Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Crna Gora blokirana u procesu EU integracija

On tvrdi da rezultata nema, te da ni nakon 6 godina od početka pregovora u oblasti vladavine prava, Crna Gora nema još uvijek završna mjerila što upućuje na to da nijesmo ni na polovini puta kada su u pitanju pregovori u 23. i 24. poglavlju

Neformalni dokument EU o stanju u oblasti vladavine prav, tzv. non paper, koji se ovih dana usvaja u Briselu pokazuje da je Crna Gora blokirana u procesu EU integracija isključivo zahvaljujući nepostojanju unutrašnje političke volje a ne iz bilo kojih drugih razloga, kazao je Ivan Vujović, generalni sekretar SDP.

Ivan Vujović

On tvrdi da rezultata nema, te da ni nakon 6 godina od početka pregovora u ovim oblastima, Crna Gora nema još uvijek završna mjerila što upućuje na to da nijesmo ni na polovini puta kada su u pitanju pregovori u 23. i 24. poglavlju.

“I zato djeluju više nego blijedo vapaji iz vrha vlasti kojim se za soptveni deficit rezultata optužuje neko drugi, odnosno Evropska unija. Ta alibi igra je više nego prozirna a o tome upravo govori non paper Evropske unije kojim se targetiraju ključne oblasti gdje Crna Gora jasno stagnira ili čak nazaduje. Od stanja u pravosuđu, Sudskog savjeta, trećih mandata što je u Crnoj Gori postala pravilo još od kandidature za predsjednika države, djelovanja Agencije za sprječavnje korupcije, raznih vladinih politika kojima se utiče na nezavisnost pravosudja, pa do nedjelotvornih finansijskih istraga i ukupnog izostanka rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, navodi Vujović.

Prema njegovim riječima, opet posebno mjesto zauzima operacija partijskog preuzimanja Javnog servisa kako su uostalom u više navrata ocijenili najviše adrese EU, SAD i brojne medjunarodne organizacije.

“Sa takvim tzv. rezultatima i odsustvom političke volje za reformama nije nikakvo čudo što nas je ova vlast dovela u blokadu pregovora sa EU”, jasan je on.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve