Četvrtak, 19 Maja, 2022
Rubrika:

Vujović: Inicijativa URA-e očekivana, SNP ima priliku da privuče pristalice Demokrata

''Mislim da je više nego jasno već nekoliko mjeseci, negdje od septembra, da je Demokratska Crna Gora u potpunosti usaglašavala svoje stavove sa Srpskom pravoslavnom crkvom i da je izabrala put da kroz podršku SPC u Crnoj Gori pojača svoje izborne rezultate'', rekao je Vujović

Politički analitičar Zlatko Vujović ocijenio je za Pobjedu da je prijedlog Građanskog pokreta Ura da se glasa o nepovjerenju Vladi, ali i formira manjinska vlada bio očekivan u situaciji u kojoj postoji rizik da proces evropskih integracija bude u potpunosti i formalno zaustavljen.

Istakao je da Vlada više nije bila funkcionalna i podsjetio da parlamentarna većina to već dugo nije, ali i naglasio da su registrovani i brojni problemi koji su podvučeni od zapadnih partnera.

“Prije svega to je najproblematičniji izvještaj o napretku Crne Gore u procesu evropskih integracija, ali i brojni problemi sa bezbjednosnim službama, zatim neispunjavanje očekivanja i prema partnerima i brojne ideološke razlike i ispadi određenih eksponenata, odnosno ključnih donosilaca odluka unutar postojećeg sistema, sistema vlade”, kazao je Vujović.

Zato je, smatra on, kako se model aktuelne Vlade nije pokazao uspješnim bilo logično da Ura preuzme odgovornost i napravi radikalan potez.

Komentarisao je i reakciju Demokratske Crne Gore koja je uslijedila nakon prijedloga o formiranju manjinske vlade koji je predstavio lider Ure Dritan Abazović i istakao da su one potvrdile da je došlo do snažnog razlaza između ove dvije stranke.

“Mislim da je više nego jasno već nekoliko mjeseci, negdje od septembra, da je Demokratska Crna Gora u potpunosti usaglašavala svoje stavove sa Srpskom pravoslavnom crkvom i da je izabrala put da kroz podršku SPC u Crnoj Gori pojača svoje izborne rezultate“, kazao je Vujović.

To je ujedno, smatra on, bila raskrsnica kada su se Demokrate, umjesto ispunjavanja obećanja koja su pružali zapadnim partnerima, odlučile ne samo za veoma radikalan stav kada je u pitanju reakcija policije tokom ustoličenja mitropolita SPC, već, takođe, i niz drugih akcija koje su bile u suprotnosti sa porukama zapadnih partnera.

“Mislim da je najznačajniji, uslovno rečeno, signal da Demokrate idu dosta desno sporazum koji su potpisali sa Demokratskim frontom. Na taj način se dodatno pojačao sukob unutar Vlade – na one koji su sa jedne strane Demokrate i DF, a sa druge strane oni elementi koji su ostali na najavljenim pozicijama prozapadne orijentacije, mislim prije svega na pokret Ura”, ocijenio je Vujović.

Takav razlaz dodatno je pojačala, dodao je, saradnja Demokrata sa aktuelnim premijerom Zdravkom Krivokapićem koji je blisko povezan sa SPC i tako se dobio jedan snažan prosrpski blok.

“Stvari su se dodatno zahuktavale sa takvim pozicijama, te je onda i bilo logično da jača nepovjerenje. Pod uticajem zapadnih partnera Ura je išla, uslovno rečeno, sve više na Zapad, a Demokrate su išle sve više uz DF”, kazao je Vujović.

Naveo je i da je značajno približavanje Ure i SNP-a kroz Memorandum o saradnji koji su potpisali sa manjinskim strankama, jer je otvorilo prostor za saradnju, ne samo sa manjinskim partijama, već i sa ostalim građanskim, proevropskim, procrnogorskim, prozapadnim.

