Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vujović: Niko nema snage da sruši Vladu, ni da je rekonstruiše, a nijesu spremni ni za izbore

Jasan je, naglašava, stav Zapada da Demokratski front nema šta da traži u rekonstruisanoj Vladi.

Za prevazilaženje političke krize u Crnoj Gori neophodan je dijalog i konsenzus i to će biti jedan od indikatora da li Crna Gora može biti partner Zapada, ocijenio je docent na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Zlatko Vujović, u emisiji “Aritmija” autorke Tamare Nikčević.

“I sadašnja vlast radi kao i ona prethodna što nije ispunila neka obećanja, pa je na nekih način došlo do distanciranja zapadnih partnera. Bojim se da će se to ovoj vlasti desiti mnogo brže nego prethodnoj. Oni su uspjeli za godinu, od pune podrške koju su dobili, da dođu u situaciju da svi okreću glavu od nje”, rekao je Vujović.

Jasan je, naglašava, stav Zapada da Demokratski front nema šta da traži u rekonstruisanoj Vladi.

“Meni se čini da niti smo bliži rekonstrukciji vlade, niti izborima, niti prelaznoj vladi. To je neki slobodan let gdje niko nema snage da sruši vladu, ni da je rekonstruiše, a nijesu spremni da idu na nove izbore”, saopštio je Vujović.

Interes DF-a je, dodaje, da kroz puzajuću strategiju pokušaju da preuzmu što više kapaciteta vlasti, da bi se u jednom trenutku ostvario scenario kao u Budvi, kada im više nije trebala podrška GP URA.

Kaže da vjeruje da bi se vicepremijer Dritan Abazović brzo dogovorio sa liderima DF-a i Demokratama oko rekonstrukcije Vlade, kada ne bi imao probleme unutar same stranke i sa zapadnim partnerima.

“Potezi koje vuče Abazović nijesu populistički, poput onih ministra finansija Milojka Spajića, ali njegove poteze ja ne mogu da objasnim logički. Kada u najsnažnijem uporištu URE, Cetinju, ne napravite otklon od zasluga da ste omogućili SPC da ostvari ono što je ostvarila, ne postoje logička objašnjenja. Ako vi to nijeste uradili zbog partije i svog rejtinga, onda se postavlja pitanje zašto. Očigledno je onda postupke vodio u interesu nekog drugog aktera”, rekao je Vujović.

On smatra da je Zapad razočaran ponašanjem Demokrata jer su insistirali na smjenama u bezbjednosnom sektoru. Ta partija je, kaže, pod snažnim uticajem Crkve Srbije.

“Kada govorimo o uticaju SPC, mislim na Demokrate. Iako se oni trude da ne moraju da se izričito postave oko takvih pitanja, situacija na Cetinju, saopštenje koje se desilo u noći 4. na 5. septembar, su potvrdili ovo. Kod njih nema dileme, ono što je traženo od njih, biće ispunjeno”, tvrdi Vujović.

Zapadni partneri, kaže, bili bi zadovoljni vladom u kojoj nema DF-a ni DPS-a.

“DPS je nepoželjan jer se nije dovršio proces transformacije partije. Nijesu napravili dovoljno reformskih rezova kako bi Zapadu pokazali da su spremni da se vrate. Potrebno je da dovrši neke procese. Iako se neke stvari dešavaju na lokalnom nivou, na centralniom se nijesu desile promjene kao, na primjer, u ostavkama na poslaničke funkcije”, rekao je on.

Vujović kaže da zbog nedostatka reformi najviše trpe građani, kao i da aktuelna Vlada nije ubrzala putu ka EU. Očekuje negativan izvještaj Evropske komisije.

“Mislim da taj negativan izvještaj neće uznemiriti Vladu premijera Krivokapića, iz prostog razloga što to nije prioritet ove vlade. On je uvjerio ambasadore članica EU upravo u suprotno, da integracije ne doživljava kao bitne. To je pokazao kroz gestikulaciju i ono što je rekao ambasadama. Čini mi se da je ta poruka s druge strane vrlo jasno pročitana”, kazao je Vujović.

Crna Gora je, ocjenjuje, greškama prethodne vlasti propustila šansu da već bude članica EU, što bi joj omogućilo da se zaštiti i od napada od strane Srbije i zvanične Moskve.

Da je Crna Goru u EU, dodaje, mogla bi da traži neke ustupke od Srbije, u toku samih pregovora, kao što to radi Hrvatska i neke druge zemlje.

“Interes zvanične Srbije dok je vodi Vučić, jeste da ili članstvo odlaže, ili ako se već odluči, to bude paket koji neće podrazumijevati ispunjavanje zahtjeva Brisela, nego da bude na bazi geostrateškog interesa članica EU. Crna Gora bi u tom slučaju išla u paketu sa Srbijom, ali bi to bila velika propuštena šansa”, ocijenio je Vujović.

On je ocijenio da je ideja o promjeni granica na Balkanu još aktuelna.

“Sve dok Srbija ima mogućnost da utiče i da podstiče disfunkcionalnost nekih od zemalja za koje vjeruje da mogu postati dio “srpskog sveta”, govorim o BiH, Crnoj Gori i Kosovu, ta ideja će da živi. Kada te zemlje postanu konsolidovane, stabilne i dio jednog šireg sistema kolektivne bezbjednosti, ta priča će polako nestajati. Vidjeli smo da odjedanput, nakon gotovo najava početka rata između Srbije i Kosova, ulaska srpskih vojnih jedinica na Kosovo, danas je odjednom sleglo sve. To nam govori da je Vučić izveo jednu od svojih predstava, gdje je ponovo pokušao da digne sebi cijenu u nekim narednim pregovorima, pokazujući da može da destabiliše region”, ocijenio je Vujović.

Ponavlja da Vučić u tome ima podršku Rusije, a da Zapad to toleriše jer nema jasnog liderstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve