Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Nećemo biti dio vlade po svaku cijenu; Ivanović: Crna Gora mora biti na prvom mjestu

Pitanje je kako je čovjeku, čija je organizacija toliko ekstremna i radikalna da je zabranjena čak i u Ruskoj federaciji, dopušteno da vršlja i djeluje u Crnoj Gori, pitao je Vujović

Haos i entopija bezbjednosnog sektora traju od dana formiranja Vlade Zdravka Krivokapića, ocijenio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović u emisiji “U sred srijede” Gradske RTV. Da su bezbjednosne službe bile odgovorne, smatra, ruski državljanin Vladislav Pozdnjakov, ne bi boravio u Crnoj Gori.

“Pitanje je kako je čovjeku, čija je organizacija toliko ekstremna i radikalna da je zabranjena čak i u Ruskoj federaciji, dopušteno da vršlja i djeluje u Crnoj Gori. Užasne prijetnje koje je uputio su samo vrh ledenog brijega, a slučaj pokazuje gdje se mi kao NATO država nalazimo kada je riječ o stanju bezbjednosnih institucija. Pitanje je i koliko je ovo uzdrmalo međunarodni kredibilitet Crne Gore. Ne znam čemu služe službe kada nisu u stanju da detektuju takve stvari”, ističe Vujović.

Crna Gora je, prema njegovim riječima, u posljednjih godinu i po kontaminirana uticajima sa strane.

“Jasan je interes Rusije i on nije od juče. Podsjećam da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ulazak Crne Gore u NATO okarakterisao kao neprijateljski čin. Ta klima antizapadnog raspoloženja se ne gradi samo u posljednjih godnu i po. Riječ je o brojnim pokazateljima koji se godinama talože govoreći o tome da su službe i ove i prethodnih vlasti trebale na vijeme da reaguju na uplive sa strane”, smatra Vujović.

Pojedinim političkim strukturama je, kako je kazao, u interesu da Crnu Goru prikaže kao nekredibilnog partnera EU i NATO saveza.

”Iz tih konteksta žele se prizivati Bosanski scenario, bosnizirati Crna Gora i prikazati kao nestabilna. Cilj je i razbiti je po nacionalnim šavovima. Čak je govoreno i o nekom ukrajinskom scenariju od strane crkvenog poglavara Joanikija, nakon čega je pokušano, ali bezuspješno, da se to ublaži. Jedini lijek je da pokušamo da obezbijedimo političku stabilnost”, kaže on.

Građani su s pravom zabrinuti zbog bezbjednosne situacije u zemlji, ocijenio je Vujović. Država je, kako je istakao, data u ruke potpuno neodgovonim pojedincima koji ne znaju svoj posao i koji su potpuno dezorjentisani.

Bez ozbiljnih posljedica prošli smo samo spletom okolnosti, smatra Vujović.

Kako su bezbjednosne službe proizvod političkih izbora, onda je odgovornost za to što se građani ne osjećaju bezbjedno isključivo politička.

“Nalazimo se u vrlo osjetljivom bezbjednosnom ambijentu. Afera do afere koje su se nizale, kulminirale su događajima na Cetinju. Nakon negativnih bezbjednosnih procjena ANB i UP odgovorna vlast bi postupila kao što je postupila u nizu slučajeva do sada. Neko je, međutim, odlučio da interes građana stavi na kocku da bi se zadovoljili interesi neke vjerske zajednice”, kazao je Vujović.

SDP je uradio sve da Vlada Zdravka Krivokapića padne, ali neće po svaku cijenu biti dio bilo kakve vlade, poručuje Vujović.

“Ne želimo da budemo dio eksperimenta kao što je bila Vlada Zdravka Krivokapića. Možemo biti i opozicija, a možemo biti i dio vlade ukoliko se stvari postave na ozbiljan način i ukoliko to bude politički pravac koji je nedvosmisleno evropski, demokratski i građanski, onako kako je Ustavom zapisano. Jedan dio posla je odrađen. Nadam se da ćemo ubrzo dobiti odgovore “, zakljućio je Vujović.

Bezbjednosne službe rade profesionalno, Crnoj Gori neophodna manjinska vlada

Postoje garancije da bezbjednosne službe rade temeljno i profesionalno , ali prikupljeni podaci još nijesu doveli do lica koje je slalo lažne dojave o bombama u crnogorskim školama, kazao je poslanik SNP-a, član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, Dragan Ivanović i dodao da je ubijeđen da će crnogorska javnost brzo saznati i taj podatak. Ivanović je pojasnio da službe nijesu imale podatke ko je Vladislav Pozdnjakov u trenutku kada je on 17.decembra ušao iz Albanije u Crnu Goru.

„Boravio je u Podgorici, Budvi, odlazio u Hercegovinu, živio je sa nekom ženom. Prema podacima koje su prikupile službe, mail-ovi su slati sa softvera iz inostranstva, sa dvije lokacije. Služba prikuplja podatke i ubrzo će, čini mi se, izaći sa tim ko stoji iza prijetnji. U ovakvom trenutku, kada su građani opterećeni ratom u Ukrajini, poskupljenjima, nestašicama, samo nam je falilo da budemo toliko uplašeni da djecu ne smijemo slati u školu, na sekcije, na treninge. Neko je to smišljeno uradio da širi paniku“, smatra Ivanović.

Ivanović je podsjetio da institucije u Crnoj Gori, posebno pravosudne, ne rade punim kapacitetom i da mora dođi do političkog konsenzusa kako bi se to promijenilo.

„Čeka se formiranje nove manjinske vlade kako bi se stvorio uslov da u Skupštini Crne Gore biramo rukovodioce institucija. I tek tada možemo očekivati da se u CG stvara neki novi ambijent, koji nikad ne može biti idealan“, kaže Ivanović i podsjeća da je SDT formirao predmet, a Specijalni policijski tim ga preuzeo što je, kako ističe, poruka građanima da se ušlo u ozbiljnu istragu po tom slučaju i da se brzo mogu očekivati konkretni rezultati. Saglasan je sa konstatacijom da su strane službe iz mnogo razloga prisutne u Crnoj Gori, ali upozorava da je na političarima da pokažu ozbiljnost i time pošalju jasne poruke.

„Na sjednicama skupštinskih odbora treba da saslušamo sve rukovodioce službi i ispitamo svaki slušaj kako bismo te službe natjeral da rade na pravi način. Službe na ovakvim slučajevima treba da sagledaju unutrašnje probleme, šta škripi, ko ne radi svoj posao. Ako svi na teritoriji Crne Gore rade svoj posao, onda je i cijela Crna Gora bezbjedna“, ističe on.

Ne smatra da je bila greška što predstavnici Vlade nijesu poslušali bezbjednosnu procjenu ANB-a i UP o organizovanju ustoličenja mitropolita Crkve Srbije na Cetinju 5.septembra.

“Organizuje se ustoličenje, a gdje će drugo nego u Cetinjskom manastiru. Taj isti mitropolit ide 6. septembra normalno u manastir i niko ga ništa ne pita. Zašto smo stvorili tu atmosferu, zašto smo to doveli do usijanja? Zašto mala Crna Gora i mi u njoj ne bismo mogli da budemo primjer drugima, pa i našim građanima, koji se ponašaju ekstremno“, pita se Ivanović.

Nije mu, kako kaže, poznato kad je nastala fotografija odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića sa drugim čovjekom srpske BIA, Markom Parezanovićem, ali je, ističe, za to da svako podnose račune, nezavisno od toga ko je.

„Svi moramo da vodimo računa da nam je na prvom mjestu Crna Gora. Među nama mora biti dijaloga, razgovora i dogovora jer je to sve u interesu Crne Gore. Oni koji ne vode računa o tome, moraju da objasne građanima šta rade“, naglašava Ivanović. Upitan da prokomentariše dogovore o manjinskoj vladi, Ivanović ponavlja da ima problem da se ona formira.

„Očito to nekom ne odgovara, a građani zbog toga ispaštaju. Nadam se da će ta vlada uskoro da zaživi i da ćemo svi naći mjesto u njoj. Iskreno očekujem da mandatar izađe sa predlogom sastava vlade, a ako se to ne desi, znamo šta nas čeka – ili tehnička vlada ili izbori“, kaže on.

Ukoliko se vlada ne formira, izbori bi, kako pojašnjava, mogli biti organizovani u junu, zajedno sa lokalnim izborima u više crnogorskih opština. Ipak, ističe da SNP posvećeno radi na formiranju manjinske vlade jer je ona prijeko potrebna Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve