Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vujović: Abazović postao teret i prozapadnim partnerima i pokretu URA

Moskva želi to da uradi, kaže Vujović, ali dodaje da su potebni resursi - novčani, tehnički, medijski i organizacioni, koje će, kako smatra, pružiti Vučić

Hoće li Demokratski front pokušati da blokira Crnu Goru zavisi od toga kakav će biti stav Vučića i Moskve, kazao je u emisiji Drugačija radio veza Zlatko Vujović. politički analitičar i docent na FPN UCG, međutim, kaže da blokada parlamenta koju najavljuje potpredsjednik Strahinja Bulajić nema ustavnog utemeljenja i klasičan je pokušaj da zloupotrebe suštinskih procedura.

Srbija nije rekla da podržava suverenitet Ukrajine

Moskva želi to da uradi, kaže Vujović, ali dodaje da su potebni resursi – novčani, tehnički, medijski i organizacioni, koje će, kako smatra, pružiti Vučić.

“I to je ključna stvar. Mi vidimo što radi Srbija kada je riječ u Ukrajini. Vidjeli smo tu izjavu Vučića i čini mi se da na neki način promiče značaj jedne rečenice vrlo važne. Oni kažu da podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine. Međutim izostaje jedan pojam koji ide uvijek zajedno sa tim – to je suverenitet. E, toga nem,a i to u javnosti nije primijećeno. teritorijalni integritet – granice, i suverenitet – da vlast vrše građani na demokratski način preko svojih demokratski izabranih predstavnika. Ovdje je Srbija veoma jasno pokazala da ona ima veoma saglasnu politiku s Rusijom i da nije napravila nijedan kompromis prema politici EU”, kaže Vujović.

Vujović kaže da se zanemaruje uticaj krize u Ukrajini po političke odnose u Crnoj Gori.

Abazovićevo prisustvo slavi Stupova nije slučajno

Posljednji potezi Abazovića, poput prisustva slavi pravoslavnog bratsva Stupovi, Vujovića su zbunili, ali kaže da ne mogu biti slučajnost.

“Iz prostog razloga – gospodin Abazović je štićena ličnost. Po protokolu, specijalni tim treba da pođe, da obiđe tu lokaciju i utvrdi da je bezbjedno da se on tamo pojavi. Dakle, on je znao i koliko je tamo ljudi i kakva je ikonografija i ipak je otišao i nije odmah napustio skup, nego je to trajalo, tako da je na taj način legitimisao taj skup”, kaže Vujović i dodaje:

“I ne samo to, već je nanio ogromnu štetu sebi, da ne govorimo sad o nacionalnim interesima. Jer ja znam kakve su bile reakcije diplomatskih predstavnika, svi su bili zgroženi, jer je mnogo simbolike u tom potezu. Nije to samo za unutrašnju upotrebu, nije to samo odnos prema nekim parapolitičkim organizacijama koje su bliske nekim ekstremnim grupacijama. U momentu kada Rusija bombarduje Ukrajinu vi idete na skup na kojem to podržavaju, a želite da zagovarate prozapadnu politiku… Mislim da se nizom poteza Abazović doveo u situaciju da predstavlja teret ne samo prozapadno orjentisanim političkim partijama, već i svojoj Uri, jer on više pravi problema svojoj partiji nego rješenja. Kad uđete u tu jednu spiralu, onda će se sve češće postavljati pitanje i unutar te same partije da li je on lider koji donosi benefite toj političkoj stranci “, kazao je Vujović.

Većina u Vladi mora biti prozapadna

Govoreći o formiranju nove Vlade, Vujović naglašava da ona mora imati jasan prozapadni kurs.

“Vidjećemo da li će ta ideja biti realizovana do kraja. Jer ako ne bude jasnog sporazuma, onda će ta vlada danom njenog izbora početi da broji svoje posljednje dane. Vrlo je važno da se ne dozvoli da većinu u toj vladi imaju one strukture koje nijesu jasno prozapadne i koje su spremne da koketiraju oko nekih pitanja o kojima ne smije biti koketiranja. Ta Vlada mora biti dominantno procrnogorska i prozapadna bez ikakve spremnosti da odustaje od značajnih nacionalnih interesa”, kaže predsjednik UO CEMI.

Nije jasno zašto će SNP u Vladu, a da ne dijeli nijednu od vrijednosti na kojima će ta vlada počivati

Govoreći o unutrašnjoj politici, kaže da još nije jasno koliko će prosrpskih partija imati svoje predstavnike u Vladi, odnosno onih koji nijesu osudili rusku invaziju Ukrajine.

Za sada je to samo SNP.

“Ne može biti u Vladi neko ko nije spreman da osudi agresiju Rusije na Ukrajinu. SNP još to nije uradila. Postavlja se, onda, pitanje – zašto želite da budete dio jedne takve prozapadne vlade? Ne razumijem zašto bi oni bili u Vladi, a da ne dijele nijednu od vrijednosti na kojima bi se ta vlada formirala. Oni ne dijele vrijednosti ni EU ni NATO-a ni kompletne prozapadne orjentacije Crne Gore”, upozorava Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
28.02.2022-13:56 13:56

NIJE DORASAO ZA LIDERA PARTIJE a komoli Premijera !
ide u četničke brloge , ije i pije —nevidio se !