Institucionalna kriza i kriza političkog sistema je tolika ozbiljna da zahtijeva ozbiljnu i osmišljenu inicijativu za sveobuhvatnim političkim dijalogom, a ne uzgredna i sporadična, a time i neozbiljna, pozivanja od strane pojedinih predstavnika vlasti, poručio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

Ivan Vujović

“Vajda nije potrebno da učimo najvise predstavnike vlasti političkoj abecedi. Pozivi takve vrste se ne šalju putem medija ili kroz fusnote odgovora na poslanička pitanja ili tokom premijerskog sata. To se ne radi ako stvarno hoćete dijalog oko svih otvorenih pitanja. To se radi samo kada hoćete da od ozbiljnog dijaloga pobjegnete i da kažete da ste ispunili formu”, dodaje on.

Vujović tvrdi da nemamo fer uslove za izbore, imamo nikad manje povjerenje u institucije, te da “imamo Tuzilastvo i Sudski savjet bez legitimiteta, imamo Javni servis i ASK za koje EU kaze da su pod politickim uticajem, imamo velike afere bez epiloga….”

“I imamo situaciju u kojoj nam vlast, onako uzgredno, ponekad poruči da su navodno spremni za razgovor. Kakav razgovor, o čemu, gdje, na kom nivou, na bazi kakve inicijative, to nam ne kažu. Malo je reći da je sve to neozbiljno. Premijer Marković je iskusan i dovoljno politički obrazovan političar da zna kako se pokreće i vodi taj proces ako se želi istinski dijalog sa opozicijom oko svih otvorenih pitanja”, navodi on.

SDP je, dok je bio u vlasti, prema riječima Vujovića, više puta demonstirao kako se vodi ozbiljan proces dijaloga vlasti i opoizicije oko teških pitanja.

“I umjesto da se premijer i drugi čovjek DPS zalozi za takav pristup, on prekjuče na premijerskom satu okrivljuje Parlament. Kao da Parlament ne kontroliše njegova koalicija i kao da je na čelu Parlamenta opozicionar, a ne Markovićev koalicioni partner”, dodaje on.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve