferenciju, posvećenu desetogodišnjici aktivnosti podrške demokratiji Evropskog parlamenta, otvorila je predsjednica Roberta Metsola.

Kako su saopštile Demokrate, pored poslanice Vujović, na temu “Skupština građana Crne Gore” govorili su i Vladimir Bilčik, kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje za Zapadni Balkan, kao i Džonatan Moskovič, Demokratski savjetnik za inovacije u Frankofonskom parlamentu u Briselu.

Vujović je, navode Demokrate, izrazila zahvalnost na pozivu i uputila srdačne čestitke Evropskom parlamentu na važnom jubileju i 10 uspješnih godina rada na jačanju parlamentarne demokratije i promocije ljudskih prava van Evropske unije.

Vujović posebno ističe da joj je čast što je za ovu priliku upravo iskustvo Skupštine Crne Gore u implementaciji prve Skupštine građana uzeto kao primjer jedne uspješne saradnje i dodaje da Skupština građana predstavlja novi instrument za Crnu Goru, a rezultat je zajedničkog projekta crnogorskog i Evropskog parlamenta.

„Zahvaljujem Evropskom parlamentu što je 2021. godine Skupštinu Crne Gore prepoznao kao relevantnog partnera za realizaciju ovog projekta, kojim su postavljeni novi demokratski standardi u Crnoj Gori. U tom trenutku, u zamahu realizacije novih projekata u Skupštini Crne Gore, koji su pod tadašnjim rukovodstvom gospodina Alekse Bečića mijenjali iz korijena dotadašnju praksu crnogorskog parlamentarizma, urađeno je gotovo 100 inovacija, Parlament je funkcionisao redovno, nije bilo krize parlamentarizma u to vrijeme, institucionalna memorija je zadržana, mijenjale su se procedure i protokol. To su bile povoljne okolnosti za inovaciju kao što je Skupština građana”, rekla je poslanica Demokrata.

Osvrnula se na to da je već nakon I Skupštine građana tadašnji predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, prvi put u istoriji Parlamenta, organizovao Konferenciju o budžetu, koja je “organizovana upravo polazeći od jedne od preporuka Skupštine građana koja se odnosila na potrebu povećanja transparentnosti u postupcima razmatranja i odlučivanja u sferi budžetske politike”.

“Bilten o utrošenim sredstvima nije objavljivan jednom godišnje, već jednom u pola godine, te su objavljivani i svi troškovi kabineta predsjednika Skupštine na dnevnom nivou. Povećane su zarade ljekarima i univerzitetskim profesorima i poboljšan je materijalno finansijski status u sudstvu i tužilaštvu, koji se posebno bave borbom protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma”, kazala je Vujović.

Istakla je i da se pod novim rukovodstvom Skupština nije bavila preporukama građana.

Poručila je da će se Demokrate zalagati da se nastavi proces implementacije onih preporuka koje je moguće primijeniti, uvažavajući ustavnu ulogu poslanika i pravni poredak zemlje.

”Poslanici Demokrata razmišljaju o institucionalizaciji Skupštine građana, kroz prisustvo građana na sjednici Odbora na kojoj se raspravlja o nekoj od preporuka građana ili tokom rasprave na plenumu”, naglasila je Vujović.

Iskazala je zahvalnost Evropskom parlamentu na kontinuiranoj podršci Skupštini Crne Gore, kako političkoj tako i ekspertskoj u ostvarivanju naših ključnih vanjskopolitičkih ciljeva.

Vujović je zaključila da u vrijeme kada se u cijelom svijetu govori o ,,krizi demokratije” i kada se građani osjećaju ”nedovoljno uključeno” u procese koji oblikuju njihov život, naročito u zemljama sa nerazvijenom demokratijom poput Crne Gore, sve napredne ideje koje idu u prilog jačanju demokratskih kapaciteta naše države, kao što je Skupština građana, su više nego dobrodošle i “nadamo se njihovom punom zamahu i progresu”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
04.12.2022-15:43 15:43

Cetnicki fasisti..koji su doveli CG..na ivici ambisa,,su sad postali EU demokrate..Veliko Fuj..

Mirolad
04.12.2022-16:44 16:44

Srpsko ludi.lo nista drugo ,ako nijeste planirali bar 2000 po posla iku slabaa vajda. Eto bake sa troje djece su bolje srece.