Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vujanović u Kini: Moramo da budemo zajedno da bi pojedinačno bili jači

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na Internacionalnom forumu posvećenom multilateralizmu i održivom razvoju u Kini

Pariski sporazum, koji je u Ujedinjenim nacijama 23. aprila 2016. potpisala 171 država, samo je osnova za obezbjeđenje velikih i vrijednih ciljeva kojima je posvećen i njegov uspjeh zavisi od njegovog ostvarenja od država koje su ga potpisale, kazao je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na Internacionalnom forumu posvećenom multilateralizmu i održivom razvoju u Kini, poručujući da moramo da budemo zajedno da bi pojedinačno bili jači.

Internacionalni forum posvećen multilateralizmu i održivom razvoju, u Kini

Kako je saopšteno iz kabineta ranijeg predsjednika, Vujanović je istakao da su zaštita od klimatskih promjena i očuvanje zdrave životne sredine važan proritet međunarodne zajednice.

Osvrnuo se na potpisivanje Pariskog sporazuma, naglasivši da nikada nije bilo više globalne saglasnosti.

“Nikada više potpisa u jednom danu i nikada više oduševljenja i nade za ukupnu međunarodnu zajednicu”, rekao je Vujanović.

U ime Crne Gore, kao tadašnji predsjednik, potpisao ga je, kaže, sa najvećom odgovornišću.

“Skupština Crne Gore ga je ratifovala, a Vlada i svi subjekti države i društva ga odgovorno sprovode. Odgovorno i efikasno postupile su brojne države dajući puni doprinos potrebi zajedničkog uspjeha”, dodao je nekadašnji predsjednik.

,,Najveća obaveza i najveća odgovornost je na državama koje najviše ugrožavaju životnu sredinu”

Ocijenio je da Pariski sporazum o klimatskim promjenama, kao prekretnica i Agenda UN 2030 za održivi razvoj, pružaju jedinstven globalni multilateralni okvir za suočavanje sa ozbiljnim izazovima krajnje negativnog utjecaja klimatskih promjena.

“Za jačanje ambicija i ubrzanje aktivnosti na sprovođenju Pariskog sporazuma potrebne su hitne i snažne aktivnosti. Mora se kontinuirano pojačavati sinergije između Agende UN za održivi razvoj 2030 i Pariskog sporazuma da bi se spriječio porast temperature više od 1,5 stepeni Celzijusovih”, dodao je Vujanović.

Poručio je da je najveća obaveza i najveća odgovornost je na državama koje najviše ugrožavaju životnu sredinu.

“Na Kini koja je posvećeno i efikasno pokazala da je značajno unaprijedila kvalitet životne sredine za dobro svojih i građana čovječanstva. Takođe, na SAD, koja nakon Kine najviše ugrožava životnu sredinu. Zvanična politika Amerike na prvom mjestu suprotstavlja se prihvaćenim obavezama iz Pariskog sporazuma”, ukazao je bivši predsjednik.

To, kako je kazao, ne smije da obeshrabri druge.

“Naprotiv, u ime interesa svojih građana, ali i čovječanstva sve države potpisnice Priskog sporazuma gledaju da ga odgovorno sprovode”, zaključio je Vujanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve