Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Brisel jasno poručio da želi ujedinjenje evropskih snaga

Ne može biti ni stabilnosti ni puta ka EU ukoliko se nastavi sa politikom koja je proizvod diktata i ucjena DF i srodnih partnera, poručuje Vujović

Porukama koje je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić dobio u Briselu da je Crnoj Gori potrebna “strateška saradnja proevropskih snaga i stabilnost” jasno je određen pravac kretanja državne politike ukoliko ona želi da se zadrži na putu EU integracija, koje su zbog nesposobnosti aktuelne vlasti trenutno zaustavljene, smatra generalni sekretar Socijaldemokratske partije Ivan Vujović.

Takve poruke, kako je dodao, nedavno poslao i SDP u njihovom Pozivu za evropski konsenzus kroz politički dijalog, u kojem su, kako je kazao, naglasili da u Parlamentu postoji jasna vrijednosna evropska većina, koja je potvrđena i skorašnjim glasanjem o Rezoluciji o Srebrenici.

“Upravo takva evropska većina je najbolji instrument za sprovođenje evropske i reformske politike koja će zemlju voditi naprijed, uz potpunu inkluziju svih segmenata društva koji mogu dati doprinos takvom pristupu.

Nije potrebno mnogo političke mudrosti da se zaključi da je ovaj evropski poziv na strateško partnerstvo proevropskih snaga do kraja suprotstavljen kleronacionalističkoj i ultradesnoj političkoj agendi, čiji eksponenti danas čine značajnu većinu crnogorske vlasti”, navodi Vujović.

Poruka EU je, kako je kazao, precizna – stabilnost i napredak ka EU podrazumijeva vrijednosno okupljanje proevropskih snaga uz istovremeno marginalizovanje radikalnih struktura koji umjesto evropskog puta i reformi nude etnonacionalizam i razne “srpske svetove”.

“Ne može biti ni stabilnosti ni puta ka EU ukoliko se nastavi sa politikom koja je proizvod diktata i ucjena DF i srodnih partnera.

Vjerujemo da će predsjednik Bečić a i neki drugi akteri u vlasti dobro razumjeti briselske poruke koje bi trebalo da im budu i ključni orjentir u procesima koji slijede a tiču se rješavanja političke i institucionalne krize”, zaključuje Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve