Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Dominantne snage nove vlasti u popisu vide šansu utiranja Crnogoraca

Prema tome ako se zna da je za crnogorski popis veoma zainteresovana Republika Srbija, koja je ovo isključivo unutrašnje crnogorsko pitanje uvrstila u svoja strateška državna dokumenta, onda nije teško doći do zaključka kakav pretpopisni ambijent se želi kreirati u uslovima nove vlasti u Crnoj Gori

Član Glavnog odbora SDP-a Ivan Vujović je ocijenio da je inicijativa Centra za demokratsku tranziciju da se na popisu ne prikupljaju identitetski podaci konstruktivan predlog, imajući u vidu aktuelni politički trenutak i sve snažnije nametanje nacionalno – vjerskog diskursa i ugrožavanja građanskog koncepta ustrojstva države.

Ivan Vujović

“Crna Gora mora da se kreće u pravcu daljeg snaženja svog građanskog supstrata, rješavanja nagomilanih ekonomsko – socijalnih problema koje je ostavila dosadašnja vlast i novog pokretanja integracionog procesa. Tome bi političke promjene morale služiti, a ne etničko – vjerska nadmetanja, prebrojavanju krvnih zrnaca i pretvaranju Crne Gore iz građanske u nekakvu srpsku državu. Dominantne snage nove vlasti očigledno u popisu vide šansu, ne da se dobije koristan statistički prikaz, već da svojoj politici utiranja građanskog koncepta i, po mogućnosti, utiranja Crnogoraca daju svoj prilog pokušaju ostvarivanja velikodržavnih aspiracija primjereno novom unutrašnjem i regionalnom kontekstu”, rekao je Vujović.

Prema tome ako se zna da je za crnogorski popis veoma zainteresovana Republika Srbija, koja je ovo isključivo unutrašnje crnogorsko pitanje uvrstila u svoja strateška državna dokumenta, onda nije teško doći do zaključka kakav pretpopisni ambijent se želi kreirati u uslovima nove vlasti u Crnoj Gori.

Poručuje da je na građanskim snagama nove vlasti zadatak da, ukoliko uopšte imaju snage i svijesti o procesima koji mogu uslijediti, adekvatno na njih reaguju i spriječe da se umjesto životnim temama, dodatno usložnjenim zdravstvenom krizom, stvaramo ambijent nacionalno-vjerskih prebrojavanja.

“Pored autokratije, hronični i tradicionalni problem ovog regiona je nacionalizam koji nažalost nije konačno poražen devedesetih godina prošlog vijeka. Zato je opasna zabluda svih koji ovaj problem konstatno relativizuju a dokaz za to je da je u našim crnogorskim uslovima, za nepuna dva mjeseca od izbora, bilo više nego dovoljno simbolike i poruka koji ukazuju na regresivni karakter promjena”, zaključio je Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve