Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Nije isključena blokada predsjedničkih izbora, nijesam dobio ponudu za kandidaturu

''Trenutna opozicija ima nekoliko razrađenih scenarija, jedan mogućnost nezavisnog kandidata''

Nisam dobio nikakvu ponudu, niti sam o tome s nekim razgovarao niti sam razmišljao o tome, kazao je direktor CeMi-ja i docent na FPN-u Zlatko Vujović u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

“Neozbiljno je da se određujem prema nečemu što nije ponuda. Lično vjerujem da već postoje kandidati na toj strani koji su selektovani, kontaktirani i sa kojima postoji neki dogovor”, kazao je Vujović odgovarajući na pitanje da li je od suverenističkog bloka dobio ponudu da bude predsjednički kandidat i ako jeste je li je prihvatio.

Vjeruje, kaže, da trenutna opozicija ima nekoliko razrađenih scenarija i da se barem jedan od njih odnosi i na mogućnost nezavisnog kandidata.

“Logično bi bilo i da su ti ljudi već kontaktirani jer imamo manje od dva mjeseca do izbora i mjesec do isteka roka za predaju kandidata. Malo je vremena ostalo i iznenađuje me da još nema kandidata. Postoji samo jedan kandidat u opozicionom polju koji ne traži nikakvo novo predstavljanje niti posebnu kampanju a to je aktuelni predsjednik Milo Đukanović“, smatra Vujović.

Što se više bude približavao krajnji rok za predaju kandidature, a da nema nikoga na vidiku na toj strani, veća je šansa, ističe, da će Đukanović biti kandidat.

“Suverenistički blok, po mom mišljenju, treba da ima jednog predsjedničkog kandidata, ukoliko do njega mogu da dođu. Na prethodnim izborima Milo Đukanović je u poslednjem trenutku odlučio da će se kandidovati i to je bila dobra procjena jer je osvojio 54 odsto glasova. Kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović Stanković osvojila je 8 odsto, dok su zajedno osvojili oko 62 odsto. Ali je izlaznost bila niža oko 65 odsto. Na drugoj strani, bio je nekadašnji ministar Mladen Bojanić koji je ostvari loš rezultat osvojivši oko 38 odsto glasova jer nije bilo motivacije na drugoj strani. Mislim da je Bojanić bio izabran da se žrtvuje jer tadašnje opozicione partije nisu vjerovale u pobjedu pa ga nisu ni iskreno podržale”, smatra Vujović.

Ako sadašnja opozicija može imati kandidata koji ne bi bio žrtveni jarac nego neko ko ima realne šanse da se makar fer bori, uslovno rečeno, sa protiv kandidatima sa druge strane onda je, prema njegovoj ocjeni, bolje da imaju jednoga kandidata.

Nije isključeno, kaže, da dođe do blokade predsjedničkih izbora i da u takvoj situaciji predsjednica Skupštine Danijela Đurović preuzme funkciju predsjednika države.

Neko planski pokušava da uruši čitav politički sistem, pa ne bi čudilo, ističe, da dođe do blokade predsjedničkih izbora, da se pomjeri datum njihovog održavanja, a sve to bi dodatno destabilizovalo političke procese.

Vujović je komentarišući izjavu slovenačke ministarke vanjskih poslova Tanje Fajon da je Crna Gora od zemlje predvodnice u EU integracijama postala “rak rana” kazao da to najbolje oslikava gdje se nalazimo.

“Podsjetio bih vas da diplomate ublažavaju terminologiju i rječnik koji koriste u javnim nastupima tako da je ovo čak i blaga formulacija”, kazao je Vujović.

Smatra da je riječ o odgovoru briselske administracije na kontinuirane poruke koje odlazeći premijer Dritan Abazović šalje da nema ničega dramatičnog u odnosima sa EU i da je sve pod kontrolom.

“To je očito u suprotnosti sa onim što mu je stvarno poručeno. U krugovima nas koji imamo komunikaciju sa diplomatama jasno je što se traži od Crne Gore. To je u potpunoj suprotnosti od onoga kako nas premijer informiše. On obmanjuje i građane i svoje funkcionere sopstvene političke partije”, ocijenio je Vujović.

Dodaje da je situacija jako loša i da može da dodatno eskalira ukoliko Crna Gora ne ispuni što se od nje traži.

“Traži se da političari Crne Gore u parlamentu ispune svoju ustavnu obavezu i izaberu sudske i pravosudne vlasti. Niko od njih ne traži da urade nešto za što nisu plaćeni i što nije njihov posao i obaveza”, istakao je Vujović.

Dodaje da aktuelna saslušanja kandidata za sudije Ustavnog suda u Skupštini pokazuju da što dublje ulazimo u taj proces sve manje dobijamo na kvalitetu.

“Demotivisani su kvalitetni kandidati za sudije Ustavnog suda iako ih, vjerujem, i među ovim kandidatima ima. Iz prostog razloga što nije izvjesno da će biti izabrani, što to ne zavisi od njihovog kvaliteta već od političke trgovine i dogovora. A čini se da se ništa ni ne dešava, da nema ni takvih političkih dogovora. Ipak, možda nas iznenade pa dođemo do nekog rezultata s obzirom na to da će u suprotnom posljedice za Crnu Goru biti teške”, ocjenjuje Vujović.

Ističe da oni koji čine sadašnju vladu čine sve da do dogovora ne dođe, jer su jedini oni koji imaju ogromne benefite od takvog stanja.

“Dvije političke partije koje imaju zajedno četiri odsto podrške i od kojih jedna ne bi ni prešla cenzus ukoliko samostalno izađe na izbore imaju sada ogromnu kolićinu moći, zloupotrebljavaju državne resurse, zloupotrebljavaju propise i znaju da ih nijedni izbori nikada više neće dovesti u takvu situaciju”, istakao je Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve