Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Građani znaju da čuvate fotelje, a ne izbornu volju koju ste stotine puta pogazili

Pozivamo odlazećeg premijera, njemu bliske ministre i sve ostale odlazeće funkcionere vlasti da zadrže bar minimum političkog dostojanstva i da zbog svojih funkcija ne doprinose dodatnoj političkoj i društvenoj polarizaciji u zemlji, poručuje generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović

Pozivamo odlazećeg premijera, njemu bliske ministre i sve ostale odlazeće funkcionere vlasti da zadrže bar minimum političkog dostojanstva i da zbog svojih funkcija ne doprinose dodatnoj političkoj i društvenoj polarizaciji u zemlji, poručuje generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

Vlast i funkcije dođu i prođu, to je zakonomjernost i pravilo u demokratskim zemljama i ako se nešto dobro dogodilo 30. avgusta 2020. godine to je upravo iskustvo mirne i demokratske smjene vlasti.

“Javnost upravo ovih dana može dobro da vidi u kojoj mjeri vlast opija, i kako to za samo godinu dana neki postanu toliko bahati i obuzeti vlastoljubljem. Mnogi se danas s pravom pitaju – kako bi se tek ponašali da su koju godinu više u foteljama, kada su za samo godinu dana postali ovoliki zavisnici od vlasti da ne prezaju ni od čega da se u njoj zadrže makar koji dan više.

I tu su najuporniji i najradikalniji oni za koje niko nije glasao na prošlim izborima, koji od samog početka nemaju ama baš nikakav legitimitet, koji ni sanjali nijesu da će biti ministri, ili bolje reći možda i jesu ali ministri DPS-a, budući da su godinama i decenijama bili funkcioneri, aktivisti i glasači bivše vlasti. Počev od premijera, ministarke Injac, pa dalje redom. Ulica nije rješenje, Krivokapiću i svi ostali koji više nemate ni formalni legitimitet da vršite vlast”, poručuje Vujović.

Posebno, kako dodaje, nije rješenje da svojim djelovanjem podstiču mržnju, nasilje, uvrede, međuetničku distancu samo zato što se bliži dan kada više neće biti vlast.

“Vjerujte da ima života i poslije vlasti, pokušajte da budete elementarno politički pristojni i dovoljno pametni da shvatite da građani nijesu toliko neznaveni i da vrlo dobro znaju da je ovdje riječ samo o vašim foteljama, a ne o bilo kakvom čuvanju izborne volje. Izborne volje koju ste, zar treba posebno isticati, vi stotine puta pogazili do sada pokazujući da ni u čemu nijeste bolji, nego čak i gori od najgoreg izdanja DPS vlasti.

Oslušnite malo i šta vam poručuje međunarodna zajednica i naši partneri – da ste te poruke bolje slušali i da nijeste mislili da ćete sada vi biti apsolutna vlast narednih 30 godina, možda vam se sve ovo ne bi dešavalo”, navodi Vujović.

Smjenjivost vlasti i demokratsko prihvatanje te činjenice je tekovina za koju smo svi mislili da je definitivno apsolvirana 30. avgusta 2020.

“Izbor nove Vlade ili novi izbori, demokratska su i Ustavna rješenja koja stoje kao mogućnosti nakon pada ove Vlade. Zato, manite se ulice, ćeranja i vrijeđanja jer se ovakva stanja jedino rješavaju u institucijama. Valjda bi toliko trebalo da znate”, zaključuje Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve