Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vučiću ostalo još tri mjeseca

''Vučić ćuti zbog straha od Rusije, jer njemu je najveći problem kako će Moskvi da proda priču da je priznao Kosovo. Kremlj se izričito protivi normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Jer kad do normalizacije dođe, put Kosova u NATO je otvoren. Ta država će postati nova članica NATO-a i to će potpuno srušiti rusku strategiju na Balkanu''

Srpski autokrata Aleksandar Vučić sve dublje tone u živo blato sopstvenog političkog kalkulisanja i megalomanske potrebe da prevarama i demagogijom balansira između istoka i zapada.

S obzirom da se radi o individui krajnje limitiranih državničkih, ali i intelektualnih kapaciteta, njegovo sjeđenje na dvije ili čak na tri stolice na relaciji Vašington – Brisel – Moskva, veoma brzo će mu se ”obiti o glavu”.

Zbog prevrtljive i neiskrene politike srpskom autokrati polako ističe vrijeme, pročitan je od strane Zapada i Moskve i uskoro će biti prinuđen da bira između dvije, po njega, katastrofalno loše opcije – da doživi sudbinu Slobodana Miloševića ili da bude ostavljen na milost i nemilost ruskim nalogodavcima.

Izbor koji čeka psihotičnog srpskog demagoga, moramo se saglasiti, neće biti ni malo prijatan. Naprotiv – biće izuzetno neugodan i po njega po svemu sudeći, poguban.

Iznenadni dogovor

Na razgovorima srpskog autokrate Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu 21. novembra nije postignut dogovor između Kosova i Srbije oko registarskih tablica, izjavio je tada evropski šef diplomatije Žozep Borelj.

Vučića pritisli u Briselu

Ali samo dva dana nakon što se činilo da su stvari izgubljene, Borelj je iznenadio svakoga objavom na Tviteru da je postignut dogovor između Kosova i Srbije.

Glavni pregovarači Kosova i Srbije u Briselu su postigli dogovor o mjerama za izbjegavanje dalje eskalacije, što znači da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice s oznakama kosovskih gradova, a Kosovo će prestati s daljim radnjama, odnosno najavljenim kažnjavanjem vozača koji do sada nisu obavili preregistraciju vozila.

Do marta da prizna Kosovo

Kako navode naši dobro upućeni diplomatski izvori, najnovija epizoda u Briselu je samo nastavak predstave, za Vučića tragedije, čiji je kraj već unaprijed poznat.

”Kosovski premijer Aljbin Kurti je zadnjih dana u seriji intervjua za regionalne medije lansirao tezu da će odnosi Srbije i Kosova biti normalizovani do marta 2023. godine,  i da je to plan oko kojeg su se usaglasile Evropska unija i SAD. To objašnjava zašto je Priština pristala da se odrekne od realizacije plana sa tablicama i odlučila da ne kažnjava vozače koji do sad nijesu obavili preregistraciju”, rekli su naši izvori.

Kako objašnjavaju, normalizacija odnosa Srbije i Kosova biće sprovedena na bazi njemačko-francuskog plana koji su podržale EU i SAD.

Moraće da priznaju Kosovo, makar neformalno

”Po tom planu nema formalnog priznanja Kosova od strane Srbije, ali Srbija se neće protiviti da Kosovo bude član svih međunarodnih organizacija uključujući i Ujedinjene nacije. Iako to nije formalno priznanje Kosova od strane Srbije i Vučićevog režima, faktički to jeste priznanje”, rekli su naši izvori.

Strah od Rusije

Kako kažu naši izvori, plan za Srbiju i Kosovo je sličan modelu po kojem su bile razgraničene dvije Njemačke.

”Taj plan je bio razrađen još u modelu dvije Njemačke. Tada je između Istočne i Zapadne Njemačke odnos, uslovno rečeno, normalizovan i one su postale članice Ujedinjenih nacija, ali bez nekog formalnog, verbalnog ili pisanog priznanja u vidu sporazuma jedne i druge”, rekli su naši izvori.

Indikativno je, kako navode, da o planu za normalizaciju koji je objelodanio Kurti, svih ovih dana ćuti Aleksandar Vučić. Kako navode naši izvori, srpski autokrata to očigledno ne radi zbog domaće, srpske javnosti kojoj može da proda bilo kakvu propagandu preko medija koje kontroliše.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin: Ako potpišeš sporazum znaš što te čeka…

”Vučić ćuti zbog straha od Rusije, jer njemu je najveći problem kako će Moskvi da proda priču da je priznao Kosovo. Kremlj se izričito protivi normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Jer kad do normalizacije dođe, put Kosova u NATO je otvoren. Ta država će postati nova članica NATO-a i to će potpuno srušiti rusku strategiju na Balkanu”, navode naši izvori.

Vučić u bezizlaznoj situaciji između Zapada i Moskve

Srpski autokrata Vučić, kako smo više puta pisali, se našao u bezizlaznoj situaciji, a njegove kalkulacije između Moskve, Vašingotna i Brisela će izvjesno je, za tri, najviše četiri mjeseca doći na naplatu.

Ako pristane na sporazum o normalizaciji, doći će u situaciju da bude neprijatelj broj jedan za Rusiju i biće proglašen za izdajnika nacionalnih interesa.

Ričard Holbruk i Slobodan Milošević: Da li se istorija ponavlja?

Sa druge strane ako ne pristane na sporazum o normalizaciji, čeka ga podjednako teška sudbina – jer će od strane Zapada biti označen eksplicitno kao ruski igrač  i biće u nemilosti EU i SAD što je prije svega pogubno za srpsku ekonomiju i životni standard građana koji će biti najviše pogođeni.

U oba slučaja posljedice za srpskog autokratu su, čini se, katastrofalne i podsjećaju na scenario po kojem je završio pokojni srpski diktator Slobodan Milošević.

Podsjetimo, Milošević je 14. decembra 1995. godine potpisao Dejtonski sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini. Milošević je još nekoliko godina uz velike turbulencije ostao na vlasti da bi na kraju završio u Hagu nakon krize na Kosovu i NATO bombardovanja.

R.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
02.12.2022-10:08 10:08

a što se vi brinete oko Vučka da nema izlaza? Voleo bih da zapamtite šta ste napisali i onda da se vidimo krajem marta! Da li če vas biti barem amlo sramota ako se nešto drugo desi i ne bude priznanje?