“Vidjećemo hoće li SNP imati dovoljno snage da izađe iz jednog nacionalističkog bloka i postepeno se profiliše kao jedna demokratska, prozapadna, prosrpska partija. Da – oni dobijaju glasove onoga dijela populacije koji je prosrpski orjentisan, ali to ne znači da oni moraju biti po difoltu antizapadno orjentisani “, istakao je Vujović.

Saradnjom Ure i SNP-a u tom smislu, pojasnio je sagovornik Pobjede, ide se u susret porukama koje smo dobijali iz Evropske unije, SAD-a i drugih zemalja da bi trebalo doći do jedne stabilne političke većine, ali i većine koja će garantovati ispunjavanje zahtjeva EU.

“Tu govorim o onim pitanjima za koja je potrebna dvotrećinska ili tropetinska većina u crnogorskom parlamentu, što bi otkočilo proces evropskih integracija, a možda i otvorilo prostor da se poveća uticaj onih zagovornika bržeg pristupanja Crne Gore EU, time što bi se ispunili kriterijumi “, naveo je Vujović.

Međutim, Vujović je podsjetio na izjave predsjednika SNP-a Vladimira Jokovića koji je kazao da je ova stranka pod udarima obavještajnih i paraobavještajnih centara kako u Crnoj Gori, tako i van. On je ocijenio da je potez Jokovića hrabar i da on može SNP-u da otvori prostor za snažan rast podrške birača, a ujedno da privuče i pristalice Demokrata.

“One birače koji su vjerovali da je Demokratska Crna Gora jedna partija koja je prozapadno, proevropski orjentisana. Istina da – prosrpski, ali sa druge strane proevropski najvećim dijelom. Time što Demokrate idu desno, otvara se prostor da SNP uđe na tu političku scenu, da vrati birače i aktiviste, jer ono čemu ćemo svjedočiti padom Vlade i formiranjem nove je da će doći do smjene određenih politički postavljenih funkcionera, a da će SNP imati dovoljan udio u jednoj takvoj vlasti”, pojasnio je Vujović.

To ne znači, dodao je, da će SNP-u biti lako – oni će, i već sada su, biti izloženi brojnim pritiscima i pokušajima da se partiji nanese nova šteta i da se rascijepi.

“Međutim, mislim da je SNP svjestan i rizika, ali i veličine prilike koja im se pružila. Niko u ovom trenutku ne može procijeniti ishode takvog procesa, ali ja lično vjerujem da oni imaju potencijala da ostanu pri toj odluci, no odgovor ćemo dobiti relativno brzo “, smatra Vujović.

Na pitanje zbog čega je izostala oštrija reakcija DF-a na prijedlog o manjinskoj vladi i inicijativu za smjenu postojeće, Vujović je kazao da odgovor ne možemo znati u ovom trenutku.

“Ne znamo da li su obavljeni određeni razgovori na liniji onih koji su uslovno rečeno predložili manjinsku vladu i DF-a, da li je tu bilo nekih obećanja da se ne reaguje ili uspori, da li možda DF u svemu ovome vidi šansu ili na neki način mogućnost otklanjanja frustracija kojima ih je bila izložila Vlada Krivokapića, s obzirom na to da oni ni u njoj nijesu bili na pozicijama”, naveo je on.

Međutim, definitivno je, dodao je, da će ukoliko manjinska vlada bude praćena cijelim nizom novih smjena i postavljenja po političkom kriterijumu, značajan dio funkcionera i aktivista DF-a ostati bez pozicija, odnosno zapošljenja unutar sistema vlasti.

“To, naravno, ugrožava njihove pozicije, zbog toga i čudi da su oni toliko mirni, ali možda traže taktički neki prostor da reaguju u adekvatnom trenutku. Više je nego vidljivo da je na protestima koji su organizovani ovih dana upadljivo prisustvo funkcionera Demokratske Crne Gore i nekih funkcionera lista koje se vezuju za Krivokapića, „Ne damo Mojkovac“, „Ne damo Nikšić“, ali sa druge strane i veoma je upadljivo odsustvo lidera DF-a “, kazao je Vujović.

Istakao je i da nije bilo prisustva sveštenika SPC na protestima koji su do sada organizovani, te zaključio da zato sada treba čekati i vidjeti da li će se nešto promijeniti.

Rascjep u Vladi

Vujović je komentarisao i „sukob“ unutar Vlade, odnosno različite tvrdnje ministara o tome da li bi trebalo smijeniti vicepremijera Dritana Abazovića.

On smatra da je to samo označilo liniju rascjepa u Vladi zbog kojeg ona i nije bila funkcionalna.

“Na one ministre koji su lojalni Abazoviću, oni su ili članovi, ili ako nijesu, politički su blisku pokretu Ura, i sa druge strane vidjeli smo i one koji su pod direktnom kontrolom SPC i gospodina Krivokapića. Oni su se pokazali. Međutim, ima i onih koji nijesu izabrali nijednu od ove dvije strane “, kazao je Vujović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Latinka Perović: Crna Gora je prošla složen put udaljavanja od velikosrpskog projekta

Ono što se događa u Crnoj Gori je proces učenja demokratije. Crna Gora je prošla složen put udaljavanja od velikosrpskog projekta, preko dvočlane federacije,...

UŽIVO Nova evakuacija iz Azovstala, Svjetska banka odobrava 30 milijardi dolara za hranu

Ulazimo u 85. dan rata u Ukrajini. U srijedu veče evakuisano je još ukrajinskih boraca iz Azovstala. Nekoliko autobusa u pratnji ruske vojske napustilo...

Tri profesora dobila spor na sudu zbog revanšizma direktora ministarke Bratić

Mnogi profesori su, posebno ove godine, bili žrtve nezapamćenog revanšizma, te su bez ikakvog razloga, iz čiste osionosti i inata novih rukovodilaca obrazovnih ustanova,...

Zapljena cigareta bez pravnog osnova, izgledne tužbe vlasnika

Cigarete i duvanski proizvodi koji su evidentirani na zalihama u skladištima Slobodne zone Luke Bar ne mogu kroz pokrenuti carinski postupak o statusu robe...

Vrijeme kada je Rožaje bilo najhumaniji grad svijeta

piše: Edin Smailović Rožaje je gradić sa nekih 10-ak hiljada stanovnika. Smješten tačno na 1.000 metara nadmorske visine. Još otprilike toliko ljudi živi u selima...

Najčitanije

Povezano

Vujović: Dvotrećinska većina ključni zaštitni mehanizam snaga koje nijesu u Vladi, korektan potez Bulajića

Politički analitičar Zlatko Vujović je, komentarišući ostavku potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića, ocijenio u izjavi za Antenu M da je to korektan politički potez. Vujović kaže da...

Vujović: SNP će u Vladi radikalizovati svoje prosrpsko djelovanje u interesu zvaničnog Beograda

Sporazum SDP-a i URE u sebi sadrži određene momente koji bi trebalo da budu nesporni svim konstituentima vlasti, ocijenio je politički analitičar za Antenu...

Stepen digitalizacije sudova, tehnička opremljenost i kadrovske sposobnosti ključni za uvođenje suđenja na daljinu

Uspostavljanje sistema suđenja na daljinu u crnogorskim sudovima ne bi bio lak zadatak, uzimajući u obzir stepen digitalizacije i spremnosti pravosudnog informacionog sistema, a...

Vujović: U vladi da bude procrnogorska većina, a sektor bezbjednosti bez ruskih i srpskih igrača

Onima koji nijesu spremni da osude agresiju Rusije na Ukrajinu nije mjesto u vladi. Takođe, mora se voditi računa da u vladi većinu ne...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Goliotok
24.01.2022-10:21 10:21

Srecemi 100% ovaj je veliki DF nacionalista njemu se nista ne smije vjerovat koliko li onom Presjedniku opstine PLJEVLJA -Pokrao je on licno izbore u NIKSICU pregledajte vidijo i njegovo izvjestavanje IZBORA NIKSIC i sve ce vam biti jasno-Nikad sam da bilo sto da radi u CG bez jednog Crnogorca -On-Milacic-Presjednik Niksica Kovacevic su ISTI  prevaranti !