Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Crvena linija pređena, Crna Gora ne smije više da gubi vrijeme

Navodi specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara o negativnom uticaju Rusije na ovdašnja zbivanja i  poruka da bi ulazak u Vladu takvih proruskih destabilizirajućih elemenata bila veoma loša poruka, jasan je signal kako naši partneri percipiraju najavljeno moguće kreiranje moskovsko-vučićevske Vlade Crne Gore.

Generalni seketar SDP-a Ivan Vujović ističe da jasni stavovi najviših predstavnika američke administracije za Zapadni Balkan o stanju u Crnoj Gori nedvosmisleno potvrđuju da ovakva crnogorska vlast nema povjerenje naših zapadnih partnera i da je kao takva ozbiljna prepreka našem daljem integracionom i razvojnom putu, a time i prijetnja stabilnosti države.

“Navodi specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara o negativnom uticaju Rusije na ovdašnja zbivanja i  poruka da bi ulazak u Vladu takvih proruskih destabilizirajućih elemenata bila veoma loša poruka, jasan je signal kako naši partneri percipiraju najavljeno moguće kreiranje moskovsko-vučićevske Vlade Crne Gore. Čuli smo sa iste adrese prije dva dana i potvrdu navoda izrečenih na posljednjem NATO samitu o tome da je opasno dijeliti sve informacije sa Vladom Crne Gore, što jasno implicira u kojoj mjeri je ova vlast kompromitovala poziciju države i narušila odnose sa zapadnim partnerima”, navodi Vujović.

On ističe da je SDP-u je od početka bilo kristalno jasno da vlast, dominantno skrojena po mjeri Moskve, Beograda i SPC, ima kao ključni prioritet da Crnu Goru kroz nekoliko faza učini klasičnim instrumentom antizapadnih, prokremaljskih i velikosrpskih političkih interesa.

“Početak tog procesa je naravno kompromitacija njenog statusa kao NATO članice, razaranje njenog bezbjednosno obavještajnog sistema, koje se dešava otkad je Vlada formirana od strane raznih aktera i institucija nove vlasti. Ta šarena laža navodnih demokratskih promjena, koje jesu bile nasušno potrebne ali ne na ovaj način, do kraja je razotkrivena od strane naših ključnih zapadnih partnera, kao uostalom i od onog dijela javnosti koji je sa najboljim motivom želio promjene u Crnoj Gori”, kaže Vujović.

“Kome sada, nakon svega ovoga, nije jasno koja je sudbina namijenjena Crnoj Gori u ovakvoj konfiguraciji vladajuće većine, za te i takve više nema nikakvog opravdanja. Oni moraju znati da je crvena linija pređena, da su sve „demokratske“ maske pale, da Crna Gora ne smije više da gubi vrijeme, kao i da su više nego jasne poruke naših partnera. I što je navjažnije i najatkuelnije – ova i ovakva vlast ne može se bilo kakvim čarobnim štapićem popravljati ili rekonstruisati, ali se mogu popravljati neke greške dok smo na vrijeme i dok ne bude kasno”, ističe Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve