Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vučinić: Država nije obavezna da crkvi vraća zemlju

Ne postoji nikakva pravna obaveza povraćaja imovine, koju su nacionalizovale bivše komunističke vlasti, smatra profesor prava i bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Nebojša Vučinić

Ne postoji nikakva pravna obaveza povraćaja imovine, koju su nacionalizovale bivše komunističke vlasti, smatra profesor prava i bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Nebojša Vučinić.

Nebojša Vučinić (foto: Pobjeda)

“Što se tiče Evropske konvencije nikakva pravna obaveza ne postoji da je država dužna da vraća ili crkvi ili bilo kome drugo, zemlju koju su komunističke vlasti nacionalizovale. Ako država odluči da vraća tu imovinu u skladu sa svojim propisima onda mora poštovati uslove koje određuje Evropska konvencija. Dakle, u tom kontekstu baš nikakva pravna obaveza ne postoji ni da se vraća crkvena niti bilo koja druga imovina, to je što mi kažemo pravnci ostavljeno da odluči državi kako i pod kojim uslovima će vraćati tu imovinu”, navodi Vučinić.

Nema dileme, kaže Vučinić, da tome u prilog ide i odluka Evropskog suda iz 2012, kada je Crna Gora dobila međunarodno pravni spor koji se vodio po tužbi Srpske pravoslavne crkve, a kojoj se pridružila i Srbija.

“Oduka gdje smo utvrdili da je zahtjev Eparhije budimljansko nikšičke nedopustiv, jer niti su imali imovinu i očekivanje da se vrati ta imovina, na osnovu zakona koji je u međuvremenu Ustavni sud proglasio neustavnim. Dakle, pravno i politički tu je potpuno čista situacija”, kazao je Vučinić.

Vučinić zaključuje da je svaka država članica Savjeta Evrope slobodna da u skladu sa svojim potrebama i unutrašnjim propisima razmotri pitanje vraćanja, ne samo crkvene, već svake vrste imovine, koja je nacionalizovana nakon Drugog svjetskog rata.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve