Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vučurović: Izmjenama Ustava do ravnopravnosti Srba u Crnoj Gori

Predsjedništvo NSD je, kako ističe, predložilo da Glavni odbor usvoji i pripremljene izmjene i dopune izbornih zakona kojima bi se obezbijedilo da naredni izbori budu pravični i da rezultati preslikaju volju građana koja će biti iskazana na njima

Predsjedništvo Nove srpske demokratije razmatralo je danas tekst ustavnih dopuna i promjena i predložilo Glavnom odboru partije da ga usvoji.

Jovan Vučurović

“Ocijenjeno je da zbog zloupotreba Ustava od strane vlasti postojeći konflikti po identitetskim pitanjima nijesu otklonjeni, već oni i dalje postoje u domenu ostvarivanja identitetskih prava. Posebno su u kontinuitetu kršena prava srpskog naroda, pa se ovim izmjenama i dopunama Ustava želi otpočeti proces zaustavljanja diskriminacije, kako bi se otvorio put da Srbi najzad budu ravnopravni u Crnoj Gori. Zato je neophodno, između ostalog, da i srpski jezik, kao jezik kojim govori najveći procenat građana Crne Gore, bude službeni, da Crna Gora ima i trobojku kao narodnu zastavu, a što ima utemeljenje u Ustavnom kontinuitetu, istoriji i tradiciji Crne Gore”, saopštio je član predsjedništva NSD-a i poslanik DF-a Jovan Vučurović.

Jasno je, kako dodaje, da promjene Ustava u odnosu na ta pitanja, na način da se ne povređuju ničija prava, vode pomirenju u Crnoj Gori, i u opštem su interesu građana.

“Takođe, dopunama Ustava predviđa se i uvođenje mehanizama direktne demokratije, pomoću kojih bi građani mogli, u skladu sa propisanim procedurama, da na slobodnom referendumu provjeravaju odluke Vlade i zakone koje usvaja Skupština Crne Gore. Isto tako, određenim izmjenama i dopunama Ustava omogućiće se da pravosuđe funkcioniše nezavisno i efikasno, a ne da zavisi od volje bilo kojeg političkog subjekta”, tvrdi on.

Predsjedništvo NSD je, kako ističe, predložilo da Glavni odbor usvoji i pripremljene izmjene i dopune izbornih zakona kojima bi se obezbijedilo da naredni izbori budu pravični i da rezultati preslikaju volju građana koja će biti iskazana na njima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve