Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Vučurović: Navodi MANS-a da ubrzaju rekonstrukciju Vlade i izbor TS-a

On smatra da su Đukanovići odmah po objavljivanju informacije trebali da budu pozvani da objasne navode iz istraživanja

Odmah po objavljivanju informacija koje je saopštio MANS o predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću državni organi su odmah trebali da ga pozovu da objasni navode iz istraživanja, kazao je poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović. On poručuje da taj slučaj treba da natjera vladajuću većinu da brže reaguje i uporedo s rekonstrukcijom Vlade izglasa Tužilački savjet.

Komentarišući globalnu istragu o off shor kompanijama koju je juče iznio MANS po kojoj su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin skrivali vlasništvo u preko pet država, poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović najprije napominje da je u pitanju istraživanje globalne novinarske istraživačke mreže a ne istraživanje MANS-a.

On smatra da su Đukanovići odmah po objavljivanju informacije trebali da budu pozvani da objasne navode iz istraživanja.

“Da živimo u nekoj demokratskoj i uređenoj državi koja ima institucije, sudstvo i tužilaštvo, već sinoć bi u tim državama bili procesuirani Milo i Blažo Đukanović, već sinoć bi makar bili pozvani na saslužanje da objasne tokove novca i da objasne zašto su sakrili svoje kompanije u pet i više država svijeta, ali u Crnoj Gori se to ne dešava”, kazao je Vučurović.

Sada je, kaže, na potezu tužilaštvo i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

“Ali se pribojavam da ćemo danas ili sjutra imati neku od konferecija za novinare na kojoj ćemo, umjesto jasnih stvari koje bi trebali da čujemo od gospodina Katnića, prisustvovati još jednoj ‘cirkuskoj predstavi’ a ne konferenciji za novinare. Umjesto da se građanima jasno saopšti da će tužilaštvo krenuti da istražuje ove vrlo ozbiljne i utemeljene optužbe za koje kažem da nijesu prve. To nijesu optužbe MANS-a već je u pitanju istraživanje koje je buhvatilo 100 zemalja i radi se o milionima dokumenata a da je Đukanović jedini državnik, osim azerbejdžanskog lidera”, kazao je Vučurović.

Vučurović očekuje i da Agencija za sprečavanje korupcije reaguje.

Govoreći o rekonstrukciji Vlade Vučurović je kazao da su slučajevi, poput, onog koji je sinoć iznio MANS nešto što bi trebalo da natjera da se brže reaguje i uporedo s rekonstrukcijom izglasa Tužilački savjet.

“Da bi Crna Gora došla u priliku da ima slobodne i nezavisne institucije koje mogu da reaguju na ovako ozbiljna krivična djela, i ta rekostrukcija bi, baš zbog ovih slučajeva, morala da bude brža, da se brže dogovaramo”, kazao je Vučurović.

Poslije prvog kruga razgovora kaže, ima i jasnoća i nejasnoća.

“Naš predsjednik Andrija Mandić je saopštio da smo mi voljni da se dogovaramo i očekujemo dogovor. Sa kolegama iz Demokrata mi smo i inicijatori rekonstrukcije Vlade jer ekspertska vlada nije postigla uspjehe koje su očekivali oni koji su bili ideolozi takve vlade. Ajde da vratimo Vladu Crne Gore građanima koji su pobijedili na izborima. Oni koji su pobijedili na izborima neka preuzmu odgovornost za vođenje države Crne Gore. Tako je svuda u svijetu pa neka tako bude i u Crnoj Gori. To je i stav gospođe Fon der Lajen”, kazao je Vučurović.

Ističe i da su manjine dobrodošle u rekonstruisanoj Vladi dok je manjinska Vlada za njega neprihvatljiva.

On je optimista da će do kraja oktobra doći do dogovora.

“I da će URA shvatiti svoju ulogu koju trenutno ima na poltičkoj sceni Crne Gore i da su svjesni svoje političe snage i da će taj dogovor da uslijedi što prije. Ako ima dobre volje do rekonstrukcije može doći i za pet dana. Ne sporim da će Krivokapić tražiti da neka mjesta ostanu ekspertska ali očekujem pošten dogovor. Ako ne bude dogovora jedini izlaz iz situcije su izbori”, kazao je Vučurović.

Ubistvo devetnaestogodišnje Šejle Bakije za Vučurovića je tragedija za državu Crnu Goru i smatra da su zatajili tužilaštvo i policija i poručije da neko mora da odgovara.

“To je tragedija koja opominje. Stalno nam se dešavaju ove tragične opomene. Imamo da je nasilje prijavljivano, upozoravana je i policija i nadležni ali nema sumnje da je i tu zatajila država i tužilaštvo i policija. Za ovo neko mora da odgovara jer postoji jasan dokaz da se na obraćaja policiji i da je tužilaštvo bilo upoznato i da je nasilje imalo svoju istoriju”, kazao je Vučurović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve