Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Abazović ambasadorima rekao da će potpisati ugovor sa Crkvom Srbije po cijenu prekida EU integracija

Poruka češke ambasadorke je usaglašen stav svih predstavnika država članica Evropske unije, ističe Vujović i dodaje da je u tom kontekstu teško racionalno objasniti postupke Vlade Crne Gore

Premijer Dritan Abazović sada postaje prepreka planovima EU na Zapadnom Balkanu i ukoliko se ogluši o dobijena upozorenja, neminovno mu slijedi uskraćivanje podrške zapadnih partnera, ocijenio je Zlatko Vujović, predsjednik CEMI-ja. On je u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV kazao da je uvjeren da će Abazović, uprkos upozorenjima, istrajati na potpisivanju Ugovora sa Crkvom Srbije što bi moglo dovesti do pada Vlade.

Poruka češke ambasadorke je usaglašen stav svih predstavnika država članica Evropske unije, ističe Vujović i dodaje da je u tom kontekstu teško racionalno objasniti postupke Vlade Crne Gore.

“I sad imamo jednu atipičnu situaciju kada nam Evropska unija nezvanično obećava članstvo za tri i po godine, okončanje pregovora za godinu ipo, a mi treba da uradimo neke stvari koje inače moramo po Ustavu Crne Gore da uradimo, vi imate situaciju da Vlada Crne Gore svojim potezima gotovo da želi da ugrozi i spriječi ispunjavanje takvog jednog plana”, kazao je Vujović.

Upozorava da se prilika za brzo članstvo, koja je data Crnoj Gori, postupcima premijera Abazovića lako može propustiti. Smatra da crnogorski interesi , u ovom slučaju, premijeru nisu na prvom mjestu.

“Znači da postoje neki dogovori sa kojima mi nijesmo upoznati. Da li su lični, privatni, politički, državni, mi to ne znamo. Ali, s obzirom na hijerarhiju interesa Crne Gore, a to je da je prioritetni interes, članstvo u EU koji podržava gotovo 80% građana, ja ne znam koji to može biti interes, osim da se spriječi izbijanje rata, što mislim da nije nikako u igri”, smatra Vujović.

Vlada Dritana Abazovića dobila je veliku podršku zapadnih partnera kako bi zamijenila Vladu Zdravka Krivokapića, međutim, prema njegovim riječima, sa tim se ništa nije dobilo, jer isti problemi u fokusu su i nove Vlade.

“Ista agenda, gdje gospodin Abazović zaustavljao da se ta agenda realizuje na Vladi, a sada imamo situaciju da je on taj koji je nameće i gura i pokušava po svaku cijenu da obezbijedi njenu realizaciju. Onda se postavlja pitanje – zašto je onda trebao da ode gospodin Krivokapić i njegova Vlada, da bi došao Abazović sa svojim ljudima, da bi radio isto ono što je radio i gospodin Krivokapić?”,dodaje Vujović.

Premijer Abazović sada postaje prepreka planovima EU na Zapadnom Balkana, ističe Vujović i dodaje da ukoliko se ogluši o dobijena upozorenja neminovno mu slijedi uskraćivanje podrške zapadnih partnera.

“Ako ste vi u ovom trenutku izabrali da je vaš ključni saveznik na Zapadnom Balkanu predsjednik Vučić, koji je ključni saveznik Moskve i koji po svaku cijenu želi da spriječi brzo učlanjivanje Crne Gore u EU, a to jeste plan naših zapadnih partnera, gospodin Abazović će neminovno biti suočen sa tim da je on problem”, kazao je Vujović.

Na osnovu informacija sa kojima raspolaže, Vujović je uvjeren da Abazović, uprkos upozorenjima, neće odustati od svoje agende.

“Ono što mi je prenijeto kako je reagovao tamo, mislim da nije obećavajuće. Da je i dalje pokazivao jasne znake da on ne želi da odustane ni po koju cijenu od te agende. Ni po cijenu prekida pregovora”, dodaje Vujović.

Indikativno je, kaže, zašto baš sada.

“Zašto u trenutku kada se očekuje dolazak ministara svih država članica EU, komesar Borelj dolazi, dolaze svi visoki funkcioneri. Po prvi put se tako nešto dešava van EU, u Crnoj Gori. Oni su došli ovdje da nam pošalju poruku mi smo uz vas, ulazite brzo u EU. I sad gospodin Abazović ima potrebu da dovede situaciju – pad Vlade, isprovocira otkazivanje, pored ostalog, i tog Samita”, naglašava Vujović.

Smatra da Vlada upravo zbog pitanja ugovora sa Crkvom Srbije i Otvorenog Balkana može da padne. Ukoliko izgura usvajanje ugovora sa Crkvom Srbije, kako je kazao, Abazović neće stati na tome.

“Očekuju nas nove krize koje će gospodin Abazović da generira, očigledno pod uticajem Beograda, i stalno ćemo biti u nekim pokušajima da se spriječe EU integracije”, smatra Vujovič.

Ukoliko aktuelna Vlada padne, za put Crne Gore ka EU bilo bi održavanje novih izbora, kaže Vujović.

“Doći do neke evropske Vlade, koja će biti spremna da ispuni to i pokušati onda da ponovo budemo u tom vagonu za brzo članstvo u EU. Ako ćemo da rastežemo ovo dalje, bez ikakvih rezultata i dogovora, onda ne vidim svrhu postojanja svega ovoga”,zaključuje Vujović.

Poruka predsjednika države iz Madrida da je neohodno spustiti tenzije te da pitanje ugovora sa Crkvom Srbije nije najvažnije pitanje, je sjajno primljena kod evropskih partnera, ističe Vujović i dodaje da je to ne predstavlja povlačenje DPS-a. Govoreći o ponudi premijera Abazovića da se potpiše ugovor sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, Vujović nije optimista da će on biti spreman da prihvati sve ono što CPC traži, kao što je spreman da prihvati sve što traži Crkva Srbije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dpero
06.07.2022-14:01 14:01

DRITANGA -BITANGA ali nece uspjeti u svom izdajnickom naumu!!

RIR
06.07.2022-14:12 14:12

…oce pa oce–dao ” besu “njega interesuje EU i nas put – Vucic u njemu čuči…
I On političar –propalo se !
NEVIDIO SE -a zdravo majci bio …

Crnogorka
06.07.2022-14:25 14:25

Jedini pravi put su IZBORI -Pobjedniku pruzir ruku i nikom ne dozvoliti ispod 5 % cenzusa u CG VLADU

BobZeković
06.07.2022-16:33 16:33
Reply to  Crnogorka

Gospođo Crnogorka, Dritan i Dritani će potpisati izdaju Crne Gore. Oborili ga ili ne Dritan i crnogorski izdajnici DF, Demokrate i mnogobrojni importovanani Srbi stvorili su ratni ambijent kojem uz vojnu pomoć Srbije nasilno i uz uptrebu svih zločinačkih metoda ako treba, planiraju da razbiju i to nemilosrdno, beskkrupulozno Crnu Goru, Crnogorce i Crnogorke. Manjinske partije BS, Albanske partije su njiovi kolaboracionisti. Biće teško, dobiti izbore u atmosferi potpune srpske okupacije. Evropa je pomogla Srbiji da za zasad osvoji Crnu Goru sa malo prolivene krvi. Dali će mirno gledati efekte svojeg djelovanja, kad krv Cr nogoraca i Crn ogorki možda… Pročitaj više »

Tara
06.07.2022-15:56 15:56

G-dine Vujovicu..Dritan je terorista..otvoreno se ispoljava da je protiv drzave CG,,Na vrijeme reagujte,.Ne dajte da ovaj terorista sa DF..i Becicem udju u nas crnogorski Parlament..
Ako sad ne odbranimo drzavu nestacemo kao nacija..ovaj albanac je uzas..drugi hitlerovac..on nas ponizuje..sta cekamo???

Sladja
06.07.2022-19:10 19:10

Pritisak mi je skocio muka velika na cg a ovo kudravo sitno kepec I brat mu prodaju drzavu za kliniku I Stan beograd kod vucica na vodi

Ja vam kažem
06.07.2022-19:53 19:53

Dritan će značajno povećati glasačko telo. Ima glas moje brojne familije i brojnih komsija.

Hercegov grad
07.07.2022-13:30 13:30

Zabolje EU dupe za Crnu Goru.Ona im treba da bi okupili sto vise mrzitelja Rusije ,koji se javno za to izjasnjavaju.Sloboda se ne stice nego borbom dobija!