Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Oduzeto mi je pravo na rad jer učim djecu antifašizmu i što sam bila na Belvederu

O pravoj golgoti koju je Sanja Vujović prošla prethodnih mjeseci pisala su brojna glasila. U žižu interesa javnosti došla je nakon što je sa grupom svojih učenika prisustvovala šetnji povodom Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja i polaganja vijenca na Spomenik partizanu borcu na Gorici. U tom je gestu Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta prepoznala zloupotrebu sjece u političke svrhe?!

Profesorica istorije i geografije Sanja Vujović, do nedavno zaposlena u osnovnoj školi „Lovćenski partizanski odred“ gostovala je u emisiji “Drugačija radio veza”. Prije nekoliko dana, naime, ostala je bez posla jer je novi direktor škole Nikola Latković na njeno mjesto doveo drugoga nastavnika.

O pravoj golgoti koju je Sanja Vujović prošla prethodnih mjeseci pisala su brojna glasila. U žižu interesa javnosti došla je nakon što je sa grupom svojih učenika prisustvovala šetnji povodom Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja i polaganja vijenca na Spomenik partizanu borcu na Gorici. U tom je gestu Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta prepoznala zloupotrebu sjece u političke svrhe?!

Profesorica Vujović detaljno objašnjava kako se desilo to učešće, naglašava da su o svemu bili upoznati roditelji đaka, kao i uprava škole, a da je sve urađeno u saradnji sa UBNOR i antifašistima, bez ikakve veze sa bilo kojom političkom strankom. Večina roditelja čak su bili u Podgorici, toga dana i dali podršku učešću svoje djecu u toj i drugim sličnim akcijama:

“Samo ću reći da smo nakon toga, uz njihovu saglasnost bili na jednodnevnom izletu u Mostaru, posjetili Virpazar, polagali vijence palim borcima na Cetinju, a jedna djevojčica i ja smo u organizaciji SUBNORA bile na ceremoniji polaganja vijenaca u Jajcu”, kazala je Vujović.

Ona je uvjerena da je odluka direktora Latkovića, zapravo, “kazna za njeno slobodno ispoljavanje podrške vrijednostima i procesima u koje vjeruje”, od učešća sa učenicima na Danu pobjede nad fašizmom, preko samostalnog učešća na protestu zbog načina na koji je smijenjen prethodni direktor Veljko Đukanović, do barikada na Belvederu.

Vujović je u emisiji je potanko objasnila i mobing kojem je bila izložena od profesorice muzičkog u OŠ “Lovćenski partizanski odred”, zbog čega je bila prinuđena da podnese prijavu policiji. Osvrnula se razočarano i na reakciju Kancelarije ombudsmana, koji je stao na stranu onih koji su pokušali da joj naruše ljudski i profesionalni dignitet.

“Ovdje je riječ o mojoj profesionalnoj diskreditaciji, etiketirana sam i oduzeto mi je pravo na rad zato što sam neko ko njeguje antifašizam, što sam bila na Belvederu i što sam neko ko je protiv partijskog zapošljavanja”, jasna je Vujović.

Uprkos svemu, Vujović poručuje da je ovakav odnos države i MPNKS neće obeshrabriti i da će nastaviti da se bori za pravdu:

“Ja nisam neko ko će da ćuti i povinuje se novoj vlasti zarad poslušnosti, već sam odlučila da idem do kraja. Predala sam Agenciji za sprečavanje korupcije zahtjev da se pozabavi pitanjem zapošljavanja u predizbornoj kampanji, dovođenjem kadra bez javnog oglasa i konkursa, te naglašavam da ću iskoristiti sve mogućnosti, ako ne ovdje onda na većim instancama”, poručila je profesorica.

Dodaje da ne sumnja u ishod svoje borbe i vjeruje da će u nekom narednom periodu “pobijediti pravilna interpretacija obrazovanja i učenja djece antifašizmu”, te da zbog toga više niko neće biti sankcionisan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Majka cetinjsko.
07.12.2021-17:49 17:49

Draga profesori e. Hrabro i naprijed. Svi roditelji i ucenici i vecina kolega je uz Vas Latkovic neradni drzak nevaspitan. Vi ste nas ponos nase ogledalo. Idite u Strazburu hitno.

Kako sam ogorcen
07.12.2021-19:08 19:08

Tuzna je trenutna stvarnost sve nemarom proslija manekena koji su zaposljavali izbjeglice dje su stigli i sad izbjeglice daju otkaz masovno Crnogorcima/ka

dolinabogova
07.12.2021-21:22 21:22

U neku srecnu i sredjenu drzavu bi bila u zatvor…ali ovdje na zalost ti se pridaje vaznost za tvoje podle radnje….

Nikola
07.12.2021-22:34 22:34
Reply to  dolinabogova

Tacno tako, da je drzava sa normalnijem institucijama, a ne urusenim ka ova nasa, ti bi govedo bio u stali dje ti je i mjesto jer zatvor je ipak za ljude.

Gradjanin sretne drzave
08.12.2021-08:06 08:06

Maloumnice bolesni, i sretnoj drzavi takvi kao ti ne bi ni postojali. Sramotnice sramotni.